用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教石鐘山紀念小學 有無小朋友係2010年入讀小一架??
樓主: mimosa
go

有無小朋友係2010年入讀小一架??

醒目開學勳章

我係一個邊青社工,唔~講真而家就真係唔辛苦啦,夜晚多數係7點返工,第日收7點,一個月有3個星期都係咁,收工同仔返學,再接佢放學,送佢去補習,再返工,重有一個星期就由我老公湊佢返學,放學我接再送佢補習之後接返佢,食晚飯同埋陪佢訓到12點幾我老公收工我就返工,星期6日就慘dd,我一早收工佢訓到8點幾起身,咁我就無我訓啦,第日佢返小學就知死,一假期比而家幼兒園多左,2功課又多左,重有就係會多左好多親子家課...

不過我都唔介意嘅,而家都好過佢細過未入學個陣,初初就帶埋佢返工,到左佢6個月識行佢都唔肯係我返工個中心訓係房等我,我個陣想唔做份工,不過我個陣有個個案嘅家長拍心口同我湊佢,咁我返工就送上佢屋企,但係到左佢就黎2歲ee都頂唔住啦,因為佢成日都搞破壞人地屋企,又好彩樓下救世軍幼兒園收佢,咁又比我做做到而家啦。

而家佢幼兒園搞小一適應班,我都同人一樣學緊做小一媽媽,要求佢自己收拾書包同自己洗頭沖涼等等,希望佢係開心愉快環境下去過渡小一生活啦。

原帖由 catfishhome 於 10-7-7 00:39 發表
我係一個邊青社工,唔~講真而家就真係唔辛苦啦,夜晚多數係7點返工,第日收7點,一個月有3個星期都係咁,收工同仔返學,再接佢放學,送佢去補習,再返工,重有一個星期就由我老公湊佢返學,放學我接再送佢補習之後接返佢,食晚飯同埋陪佢訓 ...

catfishome,
咁你咪無乜時間訓覺, 好辛苦喎...同個仔或老公相處時間又少, 不過你份工好偉大呀...可以幫到班邊青....

原帖由 catfishhome 於 10-7-7 00:39 發表
我係一個邊青社工,唔~講真而家就真係唔辛苦啦,夜晚多數係7點返工,第日收7點,一個月有3個星期都係咁,收工同仔返學,再接佢放學,送佢去補習,再返工,重有一個星期就由我老公湊佢返學,放學我接再送佢補習之後接返佢,食晚飯同埋陪佢訓 ...

好偉大既一份工作呀..........

石小d小朋友基本上個個都好開心、學校在課程和活動上都編排得好好、而且亦没分精英班、讀書壓力不太大、我仔仔今年升小四了、仍然很喜歡石小、

原帖由 branma 於 10-7-8 15:04 發表

石小d小朋友基本上個個都好開心、學校在課程和活動上都編排得好好、而且亦没分精英班、讀書壓力不太大、我仔仔今年升小四了、仍然很喜歡石小、
可能我仔仔將會認識你的小朋友、因小兒放學後坐校車到外婆家、正好是 ...

無壓力就好喇, 我只想佢開開心心返學, 享受一個愉快既學習歷程...
聽聞近來既功課比往年多左, 係咪呢?

原帖由 fungyee 於 10-7-9 10:06 發表

無壓力就好喇, 我只想佢開開心心返學, 享受一個愉快既學習歷程...
聽聞近來既功課比往年多左, 係咪呢?

功課一直以來都是差不多、毎科一至兩様、(中英數常)有些在學校已完成、回家做的只有少量、另外中和英教科書多左就真、其實係好事、程度深d、小朋友都醒目d啦

亞囝報到, 請多多指教.

醒目開學勳章

咁多位多口問句,請問有無人係住大窩口又讀石小呢,因為我買書個日好似唔見有我個仔幼兒園同學入到呢間,但係之前聽老師講之前好多人都想入。

醒目開學勳章

今日去見完個普教中面試,唉~~我真係無用law,無啦啦會痛痌都有,好彩我去完之後都未到者,不過我估都係唔得多,因為老師同我講,普通話同廣東話教都唔係大問題,只要平時睇多d書,咁樣對寫作會好大幫助,同埋佢問左我屋企有無人同小朋友講普通話,我話無架,重有就係我個仔..哈哈....真係唔係好識,重加埋緊張,平時佢識個d都唔識,笑住咁話唔明人地講乜野......唔~凍過水law,不過當比佢一個經驗啦,如果小朋友係一定要有咁上下水平先入到,我唔想勉強佢入,我估老師都有佢地一套去教嘅。

原帖由 catfishhome 於 10-7-12 13:57 發表
今日去見完個普教中面試,唉~~我真係無用law,無啦啦會痛痌都有,好彩我去完之後都未到者,不過我估都係唔得多,因為老師同我講,普通話同廣東話教都唔係大問題,只要平時睇多d書,咁樣對寫作會好大幫助,同埋佢問左我屋企有無人同小朋 ...

Hello,

今朝我同囡囡去完面試, 我估佢應該仲未可以入讀普教班  老師問佢多大, 佢唔明, 要老師再問你幾歲, 佢先識答, 仲有老師問佢住邊, 佢又唔出聲, 要老師再問你家在那裡, 佢答廣東話, 唉

你都講得岩, 如果勉強入讀都會好辛苦, 我情願等佢好D情程度先再投考.

係呀, 你有無幫你仔仔報讀石小自己搞既國語拼音班呀 ???

醒目開學勳章

咁又無wo,第一佢而家係出面都學緊,第二8月16佢學校有結業禮呀

原帖由 catfishhome 於 10-7-28 23:49 發表
咁又無wo,第一佢而家係出面都學緊,第二8月16佢學校有結業禮呀

8/16結業禮咩......我真係唔多清楚

上網睇過, 佢地升中派位好似好理想呀...........

有小一分班名單啦 ...

原帖由 ichome2002 於 10-8-5 12:50 發表
有小一分班名單啦 ...

我個仔編左1C, 你地呢?

醒目開學勳章

我公子分到1a呀

我個女都係1A

原帖由 catfishhome 於 10-8-5 22:40 發表
我公子分到1a呀

Hi Catfishhome & Yammie706,

我個女都係1A班呀

你哋好呀?請問你哋知唔知道普教班是哪兩班呀?我嗰女分到去1D呀

原帖由 nicolelam 於 10-8-6 19:41 發表
你哋好呀?請問你哋知唔知道普教班是哪兩班呀?我嗰女分到去1D呀

普教班係1D & 1E...

有冇人報咗16號的普通話?