用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 仔仔唔肯自己收拾玩具, 請問各位可以點教呢? ...
go

仔仔唔肯自己收拾玩具, 請問各位可以點教呢?

仔仔玩完d玩具周屋都係, 又唔肯自己收拾玩具, 教佢及發惡都唔得, 就一咪係係喊, 喊, 問佢知錯未, 快d自己拾, 但都唔肯郁手, 請問各位可以點教呢?
http://hk.myblog.yahoo.com/phoebemmwong/

叫小朋友收拾玩具, 即係通知佢遊戲時間結束, 試問有邊個小朋友願意? 將收拾玩具ge過程"詐家e"變做遊戲, 可能會引到佢埋黎幫手, 但係大前提係要你陪佢一齊做. 例如叫佢遞架車比你, 你就將架車放返入玩具箱. 又或者同佢玩"鬥快將d玩具放入玩具箱", 當然係要比佢win la .
又或者用另一個遊戲誤導佢 . eg. 同佢講你想同玩波, 但係一地都係玩具踢唔到波ga播. 如果佢真係有幫手執玩具, 咁你咪陪佢玩5分鐘波當獎佢law, 5 mins 之後只係剩下1個玩具(個波)未執, 佢唔執番好, 都唔緊要la.
最後一招, 由得佢玩完之後一地玩具唔執, 然後特登裝佢, 等佢一腳踩中d玩具,整痛隻腳 / 一腳踩爛d玩具. 然後問佢仲想唔想試下一次.

我個仔之前又係咁, 跟住返Playgroup個miss教小朋友同玩具講byebye,
收玩具之前同玩具講....byebye玩具, 之後真係乖乖咁收埋d玩具

我用比較強硬方法:

先比時間佢執,如果夠鐘都未執完,我會執好但係全部掉去垃圾房唔係垃圾桶,佢喊都冇辦法,因為我已經比左機會佢,只係佢自己唔真珍惜,雖然係好殘忍但係呢個方法好得,自從呢次之後我比時間佢執玩具,已經自動自覺在最後1分鐘完成,如果真係再唔執,我會再掉過,好過成日鬧佢大家傷感情,返正而家D小朋友玩具多到冇位放.

平時我同呀女好FRIEND家,都係種到佢燶果隻,不過我唔會打打罵罵,但係要比佢知有D嘜野我可以接受,有D野接受唔到,要好清晰比佢知道.

Tidy Up!

Depending on the age of the child, we can start off with singing some tunes with "Tidy Up, tidy up, everybody tidy up..." or "Toys away, toys away..." and tidy up the toys together beginning as early as the kid is 1 year old.
Then when s/he grew older, you can tell him/her in advance that play time is about up and when it's up, we are going to tidy up.
At the beggining, you tidy up one when the kid tidy up one.
Later on, set a time for him/her, if she choose to leave the toys on the floor, just leave them there.
Give him/her warning that toys will be thrown to the garbage bin if they are still there say 5 minutes later. And do that if s/he will not comply (prepare a clean garbage bin).
Things should work out with persistance and consistancy. Please ask your helper to do the same as well!!!

我仔仔已前都唔肯將玩具收拾, 而家他四歲, 每次他玩完的玩具都會收拾. 講真他還是兩歲幾三歲時, 已經就要話比佢知, 玩具玩完就要收拾好, 當時他真係唔彩你, 不過你要有耐性同佢一齊收拾, 當他同你一齊收拾完, 你一定要稱讚佢, 鼓勵佢, 等佢知道這個行為是好的, 咁佢慢慢就會自自然自己收拾玩具啦!

How to tidy up toys

We  teach him earlier from 2year old to tidy up his toys, we set a time he will go ahead, otherwise the toys will fly away. But now he like to speak loud, this is make me headache.

醒目開學勳章

我亞囡2歲多! 我都是同佢講, 妳唔執, 咁mami執啦! 咁佢就會去執啦! 因為之前我執完, 就將佢d玩具收埋喺士多房, 佢見冇咗d玩具就知驚啦!

同埋我要佢玩完一件玩具收拾好才可攞第二件玩具架!

如果系大個仔大個女既﹐未罰洗碗lor,我要幫你執玩具﹐甘你食完飯就要洗碗﹐否則無飯食。

要有耐性同佢一齊收拾, 當他同你一齊收拾完, 你一定要稱讚佢,  等佢知道這個行為是好的, 咁佢慢慢就會自自然自己收拾玩具

叫完唔肯執, 會同佢一齊執...
另外買左本好習慣既書同佢講, 等佢記住

我會同佢講玩具要返屋企, 或者要去訓覺, 車車要泊車, 玩具排緊隊等佢送佢地返屋企

遊戲方式通常佢都肯執,

我響佢一歲前, 已經開始教佢玩完玩具(or 睇完書本)要收好. 還要收好一樣才玩另一樣.

其實小朋友真係要從小就教, 同埋用遊戲方式去教係好有用, 而且唔傷和氣. 初時, 佢係唔會聽, 但你要堅持, 同佢一齊收拾, 慢慢佢就會習慣架喇, 努力!

Andes 媽媽:
我現在都頭痛緊, 佢成日大叫. 可以點教??

原帖由 yiumaaaaa 於 10-8-9 16:26 發表
我響佢一歲前, 已經開始教佢玩完玩具(or 睇完書本)要收好. 還要收好一樣才玩另一樣.

其實小朋友真係要從小就教, 同埋用遊戲方式去教係好有用, 而且唔傷和氣. 初時, 佢係唔會聽, 但你要堅持, 同佢一齊收拾, 慢慢佢就 ...

真係要一歲就要教,我就係唔知,宜家八歲 d 玩具四圍放,激c我…

我依家都係自己幫佢執一件, 然後要佢自己執, 跟住讚佢"叻叻" , 有時ok, 有時又唔肯.

1) 佢有時唔肯執時, 我咪掉佢玩具入垃圾筒, 佢都無返應ga, 有時叫佢執, 佢就話佢落垃圾筒ar, 我問佢你唔要la 咩, 佢話唔要, 係咪俾佢激死
2) 佢返playgroup, 好乘咁執玩具ga, 但係屋企就唔肯
3) 有時讚xx叻叻執玩具ar, 佢又讚媽媽叻叻ar

到現時為止都未可以一叫就執, 仲係訓練緊.
http://hk.myblog.yahoo.com/phoebemmwong/

在仔仔1-2歲時, 我會同佢講, 玩具要回家睡覺了, 如果你唔將佢地放回家, 佢地會唔開心, 可能會走, 以後都唔同你玩, 咁你明天可能見唔到佢地啦!

於是仔仔會好開心地把他的玩具放好, 還對佢地講"Good night".

你個老闆日日鬧你你怕唔怕,沒野格,l唔好境就怕,好境我唔到,重到頭玩你個Boos

小朋友學習的一等一對象是爸爸媽媽,如果你日日為左黎件事鬧他,他一定唔聽,聽都系為你的壓力造show比你看

樓上的朋友都講左好多鼓勵的方法,當唔得時你也可以和他一同收拾玩具,並同時表示你有能力自己去收拾好玩具加,並因應他自己收拾玩具而做一個收拾玩具的獎勵的計劃比巨。
迷途中的教育心理學碩士,希望能與您交流育兒心得!

當小朋友在學校跟家裡的言行不一致, 最主要原因取決於家長的態度.

我有看過你的blog,其中一段話小朋友講大話, 點解你想笑呢?雖然當時你無笑出聲,但係你既表情已經洩露左你既心態

唔好似為小朋友唔識睇人眉頭眼額, 佢地分分鐘醒過好多大人. 當我地要求佢做一件事而佢做唔到, 你唔可以用一個笑既表情黎對住佢, 而係要用一個唔高興既表情去對住佢. 言語上既威力比唔上表情既威力. 當佢見到平時笑笑口既你突然變臉, 就算一句說話都唔講, 已經好有效果.

成功的家長也是一位成功的演員呀~~

樓上各位家長的方法你都可以試試, 不過記得要堅持, 亦要留意自己的表情.
女兒一歲了