用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中扣門必看-Band1中學排名
樓主: Summer96
go

升中扣門必看-Band1中學排名 [複製鏈接]

原帖由 vienpa 於 10-7-7 15:31 發表

再以學校Sport, Music 表現,
ECA範疇來選擇, 當然正確..但是要收集資料, 分析, 再釐訂高低標準, 比就統一試如會考, 有客觀數據, 就困難得多..

所以都係以Academic ranking 作reference, 再去打聽心儀 ...

你講ge排法我相信會幾唔錯;但邊個會去做?邊個會逐間去問,又每一間都會如實答你D問題?

原帖由 pineapple0983 於 10-7-9 18:36 發表

你講ge排法我相信會幾唔錯;但邊個會去做?邊個會逐間去問,又每一間都會如實答你D問題?

PINEAPPLE 我真係幾鍾意你夠率直!

我覺得呢啲所謂香港中學排名,無他嘅,我揾到自己子女讀緊果間排名排得幾高,會同自己講,呢個排名幾合理。吓!乜囝囝果間排名1xx,呢個排名有無攪錯呀!嘻嘻不要太介意,有得睇總好過無嘅。

大家咁高興,我不妨有些建議,學校的過去畢業生在社會上的成就和人際網絡,他們對母校及師弟師妹的支持,全部也是學校排名的一個非常重要的指標,大家認為係咪呀?
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

都唔錯吖!!

原帖由 greendotdot 於 10-7-9 23:19 發表

我覺得呢啲所謂香港中學排名,無他嘅,我揾到自己子女讀緊果間排名排得幾高,會同自己講,呢個排名幾合理。吓!乜囝囝果間排名1xx,呢個排名有無攪錯呀!嘻嘻不要太介意,有得睇總好過無嘅。

大 ...

舊生成就, 網絡同舊生會對學校既支持
絕對係非常重要既指標, 而且往往被家長忽略

某年LSC 全校數十部, 合共過百萬的projector 被偷竊
不用半天, LSCOBA 已全數為學校預繳
立即添置所有失竊的projector
速度之快令人咋舌

原帖由 crystal2009 於 10-7-9 16:30 發表
聖保羅書院 100 名不入?   

Impossible.
I think it's really hard to find a reliable ranking, as some schools are really similar in terms of overall achievements. St. Paul's College is better than La Salle in terms of overall performance, but I think both schools did not perform very excellent academically.

Well, honestly speaking, first ten are still okay. But I bet the ranking is actually in every parent's heart.

原帖由 greendotdot 於 10-7-9 23:19 發表

大 ...

多謝你!
我諗每間學校都會有 Fans 同反對者,差別只在於多或少;要100% 家長或校友、或者路人甲都鐘意e間學校,我諗好難。
或者可以搞個最受歡迎學校排名,每個人投10間票,係嗰4百幾間中間選10間;唔可以相同;然後跟得票多少黎排,咁或者可以真正排到一個大家都公認ge排名,少數服從多數吖嘛。
要衡量一間中學好壞,個個人標準都唔同;有D人覺得升大學升得多,AL 多A就係好學校;有D又會覺得同家長 friend 先係好學校;又有D就覺得出得多名人就係好學校;咁究竟點先算好學校???
仲有,ed排名顯然個作者係花過心機同時間落去,佢有冇錢收我唔知,但我就肯定唔駛錢就睇到;對e份排名仲嫌3嫌4嘅人,可以根據佢哋嘅標準,做份排名出黎吖,我第一個會捧場!
另外,趁e個機會我亦向 khmama 致謝,佢份排名亦好有誠意,好中肯。

totally agreed with pineapple !!

我都好感激做哩份排名嘅人 & khmama, 有佢地嘅無私奉獻, 我地哩d 新手升中家長至有多d 參考~

原帖由 pineapple0983 於 10-7-10 16:48 發表

多謝你!
我諗每間學校都會有 Fans 同反對者,差別只在於多或少;要100% 家長或校友、或者路人甲都鐘意e間學校,我諗好難。
或者可以搞個最受歡迎學校排名,每個人投10間票,係嗰4百幾間中間選10間;唔可以相同;然後跟得票多少黎排 ...

原帖由 season_sincere 於 10-7-10 15:20 發表

引用:
原帖由 crystal2009 於 10-7-9 16:30 發表
聖保羅書院 100 名不入?   

Impossible.
I think it's really hard to find a reliable ranking, as some schools are really similar in terms of overall achievements. St. Paul's College is better than La Salle in terms of overall performance, but I think both schools did not perform very excellent academically.

Well, honestly speaking, first ten are still okay. But I bet the ranking is actually in every parent's heart.

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2203659&extra=page%3D2

人地呢啲Ranking System就真係唔同啦,我自己好buy,QS用的ranking methodology也包括咗PINEAPPLE的一些建議(唔係討好佢,真係嘛!)

QS selected the following indicators and weights.
•    Academic Peer Review 40%
•    Global Employer Review 10%
•    Citations Per Faculty 20%
•    International Student Ratio 5%
•    International Faculty Ratio 5%
•    Faculty Student Ratio 20%

會考及高考成績可以一年好一年差,如果單以甚麽人均優良率或者14分之上等等去排名,咪又會引發不同fans論戰,所以點解咁多媽咪家長上嚟,打聽吓不同學校的實際情況、口碑,再加埋成績呢啲factual information,去自己評估如果子女升讀該校的得與失,點樣去準備...

好似例如,為咗聖保羅書院於呢個ranking list排100名而勞氣,幾無謂!很多人(之前用字不當!)都識得佢係過百年老店,係香港最老歷史學府,爛船都有三斤釘,校友網絡又強大,做乜咁樣像小朋友般仲件嘢去秤啫!不要嬲我,大家心平氣和討論吓啫。

原帖由 pineapple0983 於 10-7-10 16:48 發表

多謝你!
或者可以搞個最受歡迎學校排名,每個人投10間票,係嗰4百幾間中間選10間;唔可以相同;然後跟得票多少黎排 ...

我都同意,各人有不同看法。
相信頭二十名都好合理,大部份學校的網頁都有公怖資料。其後的會有些爭議,因為學校公怖資料有限囉!
最好計埋 30分 有幾多%, 25-29分有幾多%, 20-25分 有幾多% 等。

原帖由 kenfu 於 10-7-12 21:15 發表

QS 的ranking methodology 我覺得很難取得客觀和準確的data, 所以結果會很不客觀和準確.

我喜歡A-C/student & 14分 %, 因為夠簡單和準確(在school report or website 已可confirm) 可信性大d.   :victo ...

相信每個人的要求不同嘅,以我個人的要求,一個客觀而準確的比較,最基本條件是採用一個相同的標準去比較同一種來源的數據。這個冠以「中學排名」的列表,就算可以集齊所有香港中學的會考14分or以上或者人均優良率、或者兩樣一齊睇(總之採用一個相同的標準)的數據,極其量我只會稱為"2009香港中學的會考成績統計一覧表"...諸如此類,絕對不會是我心目中的所謂「排名」囉。

學JOEYYEOJ話齋,香港的中學無大學和研究院咁複雜,無須用到QS咁誇張嘛!對的,我只是以佢採用的類似方法,去支持PINEAPPLE所建議的說法,從「用家」的角度去做排名,才是業界的做法,向學界、用家(包括學生、家長、僱主等等)做surveys,也可以加埋成績,再分配適當的比重,不斷微調去增強其認受性,這個做法當然需要很多資源,不過要做我覺得就應該咁做。如果有人喜歡攞呢啲的「排名」出嚟,就應該先對「用家」聲明佢地有乜嘢嘅limitations,呢樣嘢好重要,無謂製造混亂、爭抝和俾人一些錯覺。當然,從另一個角度,這些好心人付出很多,去搜集組織一些資料給大家分亨,我一樣會感謝佢地。家長也可以考慮吓參考KHMAMA的資料,起碼佢對一些學校寫咗啲中肯的評價,好過齋睇成績。

瞥!被老細恰到,閃

Agreed that there are so many critials that each individual may consider "important".  It's very difficult to find one that everyone agreed.  To be hornest, the data that we collected so far, can we  guarantee that when our children when attending these schools is able to get "the result"?.  There are so many factors that affected the performance.  It's true that not alot of the "top studentds" in HK go throught with our education system.  They just walk away without taking any exam (HKEC / AL which will affect the result for the year).  So what is 一個客觀而準確的比較,最基本條件是採用一個相同的標準去比較同一種來源的數據. when the numbers & quality of students taking the exam each year are different..........

原帖由 greendotdot 於 10-7-13 11:20 發表

相信每個人的要求不同嘅,以我個人的要求,一個客觀而準確的比較,最基本條件是採用一個相同的標準去比較同一種來源的數據。這個冠以「中學排名」的列表,就算可以集齊所有香港中學的會考14分or以上或者人均優良率、或者兩 ...

原帖由 TinHay 於 10-7-14 10:00 發表
It's true that not a lot of the "top students" in HK go through with our education system.

The number & quality of students taking the exam each year are different.

You are absolutely right!  The above-mentioned factors are also one of the limitations for that kind of so-called HK secondary school ranking list.
‹ 上一主題|下一主題