用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘官立小學 2010小一家長交流區
go

2010小一家長交流區

醒目開學勳章 貢獻勳章

大家好
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

HI, 你好, 我囡囡今日先註冊呀,我哋係叩門收,你呢?
我想問吓你係咪會安排搭保母車比小朋友返學?

醒目開學勳章 貢獻勳章

我都係叩門入架, 我都係今日去註冊, 至於返學都應該會坐校車/保母車之類, 我囡平時响婆婆屋企住(油塘區), 你邊區?
原帖由 661010 於 10-7-2 14:55 發表
HI, 你好, 我囡囡今日先註冊呀,我哋係叩門收,你呢?
我想問吓你係咪會安排搭保母車比小朋友返學?

我住大圍,叩門list好似收得10幾人,睇黎差唔多大約300人收10幾个叩門位,我囡同你囡都好好彩,係呢,你對呢間學校有咩comment ?

醒目開學勳章 貢獻勳章

2nd in 見校長時佢都講左over 300人叩門, 我地D小朋友真係好好好彩, 我就鐘意佢地行小班教學, 初初P1,2時唔太谷, 咁對我同小朋友會好D囉
原帖由 661010 於 10-7-2 15:45 發表
我住大圍,叩門list好似收得10幾人,睇黎差唔多大約300人收10幾个叩門位,我囡同你囡都好好彩,係呢,你對呢間學校有咩comment ?

其實我鍾意呢間學校有幾個point

1.小斑教學
2.活動教學
3.位置近我屋企

怕係程度普通(唔知係唔係),中學校網普通,如有家長子女就讀可否分享一下

醒目開學勳章 貢獻勳章

據我所知程度都唔算普通, 至於中學校網屬九龍城區係好好架喎, 有好多BAND 1好學校    
原帖由 661010 於 10-7-2 16:54 發表
怕係程度普通(唔知係唔係),中學校網普通,如有家長子女就讀可否分享一下

我囡囡有個師兄係到讀緊小一,個小朋友讀得好開心,正如校長理念,開開心心上學,快快樂樂回家,HAHA,
你有無報讀其它直資學校?
因我都仲等緊一間心儀嘅直資學校,不過机會不大

醒目開學勳章 貢獻勳章

咁我都好buy呢樣, 如果小朋友唔開心返學就慘喇  
我無報過直資/私校, 我有2件唔諗比錢果D喇, 如果你心儀果間直資唔得咪讀住呢到先囉  
原帖由 661010 於 10-7-2 17:35 發表
我囡囡有個師兄係到讀緊小一,個小朋友讀得好開心,正如校長理念,開開心心上學,快快樂樂回家,HAHA,
你有無報讀其它直資學校?
因我都仲等緊一間心儀嘅直資學校,不過机會不大 ...

呢間都係唔錯嘅學校,到時編斑睇吓同你囡囡會唔會同一斑,大家多个伴又可以交流下

醒目開學勳章 貢獻勳章

好呀

原帖由 661010 於 10-7-2 18:07 發表
呢間都係唔錯嘅學校,到時編斑睇吓同你囡囡會唔會同一斑,大家多个伴又可以交流下

Hi all,

大囝升小3,細囝9月入讀小一,大家交流下.

醒目開學勳章 貢獻勳章

HiHi 兩兄弟一齊返學好開心囉
上星期六簡介會去買書同校服, 見分2條隊, 男生同女生, 好似男生條隊好多人, 是否今年男生多D?
原帖由 IanIan 於 10-7-8 17:03 發表
Hi all,

醒目開學勳章 貢獻勳章

DEL........

原帖由 monkey妹 於 10-7-12 14:03 發表
HiHi 兩兄弟一齊返學好開心囉
上星期六簡介會去買書同校服, 見分2條隊, 男生同女生, 好似男生條隊好多人, 是否今年男生多D?

我無去簡介會呀!我覺得一向都係男多女小嫁,請問知唔知下一次返學係幾時呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

下一次返學(小一新生迎新會)係8月28日9:00AM開始, 你有大囝讀緊都熟悉晒學校嘅野, 唔去簡介會都OK嘅

原帖由 IanIan 於 10-7-12 17:44 發表

我無去簡介會呀!我覺得一向都係男多女小嫁,請問知唔知下一次返學係幾時呢?

原帖由 IanIan 於 10-7-8 17:03 發表
Hi all,

HI, 你好! 你仔升小3, 我仔俊俊是插班小3, 唔知係咪同班呢 !!
www.babyhome.com.tw/Bryant :-) :-) Bryant 4Years old :roll: :roll:

原帖由 Diane俊俊媽 於 10-7-14 23:01 發表

HI, 你好! 你仔升小3, 我仔俊俊是插班小3, 唔知係咪同班呢 !!

俊俊插班好叻仔 ,要開學就知同唔同班.

原帖由 IanIan 於 10-7-16 00:20 發表

俊俊插班好叻仔 ,要開學就知同唔同班.

IAN IAN

要開學當天才知的嗎? 我註冊時都唔清楚哩 ....^^
www.babyhome.com.tw/Bryant :-) :-) Bryant 4Years old :roll: :roll:

原帖由 Diane俊俊媽 於 10-7-20 17:20 發表

IAN IAN

要開學當天才知的嗎? 我註冊時都唔清楚哩 ....^^

無記錯24/8就會知邊班,2年級以上就開學先知邊班,2年級開始就分精英班.