用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒幼稚園 2010畢業生家長流言區
go

2010畢業生家長流言區 [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

呀囡K3終於都畢業了, 雖然唔係入番SRL小學, 不過都想繼續同一班3年黎各相關照嘅家長繼續來往, 有時間攪下活動聚下舊都好, 交流下小學心得都好
   0    0    0    0
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 monkey妹 於 2-7-2010 15:20 發表
呀囡K3終於都畢業了, 雖然唔係入番SRL小學, 不過都想繼續同一班3年黎各相關照嘅家長繼續來往, 有時間攪下活動聚下舊都好, 交流下小學心得都好 ...

對...3年愉快的幼稚園生涯己過. 嚟緊就要認真學習, 希望小朋友都能用心去讀.

好呀...大家保持聯絡, 有活動就互call啦

好呀....最好係fb sent event ar ...ahahah

原帖由 kylie_mom 於 10-7-3 00:42 發表

對...3年愉快的幼稚園生涯己過. 嚟緊就要認真學習, 希望小朋友都能用心去讀.

好呀...大家保持聯絡, 有活動就互call啦

yes, good ah.....

原帖由 monkey妹 於 10-7-2 15:20 發表
呀囡K3終於都畢業了, 雖然唔係入番SRL小學, 不過都想繼續同一班3年黎各相關照嘅家長繼續來往, 有時間攪下活動聚下舊都好, 交流下小學心得都好 ...

原帖由 Hayley04 於 10-7-13 18:26 發表
yes, good ah.....

無錯, 大家保持聯絡吧!

Shall we drink tea on 22/8?

原帖由 phoebekk 於 10-8-2 17:38 發表

無錯, 大家保持聯絡吧!

想問你是否入唔番st. rose小學?
原帖由 Hayley04 於 10-8-3 07:44 發表
Shall we drink tea on 22/8?

well..... we did not choose SRL but it is a good school.

Today we register in MCS, which is our dream school.

原帖由 maggie5902 於 10-8-3 13:54 發表
想問你是否入唔番st. rose小學?

原帖由 Hayley04 於 10-8-3 13:54 發表
well..... we did not choose SRL but it is a good school.

Today we register in MCS, which is our dream school.

Hi Hayley04,

請問你係派到MCS 定係扣問入架??

YYIN

是叩門入的

第一輪20分派位入天神

其實好多校友都知道我們心議4間小學, MCS, ST Mary, HA and SRL.

幾經考慮為左爭取第一輪最大機會下取得學位, 我們選了天神, 亦搬了去黃埔, 感謝天主的慈愛, 小女有幸繼面試后, 九月再次進入MCS的大門,

原帖由 yyin 於 10-8-5 13:54 發表

Hi Hayley04,

請問你係派到MCS 定係扣問入架??

YYIN

Hi Hayley

請殊我冒昧問句, 點解你會覺得第一輸輪入天神的機會大過srl呢? 照計你女是srl 學生應該入佢小學先最大機會. 我都好心儀你講到的4間小學, 而且同你一樣有20分, 但MCS & ST MARY冇信心申請.

I did not mean: 第一輪入天神的機會大過srl

it is because the chance between SRL and HA are similar. HA has the through train to St. Mary. That's why we choose HA.

You know we submitted the form on the last day (5th day) as we struggled between these four schools.

I should emphasis that SRL is a very good primary school. Every parent has different expectation from the kids. And we think (or imagine) HA/ MCS is more suitable to us.

原帖由 ericalui18 於 10-8-6 13:47 發表
Hi Hayley

請殊我冒昧問句, 點解你會覺得第一輸輪入天神的機會大過srl呢? 照計你女是srl 學生應該入佢小學先最大機會. 我都好心儀你講到的4間小學, 而且同你一樣有20分, 但MCS & ST MARY冇信心申請. ...

MCS係咪瑪利諾修院呀?

原帖由 Hayley04 於 10-8-6 13:54 發表
I did not mean: 第一輪入天神的機會大過srl

it is because the chance between SRL and HA are similar. HA has the through train to St. Mary. That's why we choose HA.

You know we submitted the form on th ...

你好. 我都好想女女可以入讀msc..
請問叩門係點架?
是咪要搬去同區先架?
我都有20分.
可唔可以讀多d俾我知呀
thank you

原帖由 Hayley04 於 10-8-6 13:54 發表

You know we submitted the form on th ...

想問問各位聖羅撒幼稚園的畢業生, 你們除了參加統一派位之外, 還考了那些直資/私立小學呀?  成績如何呀? 可否分享一下, 因為本人都很喜歡聖羅撒幼稚園, 但小女不是天主教徒, 也非首名子女, 所以莫講話入聖羅撒小學, 就連想在統一派位入到較熱門/出名的小學的機會真是微乎其微.

希望各位可以分享一下你們囡囡的小一選校/學位取錄心得.

謝謝!

醒目開學勳章 貢獻勳章

明天大家小朋友開始做大姐姐返小學, 祝小朋友响新環境可以開開心心學習

Yes... our daughters are in P1.

Every morning, I see the SRL primary school bus passing in front of me! A bit missing SRL!

If I can help, do let me know...

原帖由 monkey妹 於 10-8-31 15:06 發表
明天大家小朋友開始做大姐姐返小學, 祝小朋友响新環境可以開開心心學習  

醒目開學勳章 貢獻勳章

比細囡下年讀咪唔駛掛住SRL囉
原帖由 Hayley04 於 10-9-3 21:52 發表

Every morning, I see the SRL primary school bus passing in front of me! A bit missing SRL!

我最掛住係Hayley D同學仔, 家長自組活動, 同讀書會....

阿B就..

原帖由 monkey妹 於 10-9-6 10:08 發表
比細囡下年讀咪唔駛掛住SRL囉

原帖由 Hayley04 於 10-9-7 21:47 發表
我最掛住係Hayley D同學仔, 家長自組活動, 同讀書會....

阿B就..

Hi Victor & Bony,

Hayley 同晴晴開學愉快嗎? 真係幾miss 我地以前開心
嘅時光架! 不竟小朋友上咗小學後就....
唔知大家幾時得閒先可出來聚聚囉!
‹ 上一主題|下一主題