用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Cat 定民生??
go

St Cat 定民生?? [複製鏈接]

Any comment?
   0    0    0    0

你有乜要求先?

原帖由 sansan2008 於 10-7-5 02:03 發表
Any comment?

我自己就同呀仔選左民生.
We love him, because he first loved us. 1 John 4:19

民生只有6成小朋友可上小學, 另外4成要出去同人爭私校喎.  民生課程淺, 學生出去考私校會否比較難?  另外就算是那6成小朋友也要give up 大抽獎, 好似條路比較窄

原帖由 chaco 於 10-7-5 16:46 發表

我自己就同呀仔選左民生.

如果對民幼 / 民小無信心,就不要入讀,free 番個位出來當幫下其他人仲好。

如果無信心小朋友可以升上民小,咁點解又會讀得掂 st cat 呢?

揀得民生,如佢收你讀民小的話,當然預o左係無大抽獎啦。又想一條龍,又想程度好高,又要有得抽獎....... 其實世上有沒有不吃草的馬呢?

我只不過想說, 讀到 st. cat or 民生 or kv 等等出來的小朋友唔代表佢地好or不好, 上課只有3個鐘, 如果家長唔同佢溫, 唔給佢back up, 讀幾好的學校都無用. 如果一心想大抽獎的媽媽就更不用讀民生.

原帖由 sansan2008 於 10-7-6 00:27 發表
民生只有6成小朋友可上小學, 另外4成要出去同人爭私校喎.  民生課程淺, 學生出去考私校會否比較難?  另外就算是那6成小朋友也要give up 大抽獎, 好似條路比較窄

...

我個人認為兩間KG都適合自己兒子就讀,當然St Cat英文程度會高些,而民生就各方面都好平均,不過我會考慮埋學費,有學券同無學券真係相差好大.同埋我預左佢會升到民小,都係果句,一心想大抽獎就不要讀民生.
We love him, because he first loved us. 1 John 4:19

其實讀民幼最大的好處是有小學BACKUP﹐就算你三年後出去考 直資私校你和小朋友都無咁大心理壓力﹐ 表現會好好多。據我了解﹐民小是有85%位專門預留比民幼生﹐其他15%要與外人競爭的位亦有很大部份最終比番民幼生﹐加上肯定有不少人會主動放棄民小去大抽獎(因民小是私校要交學費﹐都吾平)﹐每年亦有不少人會考到更好的直資私校而主動放棄民小學位﹐所以其實直升民小機會遠高于6成﹐估計可以去到8-9成(所以咁多人都叫呢間學校一條龍)。所以其實只要不是民幼中最差的1成﹐ 或操行有問題﹐大可不必擔心﹐我就真係從來未擔心過我的小朋友升吾到 。如果在民幼真係成績咁差﹐比你小朋友升到民小又未必係好事﹐因為民小出名嚴和深﹐功課又多﹐又測驗又默書﹐跟吾到仲慘﹐倒不如讀D淺D的小學對小朋友仲好。

“如果對民幼 / 民小無信心,就不要入讀,free 番個位出來當幫下其他人仲好。”BB BA BA 呢句真係講得好﹗今年成3000幾人報名收得個300人 ﹐大把人想讀都無得讀啦﹐倒不如早D將機會比D真係有心讀民生的小朋友啦 。

‹ 上一主題|下一主題