用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 南區官小好嗎?
go

南區官小好嗎?

識人個小朋友叩左南區官小(響海怡半島),想請問大家覺得呢間點呀?

謝謝!
http://era-central.blogspot.com/

我就想知南官小好d定香港仔聖伯多祿好d
原帖由 Era 於 10-6-30 09:39 發表
識人個小朋友叩左南區官小(響海怡半島),想請問大家覺得呢間點呀?

謝謝!

比我揀, 我會揀南官, 有機會入 king's.

But is 香港仔聖伯多祿 can get to Queens' or Kings'?

原帖由 chunheimama 於 10-6-30 18:56 發表

南官的聯系中學是king's, 咁 king's 會有部分位分給南官.

原帖由 chunheimama 於 10-7-2 00:21 發表
南官的聯系中學是king's, 咁 king's 會有部分位分給南官.

http://www.hksdgps.edu.hk/08-10SSPA.pdf

原帖由 chunheimama 於 10-6-30 18:56 發表

只要成績好,邊間都有機會入King's!南區自以為有多所官中是其「連繫中學」(其實所有港島區的官小都有連繫中學 - 港島區的官中,南區在眾多官小中沒有明顯的優勢!若然不清楚「聯繫中學」的定義,是很易遭誤導的!)作招徠,藉此自抬身價,食老本,以高深自居;但教學和課程方面全無配套,入不到精英班的就好像被遺棄一樣...!

早前一再有回應指去年該校派位成績如何如何,不過原來已全部從學校網頁內刪除...?原因何在?

不過,卻可在該校網頁內找到該校最新的「外評報告」摘要版,只要留意每段最後,輕輕帶過的「不過,部分...」之類的字句,應可看出某些的不足...!

若然小心分析論壇中有關這所小學的相關貼子的所有回應,應看出有些可疑的:即日登記,即日發表,跟著一兩天,很短的時間內出現很多正面回應的情況!所要說要多看、多分析,不要盲目的相信留言(當然包括本人的留言)!

citadel,

請問你有無多 d 消息?

我親戚個仔讀南官,但不是精英班,e + 要考呈分試,但老師病左,結果成日都唔同老師,對小朋友真的很大影響。

在南區的小學. 間間小學都有學生派到King's或其他名校.不是某一兩間小學才派到好的中學. 最終看學生的成績及好成績的學生是否選擇這些名校. 因有些學生想選的中學近屋企的.

王國會長

"只要成績好,邊間都有機會入King's!", 話雖不錯, 但相信在比例上會有分別吧.

原帖由 citadel 於 11-4-7 11:39 發表

只要成績好,邊間都有機會入King's!南區自以為有多所官中是其「連繫中學」(其實所有港島區的官小都有連繫中學 - 港島區的官中,南區在眾多官小中沒有明顯的優勢!若然不清楚「聯繫中學」的定義,是很易遭誤導的!)作招徠,藉此自 ...

那請問大家,如k2小朋友請語言能力不是太理想,即是講廣東話發音不正,而普通話及英文又不喜歡講.應該楝那間小學呢?

回覆 11# brabra 的文章

係咪應該帶佢去睇下語言治療?香港無一間學校係唔使用以上三種語言的其中一種或以上,小朋友還小,不要錯過治療的黃金時間!

回覆 1# Lilo 的文章

已排期去大口環見言語治療師(獨立),要到5月才有期.10年10月於大口環第一次集體見言語治療師,只派了數張紙給各家長,回家自行訓練小朋友發音.

原帖由 brabra 於 11-4-19 13:43 發表
已排期去大口環見言語治療師(獨立),要到5月才有期.10年10月於大口環第一次集體見言語治療師,只派了數張紙給各家長,回家自行訓練小朋友發音.

排政府係咁要耐,有無問過NGO會快點嗎?否則只有在家加緊訓練。唔知你小朋友現在多大,如果只有K1就唔使太擔心,因為仲有時間。如果係k2,咁選擇學校時可能要放棄d比較活動/非傳統學校,因為呢類學校會較多presentation/project而較少paper work,小朋友可能要成日講野,唔鐘意講野會感有壓力。