用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培基書院vs培道中學
go

培基書院vs培道中學

冬日勳章 醒目開學勳章

培基書院vs培道中學
論校風,成績等那間較好?
thx!

冬日勳章 醒目開學勳章

please ......

yanyan-mummy 發表於 10-6-28 23:32
培基書院vs培道中學
論校風,成績等那間較好?
thx!

剛看到這個話題 , 都好想知道 . 請問有否家長能提供資料 . 謝 !

你好,小女在培道讀F.2, 你想知什麼? 培基我就唔認識.

回復 yanyan-mummy 的帖子

05/06 學年中一生派位成績組別百分比

2010年6科14分比率

Band1

Band 2

保良局胡忠中學

48.7%

51.3%

51%

聖若瑟英文中學

40%

60%

47%

香港培道中學

3%

96%

1%

44%

csy_ma 發表於 12-3-28 22:53
以上資料,摘自ChiChiPaPa網誌http://blog.yahoo.com/_DK2YIJSSFBAGO7VCG322FT2AIE/articles/134910/category/%E5%8D%87%E4%B8%AD%E8%B3%87%E6%96%99

培基好似唔覺有相關既資料?

培道既教局增值報告,係:
培道中學   正增值 “略高於預期的水平”   http://www.pooito.edu.hk/PooiTo/ESR/report.pdf  
培基係 正增值 “Academic value-added performance is found in……”

摘自:http://blog.yahoo.com/_DK2YIJSSFBAGO7VCG322FT2AIE/articles/134908/category/%E5%8D%87%E4%B8%AD%E8%B3%87%E6%96%99
http://blog.yahoo.com/_DK2YIJSSFBAGO7VCG322FT2AIE/articles/134906/category/%E5%8D%87%E4%B8%AD%E8%B3%87%E6%96%99

看會考成績數據 , 培道較好 .
如已簽培基 , 應否派位日再叩培道 . 想聽下意見 .

Carmen2004121 發表於 12-3-29 00:00
看會考成績數據 , 培道較好 .
如已簽培基 , 應否派位日再叩培道 . 想聽下意見 .
...

培基唔認識, 所以答唔到. 但培道叩門當日超多人, 只係排隊交form 都等成個鐘, 揀50人度筆試, 我想信如果成績唔係好突出, 會有點難度.

你囡囡想轉校? 我淨係知培道係中文教學,係我地個年代都幾出名的

冬日勳章 醒目開學勳章

Ivy07 發表於 12-3-31 23:41

你囡囡想轉校? 我淨係知培道係中文教學,係我地個年代都幾出名的 ...
吾係呀~
呢個post係早2年我選校時問ge,不過比人揾番出黎啫,

果陣係真係有諗過培道ga~

Ivy07  oic,睇錯左日期  發表於 12-4-2 11:15

吾好意思 !
因阿女已簽左培基 ( 自選見培道 ) ,
在返看培基交流區資料時 , 看到這個題目 . 就順手問多一次 .
因第三次呈分試 , 阿女可能升上 B1 尾 .
所以預早問定各位媽媽意見 .
想多D了解兩校分別 .

yanyan-mummy : 請問最后點解您都係選培基 .

冬日勳章 醒目開學勳章

Carmen2004121 發表於 12-4-1 12:46

吾好意思 !
我自行都係見培道,但因亞女係band2,
見培基收左就吾諗啦,當年都有返培道叩門

yanyan-mummy 發表於 12-4-1 14:43
我自行都係見培道,但因亞女係band2,
見培基收左就吾諗啦,當年都有返培道叩門
...

自選培道面試時 , 校長講過叫D家長吾好為左讀英中而去考晒直資 .
但若是 B1 生 , 就算考入直資 , 到叩門時這班自選見過又是B1 生既學生
都會優先取錄機會 . 所以 B2 生叩門機會很微 .