用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教石鐘山紀念小學 有無小朋友係2010年入讀小一架??
go

有無小朋友係2010年入讀小一架??

有無小朋友係2010年入讀小一架?? 入黎傾下........

Hello...多多指教!

原帖由 fungyee 於 10-6-29 20:17 發表
Hello...多多指教!

Hi, 你個小朋友讀邊間幼稚園架

石鐘山係唔係你第一志願呀 ??

原帖由 mimosa 於 10-6-29 11:02 發表
有無小朋友係2010年入讀小一架?? 入黎傾下........

報到 !
Nice to meet u ~

原帖由 mimosa 於 10-6-30 13:06 發表

Hi, 你個小朋友讀邊間幼稚園架

石鐘山係唔係你第一志願呀 ??

佢讀仁濟呀, 石鐘山係第一志願呀, 你呢?

係呢...你地有無揀普教中? 我無揀呀, 因為我同個仔都唔識, 費事唔明之餘又教唔到佢...

醒目開學勳章

大家好,我家仔仔今年都會係小一生呀,我同佢揀左普教中,我都有問過佢,佢話好...需然佢普通話麻麻得很,我亦都也也wo,不過都想比佢試一試,如果入到佢又讀到就最好啦,如果佢入到讀唔到,得唯有陪太子讀,自己都去學埋一份,因為本身佢英文唔好,我想佢有一種語言學得好,第時唔睇得都講得呀麻...hehe係唔係好傻呢。

7月8號就會去學校交書薄費同其他費用,書費要一千五百幾都幾貴吓,我地重唔係住荃灣,要日日送個仔,而家都未知返學時間可唔可以停車係門口睇到公子入學校,真係好似好多野要諗咁,咁多位交個朋友仔,或者會同一班添wo, my name is fish(我家公子成日都叫我'濃豬豬'即係朦豬咁解)我家小寶人稱小魔怪又名唔訓教......

報到, 報到

原帖由 fungyee 於 10-6-30 20:36 發表
係呢...你地有無揀普教中? 我無揀呀, 因為我同個仔都唔識, 費事唔明之餘又教唔到佢...

我囡讀海濱迦南, 石鐘山係我地第一志願

我幫個囡揀左普教呀, 不過都要睇下7/12面試左得唔得先.......

係呢..請問有無人知開始頭一星期係咪會放早架?

(係媽媽會所同呢度兩邊都有topic, 好忙...哈哈...)

醒目開學勳章

我無記錯頭個個星期係好似12:00定12:30呀

私家車是可以在校門停底上落, 但要即走的不可停太久呀!

原帖由 catfishhome 於 10-6-30 21:02 發表
大家好,我家仔仔今年都會係小一生呀,我同佢揀左普教中,我都有問過佢,佢話好...需然佢普通話麻麻得很,我亦都也也wo,不過都想比佢試一試,如果入到佢又讀到就最好啦,如果佢入到讀唔到,得唯有陪太子讀,自己都去學埋一份,因為本身佢 ...

醒目開學勳章

mandy 我真要勁多謝你講到比我知可以係門口落,因為我好辛苦先求到我老公肯比我揸車送個仔唔使佢搭校車,之不過佢早2日問我:唔~你送佢,咁佢係邊落車呀,返學時間一定唔比停正係門口啦,搞到我......個心....十五十六咁,因為我個仔比較坐唔定,我平時都揸得車多,成日係街見到校車上面小朋友行黎行去,又或者係"重吓重吓"咁訓教,所以我勁唔想個仔搭校車,就算自己返通宵都要爭住送公子返學。

原帖由 mandy1308 於 10-7-3 00:24 發表
私家車是可以在校門停底上落, 但要即走的不可停太久呀!

可以停係正門口嗎? 其實果度係咪屬於私家路?

hello各位媽咪︰ mimosa,fungyee,janpcy,catfishhome..我個女都係石山第一志願... 我都有選普通話12/7面試,各位多多指教..

hi, 越黎越多媽咪報到啦, 真高興 ! 日後多多指教呀 !!

我無幫囝囝報普教中, 因為我自己既普通話都係 "勉強過得去", 囝囝就"也也wo", 我諗就算e + 唔選擇普教中, 遲d 總有機會學校會教普通話... 一切順其自然.

我住荃灣區, 我打算自己帶囝囝返學, 放學搭校車由公公接 (因為唔想公公搭車咁頻樸)。

係呢 ~ 我係在職媽媽黎架. 你地呢?

醒目開學勳章

我係一個在職媽媽,之不過好多人初初識我一係就估我無做野,一係就諗到傻都估唔到我份工,因為我係每一晚都係人地訓哂教教豬先返工,通常個個返工返學我就放工訓教 亦都因為咁樣樣,我就可以自己湊返公子。

原帖由 catfishhome 於 10-7-6 00:03 發表
我係一個在職媽媽,之不過好多人初初識我一係就估我無做野,一係就諗到傻都估唔到我份工,因為我係每一晚都係人地訓哂教教豬先返工,通常個個返工返學我就放工訓教 亦都因為咁樣樣,我就可以自己湊返公子。 ...

我都係在職媽咪呀
Catfishhome, 你份咩工 ?? 會唔會好辛苦呀 ?? 日夜顛倒.........

Hi all moms

我都係在職媽咪呀..

Catfishhome, 係囉, 日夜顛倒咪好辛苦, 咁親子時間相對亦少左囉?