用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 沙田官立小學 2010 P.2 同學仔報到
樓主: Geni
go

2010 P.2 同學仔報到 [複製鏈接]

原帖由 Geni 於 10-7-6 14:13 發表

我就係怕佢唔知o係屋企做乜好, 所以暑假我幫佢報o左社區中心o既日託. o個度日日都有唔同活動, 又有做功課時間, 一個星期又有一日outing, 另外一個星期游3日水, 好忙~~~ ...

現在我就頭痛緊這樣事!看來要報返几個課程先.費事在家(HEA).

醒目開學勳章

原帖由 堯堯豬媽 於 10-7-7 13:51 發表
toys

我個仔終於同你個囡同一班喇~~~~
我覺得學校話無分成績分班,查實係將d叻既分左去A班lu

唔會~~~ toys 個女同kcleung個仔都好叻o家!!

點解仲未有人同個仔一班呢~~~

HI,

我囡囡讀P.4 ,  八卦入來行一轉, 順路講些少情況給你們知
小二至小三,仍未分精英班
不過有一個編班的方法,就是睇名次尾數
1,6 入A班
2,7 入B班
3,8 入C班
4,9 入D班
5,0 入E班
即是說全級第1名跟全級111名同學也在A班, 第2名跟67名在B班,如此類推

原帖由 肥嘟媽 於 10-7-7 15:23 發表
HI,

我囡囡讀P.4 ,  八卦入來行一轉, 順路講些少情況給你們知
小二至小三,仍未分精英班
不過有一個編班的方法,就是睇名次尾數
1,6 入A班
2,7 入B班
3,8 入C班
4,9 入D班
5,0 入E班
即是說全級第1名跟全級111名同學 ...

好似有這情況.我仔第8去C班

toys

豬媽您好!你係唔係上年天水圍同台BBQ.你仔跟住我仔玩哪位.我仔有個傑字,你仔好文靜.我仔係班上和你仔好FRIEND.難得又同一班..到時如家課有問題請多多指教.

醒目開學勳章

原帖由 kcleung1973 於 10-7-7 16:47 發表

好似有這情況.我仔第8去C班

我個仔無論上學期,下學期定全年平均名次都match唔到呢~~~

ps. 自己讀書o既時候又係成日估學校係點樣編班

好嘢~~終於可以同你個仔一班喇~~~~YEAH~~

toys

a.......我個女唔係好叻 ga 咋,同kcleung個仔無得比ga!! 每次同佢温習都要嘔幾碗血。

但我女果班都有個勁人,上、下學期都考第一,全級我估佢都三名內,但佢會去2E喎

原帖由 Geni 於 10-7-7 14:00 發表

唔會~~~ toys 個女同kcleung個仔都好叻o家!!

點解仲未有人同個仔一班呢~~~

去左2E班=最前都係考第5 lor (級).
原帖由 toys 於 10-7-7 19:41 發表
a.......我個女唔係好叻 ga 咋,同kcleung個仔無得比ga!! 每次同佢温習都要嘔幾碗血。

但我女果班都有個勁人,上、下學期都考第一,全級我估佢都三名內,但佢會去2E喎

...

as I know係未分精0班g前係 gum 分班 --- 你試吓 gum 1A, 2B, 3C, 4D, 5E, then 6E, 7D, 8C, 9B, 10A, then 11A, 12B.......Z 型 gum 排翻落黎, 係mic 2D 班呢.... ....& 應該用全年全級名次計.
gum 會平均d!
原帖由 Geni 於 10-7-7 17:07 發表

我個仔無論上學期,下學期定全年平均名次都match唔到呢~~~

ps. 自己讀書o既時候又係成日估學校係點樣編班

醒目開學勳章

原帖由 asinai 於 10-7-7 20:32 發表
as I know係未分精0班g前係 gum 分班 --- 你試吓 gum 1A, 2B, 3C, 4D, 5E, then 6E, 7D, 8C, 9B, 10A, then 11A, 12B.......Z 型 gum 排翻落黎, 係mic 2D 班呢.... ....& 應該用全年全級名次計.
gum 會平均d ...

如果咁數就match到O勒!

2D 報到

geni , 又係我呀!

醒目開學勳章

原帖由 chingko 於 10-7-8 00:56 發表
2D 報到

geni , 又係我呀!

終於搵到同班同學O勒~~~

原帖由 toys 於 10-7-7 19:41 發表

...

講起教仔做功課,現在孩子一個字'懶',完全唔會主動看書和溫書,整天去玩,好被動,真係激死,阿仔看書ONLY係快.(快過我).但唔會領悟真正內容和學怎樣新的字,我經常話他這樣無用的,知識是靠自己看書學返來的,唔係靠父母教的,(且父母無時間教你和咁多知識教你).現在我捉他看完一篇文章.我提出問題.自己寫出詳細答案,..唔給任務他一定玩晒暑假

多謝肥嘟媽和 asinai 嘅資料,得閒多d "烘"入黎。

asinai, 多謝您的提醒我才學會放鬆!!

2D 幾好丫....我兩個g前都係!  
原帖由 Geni 於 10-7-7 22:51 發表

如果咁數就match到O勒!

u're welcome la!  係你學得快je!
原帖由 toys 於 10-7-8 09:22 發表
多謝肥嘟媽和 asinai 嘅資料,得閒多d "烘"入黎。

asinai, 多謝您的提醒我才學會放鬆!!

睇錯咗,又思覺失調tim......heee

請問有冇人知2C班嘅班主任點ga??
‹ 上一主題|下一主題