用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 有冇家長昨晚去了祟真幼稚園的講座
樓主: swis
go

有冇家長昨晚去了祟真幼稚園的講座 [複製鏈接]

舊年in(國際班)的時候,老公話第一個老師問是普通話,然後第二個是廣東話的。

我都覺得中英粵重復很多,同學校想show off d net. 老公直頭餓到肚痛,又問d老師有冇夾過個presentation.  

我覺得這學校很有心去辦學,亦有很多$,不過我估會幾谷,但如果同一些kln tong 名牌 kg比,我都會揀佢

我有以下問題想問讀緊TT的家長
1. 主流班的學生英普能力是否遜色於國際班?
2. 主流班+課後上英文堂可否與國際班看齊?
我心儀國際班, 但又希望小朋友返am

ps: 爸爸普通話好惦, 媽媽英文中上, 加上工人姐姐是讀elementary edu, 在這個背景下, 讀邊班會有利小朋友學習呢?
另外, 小學99%唔會讀TT

你們可否給些意見?

[quote]原帖由 ikyau 於 10-7-12 10:31 發表

If what you concern is good English+ AM class, there's lots of choice in other places la.

原帖由 ikyau 於 10-7-12 10:31 發表

ps: 爸爸普通話好惦, 媽媽英文中上, 加上工人姐姐是讀eleme ...

1. 我兩個子女英文能力好ok, 但無話刻意同其他小朋友比。兒子現於一間英文小學讀書, 老師都話佢英文好。
2. 我小朋友沒有上過課後樂園既英文班, 唔識答你。

經驗分享, 我小朋友在家跟菲律賓姐姐溝通, 必須用英文, 姐姐亦只可以回答英文。再加上屋企係無安裝任何免費電視台, 小朋友平日要看就只可以看now既442, 亦只可以選擇英文或普通話。唯一既中文電視, 就只有看新聞了。平時兩個都愛看英文書, 反而中文會差d。因此我兩個都係比佢讀主流班, 但中文程度仍需努力...

原帖由 spain 於 10-7-12 12:49 發表 If what you concern is good English+ AM class, there's lots of choice in other places la.

咁又係呀...不過崇真既賣點係net teacher + 地道普通話老師, 又唔係咁多學校有仲咁平既學費。

我又唔見有任何一間學校係咁平又有咁多呢類既師資, 你有冇好介紹?

原帖由 MusicTV 於 10-7-9 02:01 發表
原帖由 silvia_ng 於 10-6-28 00:59 發表 http://forum.edu-kingdom.com/images/common/back.gif
5年前校長個PRESENT都係咁, 5年後都係咁....又係成日掛住講小學, 反而幼稚園部既野冇咩講。

不過我最後都比小朋友讀 ...

唔洗上面試班啦!!!!! 如果小朋友真係適合一間學校, 唔洗面試班都會收。學校不外乎考品格, 禮貌等等, 呢d係面試班幫唔到小朋友架!

我想崇真面試都會睇埋家長有冇心配合學校既教學囉, 唔知有一張約章大家有冇留意? 如果自問做得到的話先好報, 而學校亦會優先考慮呢d家長既小朋友。

原帖由 sundae525 於 10-7-9 09:49 發表

Hi Silvia, thank you for your reply. 昨天老師都話最好比小朋友一d 小食, 等佢可以上放學後的活動之前食.
你囡囡上咁多活動, 又幾好喎.
其實d活動貴唔貴? 收費大約幾多呢?
thanks! ...

一堂大約60蚊, 而入左中國舞校隊, 學校支助半費, 35蚊一堂。其他有d校隊未必要比錢上。但校隊既制服或舞衣,. 要家長自己比錢買。我地中國舞400蚊, 成年都係果件。

原帖由 嘻嘻 於 10-7-13 01:46 發表
請問知唔知主流班學費大概會係幾多?

我9月份比520蚊一個月, 要比10期。好似之後既學卷會扣得仲多錢, 反正你計1920一個月, 再減學卷既錢啦。
‹ 上一主題|下一主題