用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 沙田官立小學 2010 P.2 同學仔報到
樓主: Geni
go

2010 P.2 同學仔報到 [複製鏈接]

原帖由 堯堯豬媽 於 10-7-8 13:14 發表

傑傑爸(請問可以這樣稱呼你嗎?)我記得上次學校BBQ,仲同你仔仔影埋相,你PM個email黎我SEND番比你呀
你仔仔咁勁係我家大少請教你至真~~~~
佢返屋企都無點提同學仔架,好鬼孤獨架,希望你仔仔指教下
我個仔差在 ...

發了信息給你,請查收,多謝

醒目開學勳章

原帖由 kcleung1973 於 10-7-8 09:06 發表

講起教仔做功課,現在孩子一個字'懶',完全唔會主動看書和溫書,整天去玩,好被動,真係激死,阿仔看書ONLY係快.(快過我).但唔會領悟真正內容和學怎樣新的字,我經常話他這樣無用的,知識是靠自己看書學返來的,唔係靠父母教 ...

細路仔就梗係鍾意玩o家啦, 唔通細時唔玩留番幾十歲先o黎玩咩!  總知識得溫習時溫習, 遊戲時遊戲就得o
勒!  

我覺得讀書係一段好漫長o既路, 依家o岩o岩開始, 最緊要唔好嚇驚佢同俾多d成功感佢, 等佢覺得讀書好玩, 佢自自然然會比心機o家o勒! 反而依家同佢講讀書有幾緊好, 讀唔好第時冇前程呢d o野, 佢聽都聽唔明啦!

原帖由 Geni 於 10-7-8 15:09 發表

細路仔就梗係鍾意玩o家啦, 唔通細時唔玩留番幾十歲先o黎玩咩!  總知識得溫習時溫習, 遊戲時遊戲就得o
勒!  

我覺得讀書係一段好漫長o既路, 依家o岩o岩開始, 最緊要唔好嚇驚佢同俾多d成功感佢, 等佢覺得讀 ...

但有時我看住咁(Hea),真係忍唔住話他..(會唔會爸爸特別沒耐性)..

醒目開學勳章

原帖由 kcleung1973 於 10-7-8 15:15 發表

但有時我看住咁(Hea),真係忍唔住話他..(會唔會爸爸特別沒耐性)..

應該係我呢個媽咪冇佢咁好氣, hea就由得佢hea, 最緊要唔好搞著我就得o勒!

請問黎緊會唔會有通告寄來話會有家長日見吓P.2嘅班主任和主科老師?
定係唔會有直至九月開學連佢哋去邊個班房都唔知?頭星期返半日定全日?駛唔駛帶書?
死喇~~係得我一個唔知定學校未有通知?

toys,

5會有通告寄la.  g前 mic 有一張通吿講關于下學期試后注意事項, 最后有講1/9 - 3/9 係"學習啟航周", 上課時間由8:00 a.m. to 11:10 a.m.  應該no need 帶書, 除非老師要求, cos, ah 女話開學果幾日又要編坐位, 班隊 & 派通告等, 都好多野做吓.  & 佢地話係自己會揾到班房 ga la wor!....hehe,  be honest 原來我 gum 耐都冇問過佢地 lei d 問題, 5 g 係 mic 我5夠細心, 我言念佢地返到school 會有指示 or 佢地5 g 會自己問 ga la.
原帖由 toys 於 10-7-11 17:48 發表
請問黎緊會唔會有通告寄來話會有家長日見吓P.2嘅班主任和主科老師?
定係唔會有直至九月開學連佢哋去邊個班房都唔知?頭星期返半日定全日?駛唔駛帶書?
死喇~~係得我一個唔知定學校未有通知? ...

asinai,

比你提一提真係依稀有d印象有通告,好彩有您係度,如果唔係我呢位咁失魂嘅mami都唔知點算!!
我問親亞女佢乜都話唔知,所以就好擔心佢到時唔識去邊度,雖則佢已P.2,但成日都覺得佢仲係BB班。

原帖由 asinai 於 10-7-11 19:58 發表
toys,

5會有通告寄la.  g前 mic 有一張通吿講關于下學期試后注意事項, 最后有講1/9 - 3/9 係"學習啟航周", 上課時間由8:00 a.m. to 11:10 a.m.  應該no need 帶書, 除非老師要求, cos, ah 女話開學果幾日又要編坐位 ...

客氣了,  我想 lei 度好多mami 都會 gum 做的.  &你女女重細....我兩個有時都懵懵地呢!
原帖由 toys 於 10-7-11 20:29 發表
asinai,

比你提一提真係依稀有d印象有通告,好彩有您係度,如果唔係我呢位咁失魂嘅mami都唔知點算!!
我問親亞女佢乜都話唔知,所以就好擔心佢到時唔識去邊度,雖則佢已P.2,但成日都覺得佢仲係BB班。

...

各位P2的家長,大家好^^,我個仔就幾年讀P1既,好多嘢我都唔識,想請教下大家,我個仔就要系學校訂飯既,但啲餐具使唔使自己帶?同埋食飯時,使唔使買舊枱墊,或者毛巾?校服我就買兩套,運動服一套夠嗎?

供應商會有餐具提供,但每日要帶回家清洗,第二日再帶回校。不用帶枱墊,會有個墊比埋,好似怏餐店果d咁,不過細塊d,學期尾會送埋比小朋友,幾攪笑!
校服我都買了兩套,運動服就兩套,不過如果洗得切,乾得快,一套都ok嘅。

原帖由 蠟筆小新新 於 10-7-13 21:48 發表
各位P2的家長,大家好^^,我個仔就幾年讀P1既,好多嘢我都唔識,想請教下大家,我個仔就要系學校訂飯既,但啲餐具使唔使自己帶?同埋食飯時,使唔使買舊枱墊,或者毛巾?校服我就買兩套,運動服一套夠嗎? ...

仲要自己帶乾、濕毛巾和水。

原帖由 蠟筆小新新 於 10-7-13 21:48 發表
各位P2的家長,大家好^^,我個仔就幾年讀P1既,好多嘢我都唔識,想請教下大家,我個仔就要系學校訂飯既,但啲餐具使唔使自己帶?同埋食飯時,使唔使買舊枱墊,或者毛巾?校服我就買兩套,運動服一套夠嗎? ...

回覆 55# toys 的文章

多謝toys,多謝晒~~~

各位好,我女兒P.2升2B班. 請多多指教.

歡迎你呀!!你囡囡之前讀邊班ga??大家多多交流

原帖由 ccfamily 於 10-7-14 22:32 發表
各位好,我女兒P.2升2B班. 請多多指教.

原帖由 toys 於 10-7-15 08:14 發表
歡迎你呀!!你囡囡之前讀邊班ga??大家多多交流

Hi toys:
請問你女叫什麼名?講一個字或特征,,到時家長日想認!!哈哈

haha...唔駛相認ga la,到時自自然然會識啦,好似堯豬媽咁!!

原帖由 kcleung1973 於 10-7-15 13:54 發表

Hi toys:
請問你女叫什麼名?講一個字或特征,,到時家長日想認!!哈哈
‹ 上一主題|下一主題