用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 K3生學什麼數學好呢?
go

K3生學什麼數學好呢? [複製鏈接]

我的小朋友是K3, 想比他學數學, 那種會比較適合這年紀呢?
-

**E**Enopi Maths
是自學形式, 導師在旁教導, 對年少的小朋友是work?

-         ** 公文又是自學形式, 導師在旁教導, 不過上堂只有半個鐘.

-         ** 珠心算可段練他們有超快的心算, 但有人說當上小學時, 不懂看推理和應用文的數學, 只會記住珠心算的方法, 所以會教得比較吃力.

請問有什麼意見呢? 學了以上不同的數學教學方法, 有冇好和壞處分享吓呢?
   0    0    0    0

我都想知呀...,我個細路學咗kumon年半了,我同佢不知為咗做功課嘈咗幾多次交,每日見佢做功課就可憐了,又喊又發脾氣...。我想幫佢轉其他地方學又唔知轉去邊???一陣轉得唔啱佢咪對個仔打撃更大

請問大瘃有無好提議?

我覺得k3學珠心算會較好, 因為上課有遊戲玩, 較趣味性, 而且利用算盤的算珠來計, 較容易掌握, 我囡囡都學緊, 學得好好, 功課都是每天用大約3-4分鐘便完成, 她自己都好鐘意做, 好有滿足感。

但係功課量都唔少wow! 我囡囡同學仔話日日都要做15-30分鐘功課

我囡囡每天做10題, 大約要3-4分鐘便完成。

原帖由 ew911 於 10-6-28 21:23 發表
但係功課量都唔少wow! 我囡囡同學仔話日日都要做15-30分鐘功課
‹ 上一主題|下一主題