用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 沙田官立小學 2010 P.2 同學仔報到
go

2010 P.2 同學仔報到 [複製鏈接]

我個女讀2C,佢同唔到佢嘅好朋友一班不知幾

嘩~~10之內都好勁喎,咁你個仔一定全班3名之內,應該我叫你哋多多指教就真!!

原帖由 kcleung1973 於 10-7-4 08:43 發表
各位第一次留言.請多多關照和指點.我估唔到上小二會調班,我仔由A班調到C班.他的班主任說他班許多調到B班.Toys今年我仔和你同班.或者會見到..,我仔成績都算過得去,可惜最後期末考試考得差了,有少少失望(唔知同他考試 ...

常識對我黎講都好難溫,我都係和佢温曬成本書咋,有咩温咩,都好靠佢哋嘅記性,其實你個仔咁叻,我真的想請教你怎樣和佢温書的!!
八卦問句......全級考第一名個位會去邊班?

quote]原帖由 kcleung1973 於 10-7-5 09:49 發表

唉!本來和他同班全級第一名(和他同一幼兒圓的且相熟的同學仔)互相比賽.但最後一次回落到..想問你呢怎溫常識?
我仔常識最弱.主要唔識答問題.組織句子..多謝 ... [/quote]

吓~~你個仔已經好叻ga 喎,唔駛大喊呀,會唔會佢驚你哋失望而唔開心?定佢對自己嘅要求好高?其實我都盡量唔比我女咁大壓力,就算自己好緊張佢d成績都盡量唔好在佢面前表現不滿,因小朋友都好在意爸爸、媽媽點睇自己的成績,現在先升小二,幾時喊到升中。其實考好試、讀好書是為自己,不用和其他人比較,自己盡了力便可。我現在都學緊放鬆自己,希望我小朋友都在開心的環境下學習。多多得罪、敬請原諒!!

原帖由 kcleung1973 於 10-7-5 16:56 發表

我仔知道考得唔好.返來唔講給我知成績(且係房哭了一場).
男子真係中文和常識係弱項.真係要寫多呢!你仔係唔一直D班?

好嘢~~終於可以同你個仔一班喇~~~~YEAH~~

原帖由 堯堯豬媽 於 10-7-7 13:51 發表
toys

我個仔終於同你個囡同一班喇~~~~
我覺得學校話無分成績分班,查實係將d叻既分左去A班lu

a.......我個女唔係好叻 ga 咋,同kcleung個仔無得比ga!! 每次同佢温習都要嘔幾碗血。

但我女果班都有個勁人,上、下學期都考第一,全級我估佢都三名內,但佢會去2E喎

原帖由 Geni 於 10-7-7 14:00 發表

唔會~~~ toys 個女同kcleung個仔都好叻o家!!

點解仲未有人同個仔一班呢~~~

多謝肥嘟媽和 asinai 嘅資料,得閒多d "烘"入黎。

asinai, 多謝您的提醒我才學會放鬆!!

睇錯咗,又思覺失調tim......heee

請問有冇人知2C班嘅班主任點ga??

請問黎緊會唔會有通告寄來話會有家長日見吓P.2嘅班主任和主科老師?
定係唔會有直至九月開學連佢哋去邊個班房都唔知?頭星期返半日定全日?駛唔駛帶書?
死喇~~係得我一個唔知定學校未有通知?

asinai,

比你提一提真係依稀有d印象有通告,好彩有您係度,如果唔係我呢位咁失魂嘅mami都唔知點算!!
我問親亞女佢乜都話唔知,所以就好擔心佢到時唔識去邊度,雖則佢已P.2,但成日都覺得佢仲係BB班。

原帖由 asinai 於 10-7-11 19:58 發表
toys,

5會有通告寄la.  g前 mic 有一張通吿講關于下學期試后注意事項, 最后有講1/9 - 3/9 係"學習啟航周", 上課時間由8:00 a.m. to 11:10 a.m.  應該no need 帶書, 除非老師要求, cos, ah 女話開學果幾日又要編坐位 ...

供應商會有餐具提供,但每日要帶回家清洗,第二日再帶回校。不用帶枱墊,會有個墊比埋,好似怏餐店果d咁,不過細塊d,學期尾會送埋比小朋友,幾攪笑!
校服我都買了兩套,運動服就兩套,不過如果洗得切,乾得快,一套都ok嘅。

原帖由 蠟筆小新新 於 10-7-13 21:48 發表
各位P2的家長,大家好^^,我個仔就幾年讀P1既,好多嘢我都唔識,想請教下大家,我個仔就要系學校訂飯既,但啲餐具使唔使自己帶?同埋食飯時,使唔使買舊枱墊,或者毛巾?校服我就買兩套,運動服一套夠嗎? ...

仲要自己帶乾、濕毛巾和水。

原帖由 蠟筆小新新 於 10-7-13 21:48 發表
各位P2的家長,大家好^^,我個仔就幾年讀P1既,好多嘢我都唔識,想請教下大家,我個仔就要系學校訂飯既,但啲餐具使唔使自己帶?同埋食飯時,使唔使買舊枱墊,或者毛巾?校服我就買兩套,運動服一套夠嗎? ...

歡迎你呀!!你囡囡之前讀邊班ga??大家多多交流

原帖由 ccfamily 於 10-7-14 22:32 發表
各位好,我女兒P.2升2B班. 請多多指教.

haha...唔駛相認ga la,到時自自然然會識啦,好似堯豬媽咁!!

原帖由 kcleung1973 於 10-7-15 13:54 發表

Hi toys:
請問你女叫什麼名?講一個字或特征,,到時家長日想認!!哈哈

請問有冇家長知方間咁多不同出版社嘅中、英、數練習,那一個出版社嘅練習好和同沙官的課程相約呢?因書局內真是有太多不同種類的練習,真係眼都花埋、頭都痛!!

見到喇~~~嘩!!個個都好"西" 厲,好羨慕呀!!
e.......Geni,係咪有個係你仔仔呀??

原帖由 ccfamily 於 10-7-15 20:02 發表
Hi Toys,

我囡囡一年級讀A班, 同傑仔爸爸一班.

大家可以上沙官小WEB認識誰是全級一,二, 三名.

原帖由 Geni 於 10-7-21 17:26 發表

‹ 上一主題|下一主題