用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 英文及數學程度
樓主: S_Trader
go

英文及數學程度 [複製鏈接]

原帖由 csk家長jj 於 10-7-14 12:14 發表

係!份卷課外題多,主要是考英語的理解力和運用,肯温想讀都末必高分。小五上學期考試的閱讀理解比classrxxm的Pre S1練習還要深!mouth:" />

csk家長jj,

見到妳講很擔心仔仔唔識,請問小五英文和小四分別大嗎?

原帖由 tomatowu 於 10-7-14 20:57 發表

csk家長jj,

見到妳講很擔心仔仔唔識,請問小五英文和小四分別大嗎?

小五的閱讀理解明顯深咗,我仔仔在這part勁失分
題目亦較著重文法運用,作文則大同小異。

原帖由 csk家長jj 於 10-7-14 23:21 發表

小五的閱讀理解明顯深咗,我仔仔在這part勁失分mouth:" />
題目亦較著重文法運用,作文則大同小異。
唉!我個仔已經中文麻麻,依家加埋五年級英文,我都唔敢諗D成績會變成點

原帖由 tomatowu 於 10-7-15 16:32 發表
唉!我個仔已經中文麻麻,依家加埋五年級英文,我都唔敢諗D成績會變成點

我仔仔科中文都跌咗!

原帖由 csk家長jj 於 10-7-16 00:10 發表

我仔仔科中文都跌咗!
會唔會大圍都跌晒,你仔仔名次有冇跌好多?

原帖由 tomatowu 於 10-7-16 01:21 發表
會唔會大圍都跌晒,你仔仔名次有冇跌好多?

我仔仔在中文科的閱讀解理失分最多,他的理解力不佳,加上今次呈分試壓力好大,他的總排名跌了幾名,跌出了他以往一直辛苦保持的範圍mouth:" />mouth:" />mouth:" />mouth:" />

原帖由 csk家長jj 於 10-7-16 01:31 發表

我仔仔在中文科的閱讀解理失分最多,他的理解力不佳,加上今次呈分試壓力好大,他的總排名跌了幾名,跌出了他以往一直辛苦保持的範圍mouth:" />mouth:" />mouth:" />mouth:" />mouth:" /> ...
如果總排名跌少少,可能中文科出得深左,唔好咁唔開心啦!今年還有一年可以追,最緊要唔好再跌大多,大家都要加油 !

唔好意思, csk家長jj and wensi, 點解你講D程度好似咁大分別?
csk家長jj : 「小五學生並沒有任何補習/進修,就憑學校所教的英文,以自修形式投考劍橋考試 KET(merit)」好高的水平喎。
wensi : 「P3 英文做3至4 個閱讀理解,  我仔英文文盲.  失好多分.」又好似一般般喎。

以我所知, 考 KET or PET 閱讀理解好重要???何解呢???

原帖由 ko06879 於 10-7-19 21:06 發表
唔好意思, csk家長jj and wensi, 點解你講D程度好似咁大分別?
wensi : 「P3 英文做3至4 個閱讀理解,  我仔英文文盲.  失好多分.」又好似一般般喎。

以我所知, 考 KET or PET 閱讀理解好重要???何解呢???

首先我唔知KET or PET 係考乜, 所以唔知佢地有機深.

又好似一般般喎。.................意思係一般學校都係做3至4 個閱讀理解? 定我仔英文一般?

我依我仔個case, 我仔英文一般係事實,  以我知P3 應該可以睇到rainbow magic 個個level ge書.  但我仔好少睇英文書, 佢應付唔到.  

我覺得閱讀理解係課外ge 生字多, 所以只依靠課文想係英文科拿高分有難度.  P2 去 P3 英好大分別, 明顯深左. 要作文50字.  閱讀理解又長左深左.  又要達到TSA 要求.
要有9X分有D難度.  我仔8X分.  

我答唔答到你?

原帖由 ko06879 於 10-7-19 21:06 發表
csk家長jj : 「小五學生並沒有任何補習/進修,就憑學校所教的英文,以自修形式投考劍橋考試 KET(merit)」好高的水平喎。
wensi : 「P3 英文做3至4 個閱讀 ...

KET是我仔仔在小四時自修考到的,在小五到現在升小六就有外出揾外語老師進修會話(每星期三課),為升中面試作好準備。
其實在考KET之前,我一直都唔知我仔仔在CSK學到的英語屬於那一個程度,我仔仔在校內的英文考試成績是A等,但外人一般認為屋邨津小的A級是不入流的,我也因此而受過多間自命非凡的補習社白鴿眼,他們只願收名校/私校學生。我「的」起心肝幫某BK媽買了一套2手KET書叫仔仔自修,最後就憑學校教的知識基礎,在KET考試Speaking和Listening分別考到最高的級別成績,而reading&writing則考到good的級別成績。所以我相信CSK所教的英語程度屬中上。

wensi,
你仔仔英文有8x分好ok喇!點可以叫文盲呀!

唔好意思, wensi, 我寫得唔清楚, 令你可能有點誤會, 先說一聲對不起。

我想討論的當然是學校的水準, 不是個別同學。因為我覺得只靠校內的「3至4 個閱讀理解」很難培育出「小四生考到 KET with merit」。

Thank you csk家長jj 的資料。

原帖由 ko06879 於 10-7-20 00:49 發表
唔好意思, wensi, 我寫得唔清楚, 令你可能有點誤會, 先說一聲對不起。

我想討論的當然是學校的水準, 不是個別同學。因為我覺得只靠校內的「3至4 個閱讀理解」很難培育出「小四生考到 KET with merit」。

Thank you ...

ko06879,
我是非常明白的,作為一個準小一家長,對學校當然想作深入d嘅了解,正和我現在想了解某幾間中學的心態一樣,想為自己的寶貝作出最好的選擇和準備。

我非常願意和你去分享我所知的點滴,但當中少不免存有個人的主觀和矛盾(一時又讚,一時又彈),希望你見諒啊!

CSK的英文課主要是用Longman Express的教科書,而學校會加添很多工作紙(超過100張)作為練習和增潤,令課程更加深入和實用。CSK的英文課很著重文法運用的,所以在高小的功課很多環繞在文法和寫作的練習。CSK也鼓勵學生閱報,校方為學生訂閱兩份英文兒童報刋,老師會挑選特別/有趣味的題材作剪報功課,當然少不免又要作一大篇讀後感喇!加上圖冊功課是規定要閱讀2X本英文書,在多看、多寫、多聽(老師用英語上英文課)的環境下,學生們的英語能力和程度應該OK,但唯一在Oral方面還欠一點點,始終傳統教學是聽多過講,所以在speaking這方面我要靠「外援」了。

原帖由 ko06879 於 10-7-20 00:49 發表

Thank you ...

唔洗sorry!

係我仔懶, 學校有要求睇20本英文書.  有時佢揀d 淺ge 交數同做假都唔定, 寫左書名算數.

今年要的起心肝同佢睇書.

原帖由 wensi 於 10-7-20 11:17 發表

唔洗sorry!

係我仔懶, 學校有要求睇20本英文書.  有時佢揀d 淺ge 交數同做假都唔定, 寫左書名算數.

今年要的起心肝同佢睇書.

多謝晒 Wensi 同 CSK家長jj. 多得你地等我係小一時無咁疑惑, 起碼有唔明都有你地回應下. 亞仔佢今年升小二勒要繼續
努力至得. 係唔係多數小朋友係小五時就已經要補習 ?? 主要目的係應付中學派位 ? 還是應付校內考試 ?? 黎緊小二會唔會都係2星期默一次中文同英文 ? 還有沒有什麼最大分別係小一同小二 ?  
好同意真係要的起心肝同佢睇書, 我有個朋友佢個仔係好鍾意睇書, 好多知識都係睇課外書得返來的. 不過點樣可以陪養佢地自動自覺多d閱讀就真係考起.... 不過個人應為大前提係唔可以睇咁多電視同打咁多機 (大人同小朋友)

Catherine

原帖由 catherinepang 於 10-7-21 15:13 發表

多謝晒 Wensi 同 CSK家長jj. 多得你地等我係小一時無咁疑惑, 起碼有唔明都有你地回應下. 亞仔佢今年升小二勒要繼續
努力至得. 係唔係多數小朋友係小五時就已經要補習 ?? 主要目的係應付中學派位 ? 還是應付校內考 ...

先講默書 都係兩星期一次.  開學家長日你再問一問會唔會改.  英默會唔會打散, 重組句子默.

補習.............係我開始教唔到個仔英文, 我唔識解佢聽why 要咁用.

電視同打咁多機................我係電視迷.

我今日俾左本短同淺ge 英文故事書佢, 叫佢唔識ge 字查字典同抄起佢.  我地食完飯我同佢一齊讀.  希望work.

睇完你地D post 我已經開始一額汗.

亞仔分班試英文得1分咋

原帖由 dianachau 於 10-8-13 17:58 發表

亞仔分班試英文得1分咋

唔怕啦! 慢慢黎! 今個暑假我唔做人肉字典啦, 叫佢自己查佢叫哂救命. 我話邊個叫你文盲, 識多d 字咪唔洗查囉!

原帖由 dianachau 於 10-8-13 17:58 發表

亞仔分班試英文得1分咋

有"分班試"架?  係唔係自行收生同大攪珠先有炸?

回覆 1# mandy2003 的文章

分班試同叩門試係同一日進行既.(我估係同一份卷, 方便分班.)
至於分去邊班8月尾才知道

嗰日唔係分班, 只係評估, 如果有不足的地方, 趁暑假同小朋友温習, 我地嗰日唔得閒冇返, 冇做到評估, 教務署X小姐( 唔記得姓乜添)話返去跟本書仔温下就得啦
原帖由 dianachau 於 10-8-16 13:20 發表
分班試同叩門試係同一日進行既.(我估係同一份卷, 方便分班.)
至於分去邊班8月尾才知道
‹ 上一主題|下一主題