用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 請教大家民生小學好唔好?
go

請教大家民生小學好唔好?

請教大家民生小學好唔好?大家好似唔多提及???程度高唔高?會否經常默書?著唔著重體藝發展?中文是否用普通話教?

既然選擇讀民生, 就一定對學校喜歡嘅地方. 我個人認為小學基礎良好, 校風純樸, 學生有強烈歸屬感, 彼此愉快學習.傳統教學, 每星期有默書, 程度唔底. 小三有science, 有游泳池, 室內/外操場, 演奏廳, 中西樂團.
中文不是用普通話教, 但有普通話課. 我女愛回校, 放長假時期待上學.

原帖由 kaiming8964 於 10-6-26 15:51 發表
請教大家民生小學好唔好?大家好似唔多提及???程度高唔高?會否經常默書?著唔著重體藝發展?中文是否用普通話教?

以我所知, 程度很多人都說是深的, 經常有默書和測驗, 中文是廣東話教, 有七至八樣功課, 如有錯對, 煩更改 ! 謝 !

原帖由 kaiming8964 於 10-6-26 15:51 發表

我都好想知民生小學好唔好,因為只知校風淳樸,但程度就唔知,而且在一些討論區似乎說學校已不如前,真令人擔心,因為始終要比學費,當然希望物有所值!
請問有沒有家長可提供具體資料?

請問民生小學英文, 中文和數學課本用哪一本? 是否小四開始有些科目用英文教?

英文 - My Pals are here!
中文 - 現代中國語文
數學 - 廿一世紀現代數學

本身是中文小學, 小四有英數, science.

原帖由 S.H.K 於 10-7-5 13:07 發表
請問民生小學英文, 中文和數學課本用哪一本? 是否小四開始有些科目用英文教?

NKW, 謝謝你!
那麼, 中文和數學用現代出版社的書, 英文那本是哪一間出版社的? many thanks!
原帖由 NKW 於 10-7-6 14:10 發表
英文 - My Pals are here!
中文 - 現代中國語文
數學 - 廿一世紀現代數學

本身是中文小學, 小四有英數, science.

英文那本是EPH.
原帖由 S.H.K 於 10-7-7 14:06 發表
NKW, 謝謝你!
那麼, 中文和數學用現代出版社的書, 英文那本是哪一間出版社的? many thanks!

請問英文有外籍老師教嗎? 英文程度如何?

reading課由外籍老師教授, 學校英文程度不俗的.
小學基礎打得很好.
原帖由 WChan 於 10-7-12 10:58 發表
請問英文有外籍老師教嗎? 英文程度如何?