用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 馬頭涌官立小學 校服問題 - 請教各位師兄師姐
go

校服問題 - 請教各位師兄師姐 [複製鏈接]

今日註左冊,個心叫做安定了。
收到張校服表,想請教下:

1) 每星期幾天穿校服, 幾天穿體育衫? 若我買2套校服, 1 套體育衫, 會不會太少, 周轉不來?

2) 校裙底裙有兩款, 一款一件過, 一款分兩截。應該邊款較好?

3) 夏季校服表, 有個羊仔毛背心/外套, 其實要不要買? (睇落似冬季野)

4) 全白色魔術貼波鞋, 是否自己在外邊買都得? 一定要全白? 有少少顏色邊得唔得? 有圖案 (鞋都係全白但有刻上去的公仔)得唔得?

5) 校帽是否一定要買?

0    0    0    0
[

1)星期五全校穿體育服,其他係有體育堂嗰日穿體育服.
    一套是否夠著,要根據課程表決定.
2)我個係仔,答唔到你呢個問題.
3)羊仔毛背心/外套係冬季校服.當時我都有買,但覺得背心用得唔多,羊仔毛長袖外套則經常會著.
4)理論上講,學校要求全白色.當時阿仔好膽細,有幾條顏色帶既波鞋都唔肯著,所以我一路都買全白色鞋.不過我見阿仔同學都有著有牌子標誌既波鞋.
5)校帽一定要買.唔同年級有唔同色校帽,今年入學的,應該輪到橙色帽子.學校外出活動,經常要求學生戴帽.通過顏色可以辨別到唔同年級.

既然個 post 上返來, 容我補充少少:

舊年, 校服是未開學時買的, 當時未有上課時間表。我設想, 穿校服的機會大過穿體育服的, 而且體育課一星期只有一堂。所以, 我只買了一套體育服。

開學後, 原來情況是這樣的:
星期一、二, 穿校服;
星期三至五, 穿體育服。

這下問題來了, 一套體育服轉不來, 所以要專程跑去長沙灣補購。

奉勸本年度的新生家長, 體育服要買多套。
[

回復 4# 咕怪媽媽 的帖子

哈哈..真有心呀 !
我囝囝星期一上中文話劇要著埋體育服...一星期著四日

吓, 後門在正門旁邊, 20步不到而己。
[

王國長老

我諗你地一人講緊一間福馬, 另一個講紅馬
個性固執,熱情(愛結交朋友),愛和平(不喜爭執),頭腦靈活,做事欠勇氣及信心(所以較容易放棄機會),要學習加強主動性喺做事方面、加強表達力及疑心(易相信別人)。

‹ 上一主題|下一主題