用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 HKPS(Ascot) vs SC
go

HKPS(Ascot) vs SC

已register咗HKPS (am中文 - 兩文三語),剛收到SC waiting call (am also, international)...

如何選擇?是否不應三心兩意?

I vote for SC.

SC of course!

是否因為sc嘅名氣? 兩所都是注重language嘅kinder,近年HKPS嘅口碑越來越好,是因為佢小班教學得來,各樣都發展平均,包括中英數 (從朋友得知)

前日去了orientation,覺得好impressed,k1 = 1:10 (三位班主任,粵、普、英(native)各一),還有專項專教....

SC是否1:15?

我都知道sc有名過HKPS,係咪考小有幫助啲?

I have already registered HKPS(Ascot) even SC and KV are offered! HKPS is a really nice K!

醒目開學勳章 貢獻勳章

I vote for hkps (Ascot)

因為: 得不到嘅~ 始終係最好嘅!
N1無報到, K1咁少位, 預咗唔收
SC/KV嘅 offer, 諗咗一晚咁多就放棄咗..

Hi 小曳人, which one have you choose?

原帖由 小曳人 於 10-7-5 15:00 發表
I vote for hkps (Ascot)

因為: 得不到嘅~ 始終係最好嘅!
N1無報到, K1咁少位, 預咗唔收
SC/KV嘅 offer, 諗咗一晚咁多就放棄咗..

我囡囡N1讀HKPS(Ascot), K1轉SC, 已經畢o左業喇!
HKPS(Ascot)好, 不過SC更好!

原帖由 kinyee125 於 10-7-4 12:33 發表
已register咗HKPS (am中文 - 兩文三語),剛收到SC waiting call (am also, international)...

醒目開學勳章

原帖由 cherriemama 於 10-7-5 19:18 發表
我囡囡N1讀HKPS(Ascot), K1轉SC, 已經畢o左業喇!
HKPS(Ascot)好, 不過SC更好!

可唔可以講下 sc 點好法, 相信大家都好想知.

I LOVE HKPS, 佢地兩文三語做得好好, 又小班教學, 妳會奇怪學校每位老師都會認識妳的小朋友, EVEN他們沒有教授妳的小朋友. 而且學生是超級喜歡返學. 他們活動教學之餘又很谷學生, 不過妳感到是沒有壓力的谷,KI 開始要寫字, 但囡囡是很高興地, 快速地做家課, AGAIN語言方面真的好好.

原帖由 kinyee125 於 10-7-4 12:33 發表

SC學生比例also較好(1:10)

點解大抽獎都關事????!

原帖由 janice620 於 10-7-6 01:46 發表
我女女上年在HKPS(ASCOT)讀中英班,
.......你會唔會主力考沙田的
小學,如果首選培基/沙呂小可能
HKPS好d,雖然係大抽獎,但上年學校的
數字顯示約18%學生升讀培小,
...

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 EFJ3 於 10-7-5 15:22 發表
Hi 小曳人, which one have you choose?

人地講緊SC/hkps
唔好講我個大曳人啦~~

不過~ 出年我一定會幫個細嘅報hkps囉!

D.ma:

咁你而家呢家都好好,你唔再為你細嘅考慮咩?

其實到而家只係講到SC都係1:10,一面倒好好好!!!

而HKPS就話對沙田區小學有幫助.....咁好多媽媽都希望小朋友考到更好嘅小學(當然考唔考倒又係另一回事),而且考小時,小朋友嘅能力都係一重大因素,是否能讀到如SC/KV等,就等如成功嘅一半....

每位媽咪都希望為小朋友揀最好、最適合佢地嘅?....煩惱中

原帖由 小曳人 於 10-7-6 16:47 發表

人地講緊SC/hkps
唔好講我個大曳人啦~~

不過~ 出年我一定會幫個細嘅報hkps囉!

It's so good for your kid to have 2 good offers.  My son only got offer from HKPS, but I did not register as it's pm class only and need to share classroom with K3. :(

原帖由 kinyee125 於 10-7-6 17:40 發表
D.ma:

咁你而家呢家都好好,你唔再為你細嘅考慮咩?

其實到而家只係講到SC都係1:10,一面倒好好好!!!

而HKPS就話對沙田區小學有幫助.....咁好多媽媽都希望小朋友考到更好嘅小學(當然考唔考倒又係另一回事),而且考小時,小 ...

原帖由 janice620 於 10-7-6 01:46 發表
我女女上年在HKPS(ASCOT)讀中英班,
今年可以直上K1,但上星期收到SC電話
應該會轉去SC,其實我覺得2間都好,
另外又睇下你會唔會主力考沙田的
小學,如果首選培基/沙呂小可能
HKPS好d,雖然係大抽獎,但上年學校的
數字顯示約18%學生升讀培小,
個人認為:
HKPS:老師照顧學生比例較好(1:10),
語言環境好(每班有中英普3位班主任長駐),
同埋之前提過日後升k2及k3所有班都會轉
做英普班,學校每學期會為學生做portfolio
SC: 名氣較大,curriculum出名好,
師資優良(好似老師的年資及經驗較好)

希望比到少少資料你參考下,純綷個人見解,
如有錯漏請補充

同意janice620的見解.

補充: 如果hkps升培基, 沙呂的人數多, 好可能是因為小朋友大多住沙田區, 所以升這些小學多. 因為培基, 沙呂都是津貼學校, 第一輪要跟宗教分抽, 第二輪就地區大抽獎.
至於實情hkps有冇同邊一間小學有特別關係(e.g. 聽聞過另一間小學在叩門時會多d考慮某間幼稚園, 又或者會否某小學的校長同某幼稚園的校長有交情), 就最好向現任家長收料. (呢方面我唔清楚)

另, 有關SC的comment:
"師資優良(好似老師的年資及經驗較好)" ~ 我觀察見到SC一班的兩個班主任(k1是雙班主任制), 有時會是一個經驗豐富的搭一個年輕一點的.

三心兩意唔係問題, 做父母梗係想揀最好的俾自己的仔女.

但提提你, st. cat. 雖然叫"international", 但不是真正的國際學校幼稚園. (真正的國際學校幼稚園如ESF是較適合涵接國際學校)

K1有雙班主任制, K2全部學生是下午班, K3全部學生是上午班.