用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 上中一後..大退步..
go

上中一後..大退步..

好唔開心, 個女小一至六 的成績都中上, 但上了BAND 1 (英文中學)後就大退步, 大部份科目都可以唔合格,問她是否最不上, 她說唔係, 上堂是否明白老師教學, 她說OK啦 但到了測驗和考試就唔識答,我見學校社工, 回答睇定D先,才考慮轉校,及如果再轉其他中學一定入唔到BAND 1 & BAND 2 好學校,
同時這間所謂BAND 1 (英文中學)原來是很少功課, 一個上學期得一測一考, 要自學(即時要自己睇多D書,自己溫功課), 但我個女原來唔會咁做的, 點算??

會不會是英文串字有問題? 我個女英文串字都唔得, 我諗住暑假時同佢惡補phonics.

同個女傾下究竟哪兒出現問題! 如果是英文跟不上, 便趁暑假找老師惡補一下!

原帖由  於 10-6-30 12:36 發表
會不會是英文串字有問題? 我個女英文串字都唔得, 我諗住暑假時同佢phonics.

同個女傾下究竟哪兒出現問題! 如果是英文跟不上, 便趁暑假找老師惡補一下! ...

annew1128
多謝妳的回覆, 我已經安排了暑假惡補, 中英數在補習社
IH & SCIENCE 就找補習老師上門補, 希望幫到她啦,

原帖由 vicky_1603 於 10-6-30 12:15 發表
好唔開心, 個女小一至六 的成績都中上, 但上了BAND 1 (英文中學)後就大退步, 大部份科目都可以唔合格,問她是否最不上, 她說唔係, 上堂是否明白老師教學, 她說OK啦 但到了測驗和考試就唔識答,我見學校社工, 回答睇定D ...

咁佢升唔升到班?
中文小學上英文中學最大問題係Volcab同睇題目;連考試問題都睇唔明,咁又點可以比正確答案呢?

當初我已為是程度問題, 但我問個女其他同學成績如何, 由其係同小學一齊升上同一間中學的, 但都無咁差的, 唯獨是我個女落後很多, 包尾數上有名次, 現在真是唔上唔落, 唔知點算好??

例如小女在小學中文或英文默書是無難度, 100分正常, 9拾幾分已經係好差, 但現在可以零旦都得, 好唔掂囉, 問個女點解咁, 真係接受唔到, 但其實這間中學在 (默, 測,考)除 課本內會加其他你們無得預備的試題,

原帖由 vicky_1603 於 10-6-30 14:56 發表
例如小女在小學中文或英文默書是無難度, 100分正常, 9拾幾分已經係好差, 但現在可以零旦都得, 好唔掂囉, 問個女點解咁, 真係接受唔到, 但其實這間中學在 (默, 測,考)除 課本內會加其他你們無得預備的試題, ...

咁佢有冇補習?個補習老師點講佢?
英默好多時都有 unseen ;佢要求個學生讀多D課外,但考試冇範圍就真係難。
但問題係點解個個得,剩係你個女唔得?佢係咪拍緊拖?

聽樓主甘講, 樓主會唔會左間地區名校.
我個街坊個仔咪係O甘! 小6全級十名, 入了地區名校, 各科都係剛剛合格. 仲有, 有個朋友讀地區名小學 , 升到果間聯係中學, 每年都留最後十位同學, 無論任何成績.

我個女拍拖就無, 但識D同學影響就好大咯,
近朱者赤,近墨者黑
今年她的轉變都好大
而且好不滿個女識到有些中一同班,原來品行很差的同學,
咁唔好彩, 我都同社工傾這個問題, 社工回答這間BAND 1 比例算少, 如果轉上其他學校, 比例一定多..

回覆 3# vicky_1603 的文章

小學升上中學始終有適應期,下學期有無比上學期進步?我覺得有進步就可以了,想好似小學一樣科科有九十分是很困難的事!
我個仔和你個女情況很相似,以前中文小學1-6年班都無補習,未試過跌出級頭二名,默書都是95-100分之內!升上Band1頭英中,第一次默書只是剛合格,下學期才進步到60-70分,他除了數理科可以有70-80分,其他科都只有合格或者60分左右,剛開始時是很難過的,但重要是不要使他們失去自信,針對弱項補習或買補充練習給他們做,F.1-F.6是漫漫長路,第一年的得失不要看得太重,共勉之!

原帖由 catcatmom 於 10-6-30 15:46 發表
聽樓主甘講, 樓主會唔會左間地區名校.
我個街坊個仔咪係O甘! 小6全級十名, 入了地區名校, 各科都係剛剛合格. 仲有, 有個朋友讀地區名小學 , 升到果間, 每年都留最後十位同學, 無論任何成績. ...

我個女都係升上聯係中學

原帖由 pineapple0983 於 10-6-30 14:32 發表

咁佢升唔升到班?
中文小學上英文中學最大問題係Volcab同睇題目;連考試問題都睇唔明,咁又點可以比正確答案呢?

未知是否升到, 但個女說學校有試升的

原帖由 vicky_1603 於 10-6-30 16:38 發表
我個女拍拖就無, 但識D同學影響就好大咯,
近朱者赤,近墨者黑
今年她的轉變都好大
而且好不滿個女識到有些中一同班,原來品行很差的同學,
咁唔好彩, 我都同社工傾這個問題, 社工回答這間BAND 1 比例算少, 如果轉上其他 ...

睇黎你已經搵到個原因囉喎。。。。。

樓主唔好灰心, 我相信這間係好中學, 你先至甘頭痛. 而加為有請教高年班家長, 睇吓有無好補習班參加. 我相信你個女間學校係要求很高, 好似我街坊講, 佢個仔次次測驗都係60分到 , 但又搵左間甘TOP來入.

小孩除了電腦80分以上及數學70幾分外,其他只0有幾分,但中文只是合格,實在令人擔心.

原帖由 vicky_1603 於 10-6-30 12:15 發表
好唔開心, 個女小一至六 的成績都中上, 但上了BAND 1 (英文中學)後就大退步, 大部份科目都可以唔合格,問她是否最不上, 她說唔係, 上堂是否明白老師教學, 她說OK啦 但到了測驗和考試就唔識答,我見學校社工, 回答睇定D ...

Hi vicky_1603
我囡囡同你囡囡好相似,都係讀BAND 1英中,間學校又係好少功課。本來上到中一第一次考試都冇問題,第二次就只係I唔合格,但係剛剛知道佢大考成績,就非常震驚,竟然大部份科目都唔合格連之前兩次考試都有7x分嘅英文科,同埋9x分嘅IS今次都係緊緊合格我問佢點解,佢又唔答我,真係唔知點算好?好擔心佢升唔到級,如果升唔到,都唔知好唔好轉校?之前已經有私人補習,唔知點解成績會越來越差?越來越冇心向學?想找補習班又唔知邊間好?請問你找的補習班在那一區呢?

有冇家長有補習班好介紹(中西區/港島)?請PM給我,唔該晒!

2008mum2008,vicky_1630:
我認為態度是很重要的,可以從他們溫習的態度開始檢討,然後你們的女兒對這次成績的睇法如何?最後是一齊改正試卷,如果他們的態度是願意改善的話,可能是因為他們不太適應中學的考試模式或者不懂溫習重點!我都聽聞很多band1學校功課很少,所以千祈唔好諗無功課就唔洗做,一定要培養他們溫書的習慣!我囝學校都唔算多功課,但日日都有功課做,所以我想培養他溫書的習慣,有時都實行不到,不過中二時,真是要好好培養他每日溫書的習慣,共勉之!

原帖由 2008mum2008 於 10-7-1 23:07 發表

我囡囡同你囡囡好相似,都係讀BAND 1英中,間學校又係好少功課。本來佢上到中一第一次考試都冇問題,第二次就只係IH唔合格,但係剛剛知道佢大考成績,就非常震驚,竟然大部份科目都唔合格,連之前兩次考試都有7x分嘅 ...

原帖由 2008mum2008 於 10-7-1 23:07 發表

我囡囡同你囡囡好相似,都係讀BAND 1英中,間學校又係好少功課。本來佢上到中一第一次考試都冇問題,第二次就只係IH唔合格,但係剛剛知道佢大考成績,就非常震驚,竟然大部份科目都唔合格,連之前兩次考試都有7x分嘅 ...

我建議你應該儘快搵D好D補習,係個女未完全失去信心之前,要幫佢跟番上,重建自信心;到佢發覺自已儘晒力都唔得,就會放棄,到時同其它人距離越黎越遠,仲難追。
1對1私補唔係唔好,但悶;成班識ge同學一齊補會有氣氛D,D小朋友會積極D。
IH 即係邊科?
IS嗰啲唔太難,主要D Volcab 同明題目問乜。有時D問題會兜個灣黎問,但明問題就得。有時D問題又會一步步咁問;要攞晒分唔容易,但合格就唔難。

原帖由 pineapple0983 於 10-7-2 10:57 發表

我建議你應該儘快搵D好D補習,係個女未完全失去信心之前,要幫佢跟番上,重建自信心;到佢發覺自已儘晒力都唔得,就會放棄,到時同其它人距離越黎越遠,仲難追。
1對1私補唔係唔好,但悶;成班識ge同學一齊補會有氣氛D,D小朋友會積極D ...

IH係Integrated Humanities綜合人文科, 今年主要教地理同埋通識, 呢科囡囡成績係最差.

我好想幫佢重建信心, 不過佢唔想我幫, 我只好強迫佢串生字, 同埋找一間好補習社俾佢, 希望改變吓學習環境, 令佢成績可以有改進.

原帖由 2008mum2008 於 10-7-2 12:12 發表

IH係Integrated Humanities綜合人文科, 今年主要教地理同埋通識, 呢科囡囡成績係最差.

我好想幫佢重建信心, 不過佢唔想我幫, 我只好強迫佢串生字, 同埋找一間好補習社俾佢, 希望改變吓學習環境, 令佢成績可以有改 ...

哦,原來即係 geog 同通識!
通識係用中文教定用英文?
Geog 主要係背生字,同明D字點解,仲有睇圖。亦有D可能考例子:比張地圖你,問番書本一D知識應用嗰啲;搞清楚就唔太難。
睇地圖主要背圖例同學習定位;用得多就得。
其實ed科幾有趣,同現實生活有關;培養佢點應用係日常生活度,可能慢慢佢會主動學習。反而IS同Math較抽象,現實好少會用到D課文內容。