用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 明珠檔案 about Autism
樓主: dada5
go

明珠檔案 about Autism

我也想報名聽講座, 我是第4位 :-

1    豬_兜兜
2    owl_2046
3    BOC
4    shanyeungbb
5    金瑪姬
M@ggie :-D

FYR(my son) :
驗屎 : $3500; 驗尿: $4000 (寄外國驗)

一般見doctor 及三日藥 $330, 時間多久,就要睇份化驗報告結果。 p.s. in between/near ending, 睇情況,再驗屎驗尿。

原帖由 Yvonne_ng 於 10-7-10 00:29 發表
請問這些療程係吾係好貴...通常幾錢?
如果太貴...聽了talk...我都無錢去試療程....

1    豬_兜兜
3    BOC
5    金瑪姬
6    Elikinma

劉醫生曾在Dr Trodd醫務所接case, 用生物治療的那位? 當時我仔看Dr Trodd, 友人看Dr Lau, 聽說他幾好人, 而且他也有個自閉的女兒.....是這個劉醫生嗎?

You are right, is this Dr. Lau

原帖由 Elikinma 於 10-7-10 23:21 發表
1    豬_兜兜
3    BOC
5    金瑪姬

劉醫生曾在Dr Trodd醫務所接case, 用生物治療的那位? 當時我仔看Dr Trodd, 友人看Dr Lau, 聽說他幾好人, 而且他也有個自閉的女兒 ...

咁貴!不如我們請他分享「如何教導自閉子女」,我見他的小朋友很好啊!

你們自己問他有關xx治療,好嗎?

原帖由 pattsui11@yahoo 於 10-7-11 00:55 發表
You are right, is this Dr. Lau

1    豬_兜兜
3    BOC
5    金瑪姬
7    waterfall (2位)

原帖由 pattsui11@yahoo 於 10-7-11 20:13 發表
咁貴!不如我們請他分享「如何教導自閉子女」,我見他的小朋友很好啊!

你們自己問他有關xx治療,好嗎?

唔好啦...
請醫生講下另類療法啦....我地A仔父母都好好....想了解下....出面唔系甘多機面了解...10個人輪住問佢另類療法....我怕佢比我地問到傻左....都唔知答邊個好...時間又未必夠...
貴唔貴??? 做唔做??? 由得我地自已選擇啦, 好嗎?? 可以嗎???...唔該啊....  

1    豬_兜兜
3    BOC
5    金瑪姬
8    rachncurtsmom

嘩!就快夠數開到個講座,希望多D家長更了解生物療法(biomedical treatment)!

原帖由 rachncurtsmom 於 10-7-13 21:11 發表
1    豬_兜兜
3    BOC
5    金瑪姬

我又報名, 唔該

1    豬_兜兜
3    BOC
5    金瑪姬
9    anan3388

原帖由 shanyeungbb 於 10-7-9 23:46 發表
我也想報名聽講座, 我是第4位 :-

1    豬_兜兜
3    BOC

10   jena2468

原帖由 anan3388 於 10-7-15 14:40 發表
我又報名, 唔該

1    豬_兜兜
3    BOC
5    金瑪姬

10  jena2468

Can I arrange the talk in a Sunday afternoon?

原帖由 jena2468 於 10-7-20 16:04 發表

原帖由 pattsui11@yahoo 於 10-7-20 16:37 發表
Can I arrange the talk in a Sunday afternoon?

我OK !!
地點大概會系邊度??

I'll tell you later
原帖由 豬_兜兜 於 10-7-20 17:37 發表

我OK !!
地點大概會系邊度??

pattsui11@yahoo, 真係要多謝你的安排!  等待你的通知!

I am interested too! Can i joinyou all?

原帖由 pattsui11@yahoo 於 10-7-20 22:22 發表
I'll tell you later

嚴格來說,劉醫生不叫dan dr, 和馮醫生一樣,是一位會採用生物療法的註冊西醫。高醫生是dan dr,因為dan dr在美國都有註冊,自然療法醫生都可以是dan dr。.
不過, 是不是dan dr都不是最重要。劉醫生口啤都很不錯的, 有不少媽媽帶孩子看他, 可能有自閉孩子的親身經驗和感受,我都很想聽。
可否不在周日呢? 因為周日是family day!

1    豬_兜兜
3    BOC
5    金瑪姬
11 reiki

回覆 1# Reiki 的文章

DAN Dr list reference:
http://www.autismwebsite.com/practitioners/foreign_lc.htm

早前 (14/7),我也寫電郵給香港自閉症聯盟 ([email protected]) ,她的回覆如下:
You may check with the official website of DAN doctor list from the below link.  There are only 2 doctors on the list in last year.  
http://www.autism.com/pro_danlists_us.asp

香港只有2個DAN doctor, 再到她提供link 去找,只找到高醫生一位。賣不含穀及牛奶食物的專門店,也只有little XXXX一間,生物療法在外國好普遍,飛機餐也有得"不含穀及牛奶餐單"提供(上星期尾我全家去台北,我個仔都是吃特別餐。)

Reiki講得好,"是不是dan dr都不是最重要",最重要是他們除了做好一個西醫外,再去鑽研另類療法,來幫助我們的A仔,也願意站出來面對傳媒和傳统對A仔舊有觀念的大教授及醫生羣.....,絕不簡單,我曾於某評估中心的家長訓練會中,拿出我仔的屎屎尿尿的報告,就已經..........。

原帖由 Reiki 於 10-7-23 09:52 發表
嚴格來說,劉醫生不叫dan dr, 和馮醫生一樣,是一位會採用生物療法的註冊西醫。高醫生是dan dr,因為dan dr在美國都有註冊,自然療法醫生都可以是dan dr。.
不過, 是不是dan dr都不是最重要。劉醫生口啤都很不錯的, 有不 ...