用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 有冇家長昨晚去了祟真幼稚園的講座
樓主: swis
go

有冇家長昨晚去了祟真幼稚園的講座 [複製鏈接]

我都有聽talk, 我最buy係學校會加強小朋友的自信心, eg 有比小朋友上電視去present...同佢d it technique, 資原真係好好, 不過校舍好似舊左d....
不過想問下Silvia_ng, 你對小寶貝係不係真係train到好有自信心?
我又不太清楚其他名牌kg 會不會有呢d 自信心training?
知的家長可不可以share下

謝你的詳細回答呀 ~~~~
我第一時間話左比老公聽啦

原帖由 silvia_ng 於 10-6-29 23:33 發表

Silvia_ng,

真係好啦...我正想問下一些有子女就讀的家長的意見,
---唔好客氣, 知幾多就盡答啦!

1) 此校是傳統及活動教學一起進行, 但似乎傳統的比例多很多, 即會否很 "谷" 或好填鴨式教學嗎?  孩子讀得開心嗎?
...

原帖由 陳皮爸媽 於 10-6-30 17:46 發表
我都有聽talk, 我最buy係學校會加強小朋友的自信心, eg 有比小朋友上電視去present...同佢d it technique, 資原真係好好, 不過校舍好似舊左d....
不過想問下Silvia_ng, 你對小寶貝係不係真係train到好有自信心?
我又 ...

還記得小兒K1時, 班主任話佢係比較冇自信既小朋友, 之後老師亦教我點幫佢同埋係學校比機會佢, 所以佢後尾K3懇親會時, 做了大會的小司儀呢。一個小朋友, 在理工大學會堂做小司儀, 真係唔簡單呢! 而細女本身都係算有自信既小妹妹, 今年既畢業典禮, 老師都選左佢代表學生致惜別詞呢。
其實崇真有好多機會比小朋友建立自信, 等我數一數, 可能其他學校都有, 但我就唔係太清楚係咪大家都有咁多啦。
1. 鼓勵學生堂上做小老師, 帶領祈禱, 派茶點或派薄。
2. 每年遇到有公開比賽, 學校都會派通告通知學生, 會代為幫忙報名(當然要自己比錢+訓練)
3. 校隊- K2開始有校隊: 中國舞, 小蜜蜂, 交通安全隊, 小天使合唱團, 朗誦校隊等等
4. 每年一次PTA舉辦:小小大會堂, 比小朋友上台表演。
5. 每年年尾懇親會, 每個小朋友都有機會同班上同學一齊表演。

我覺得呢D機會非常難得, 亦唔係太多幼稚園可以提供呢。

原帖由 Pertra 於 10-6-30 21:42 發表
But, during the talk, the principal said there is only 2 international classes available. ????
That is why it is very competitive.

唔出奇....因為到你地小朋友讀K1時, 前一年就只得上午3班主流, 下午3班主流及2班國際小朋友畢業, 所以冇咁多課室開咁多班亦好正常。教師可以請, 但課室就只有咁多了...

原帖由 swis 於 10-7-1 00:11 發表
謝你的詳細回答呀 ~~~~
我第一時間話左比老公聽啦

唔好客氣, 有咩想問可以再POST出黎, 呢度都有好多崇真家長願意解答。我只係比較清楚主流, 國際我就唔係好知啦。

I've registered for this week's session, but didn't received any confirmation yet.  For those who have joined the talk before, could you pls share whether they will confirm or I can just go directly?  thx in advance

I found a name list for the briefing session posted on their website.
http://www.ttpskg.edu.hk/it-school/php/webcms/files/upload/tinymce//kg/briefing_session_8_7_parents_1278062307.pdf

原帖由 Evan_mama 於 10-7-5 21:22 發表
I've registered for this week's session, but didn't received any confirmation yet.  For those who have joined the talk before, could you pls share whether they will confirm or I can just go directly?  ...

請問幾時再有講座, 我都想聽及如何報名

無啦, 佢淨係搞呢2場咋

HI silvia,
我聽完個TALK反而唔覺得悶(除左表演果PART)

我想問問你有無比小朋友再自己喺出面補習呀?
定係上學校果D呀?

我攞左佢地D課外活動唻睇, 睇到我眼花花~

我重未去個talk(今個星期去).
見到你地話有好多課外活動, 甘請問午飯時間點呢?
如果活動後才吃, 小朋友未必頂得住.
要家人去送飯定係學校會安排?
thank you.

想問係咪真係要去聽先有分加?

請問各位媽媽
崇真主流班同國際班有什麼分別.
我只知國際上課是2小時普通話1小時英語.
主流是怎樣? 兩者有什麼分別.

謝!

原來聽talk既name list係網上自己睇架? C啦.....我報左25/06個場,見無REPLY,以為自己寄得太遲信件,去唔到添.....依家都唔知點添.

原帖由 tiroro 於 10-7-6 13:11 發表
HI silvia,
我聽完個TALK反而唔覺得悶(除左表演果PART)

我想問問你有無比小朋友再自己喺出面補習呀?
定係上學校果D呀?

我攞左佢地D課外活動唻睇, 睇到我眼花花~ ...

我小朋友冇係外面補習的, 又冇學其他課外活動, 只有填滿放學在校學的活動。
女女星期一體操, 二四中國舞校隊, 星期三操作式數學, 星期五跆拳。之後放學返屋企就係食飯, 訓覺同埋玩囉。

原帖由 sundae525 於 10-7-6 15:56 發表
我重未去個talk(今個星期去).
見到你地話有好多課外活動, 甘請問午飯時間點呢?
如果活動後才吃, 小朋友未必頂得住.
要家人去送飯定係學校會安排?
thank you. ...

如果半日班, 學校唔會安排食飯。所以報之前想清楚會唔會要太耐先可以返屋企食飯。再者, 每日可以比小朋友帶點小食, 上課外活動之前食。我亦見過有家長叫工人姐姐帶飯到學校接小朋友, 食完先返屋企。
‹ 上一主題|下一主題