用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教小一買什麼書包好?
樓主: hoikiuqq
go

請教小一買什麼書包好? [複製鏈接]

原帖由 jessc 於 10-7-11 23:34 發表

唔係喎, 之前jusco用匯豐卡買都好似係近300元喎. (星期五六買夠400元仲有10%現金回贈)

上個禮拜去完megabox 間jusco....spi 賣 $410,

上個星期去Sogo 買了個Lego $3xx 書包俾仔仔.  佢幾鍾意. Lego隔離是SPI, 我試過比較兩者分別, lego 較大舊, 有護脊, 兩邊有水樽位, 前格裡又在暗格, 裡面有橡皮筋可放file, file 唔會卷起晒, 整體覺得兩者差不多, 最重要是 lego 比 spi 輕身一點.
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

原帖由 paltiBB 於 10-7-12 10:54 發表
上個星期去Sogo 買了個Lego $3xx 書包俾仔仔.  佢幾鍾意. Lego隔離是SPI, 我試過比較兩者分別, lego 較大舊, 有護脊, 兩邊有水樽位, 前格裡又在暗格, 裡面有橡皮筋可放file, file 唔會卷起晒, 整體覺得兩者差不多,  ...

咁請問你買個lego..係細定大size呀??同埋邊間sogo???尖沙咀個間唔知會唔會有呢???我都睇過lego個網呀..佢d女仔書包都幾靚架

原帖由 paltiBB 於 10-7-12 10:54 發表
上個星期去Sogo 買了個Lego $3xx 書包俾仔仔.  佢幾鍾意. Lego隔離是SPI, 我試過比較兩者分別, lego 較大舊, 有護脊, 兩邊有水樽位, 前格裡又在暗格, 裡面有橡皮筋可放file, file 唔會卷起晒, 整體覺得兩者差不多,  ...

請問喺 sogo 賣咩個層呀? 我行咗幾次 (cwb sogo) 都唔見有既

希望可以同我隻佬白頭到老    做個永遠幸福快樂既小女人

Today I went to SPI at Yau Ma Tei.
(彌敦道515-517號好收成商業大廈16樓)
Finally, I could buy Smart-Lite/Navy Blue School bag (Small size).
I already checked 6-7shops because Navy blue one is out of stock in every shops.  
If you like other colour (Red, Pink and Sky Blue), I think you can buy more easily.

原帖由 TYOHKG 於 10-7-12 23:20 發表
Today I went to SPI at Yau Ma Tei.
(彌敦道515-517號好收成商業大廈16樓)
Finally, I could buy Smart-Lite/Navy Blue School bag (Small size).
I already checked 6-7shops because Navy blue one is out of st ...

咁想問吓你...去油麻地買..幾$$$呀???會唔會平d / 有無咩discount???

Hello! babytai

Original price was HKD410, after discount HKD389.  Just little bit discount.
But I am very satisfied because I can't find SPI Smart LITE/Small/Navy Blue.

I saw other colours at Jusco(Taikooshing).
It's HKD369 now!! (10%OFF)

原帖由 babytai 於 10-7-13 09:36 發表

咁想問吓你...去油麻地買..幾$$$呀???會唔會平d / 有無咩discount???

I think it is good.
It is light and the price is acceptable.
Because I don't like 卡通 for school bag.

原帖由 MandyBee 於 10-7-13 12:02 發表
SPI 個D真係好D?

原帖由 TYOHKG 於 10-7-13 11:57 發表
Hello! babytai

Original price was HKD410, after discount HKD389.  Just little bit discount.
But I am very satisfied because I can't find SPI Smart LITE/Small/Navy Blue.

I saw other colours at Jusco ...

O....THANKS....其實我幾鍾意SPI D款架, 因為佢好似無咁厚身...平平凡凡咁...OK架....最緊要係亞囡無咩意見麻, 佢見到SANRIO個D又無特別反應咁...哈哈哈

今日去海運睇SEVEN,細碼冇哂貨,要出年先有,兩間鋪既Sales都極力推大碼,好Hard Sell,又話小學要放A4 file,大碼書包唔高,只係闊,講到小一應該用大碼咁,係我地唔識野,咁我想問d細碼出黎做咩?賣哂又點解?係咪d家長買錯書包?

大家去買既時候要慬慎d~

醒目開學勳章

我都係買SPI,佢哋有細碼,阿女細粒,試咗都幾好。

[quote]原帖由 karen55407 於 10-7-7 12:39 發表
我喺海運買,無晒細碼,不過大碼都只係多個冚,Size差唔多,呀女生得高有一米二,揹得起。
seven 於07年已經沒有細碼(有冚),其實是兩個款,參考網上資料
你們所指的細碼是L31XH42XP17 CM , 而大碼是L28XH40XP9-13 CM,學校所派worksheet多數是F4 size(210 × 330 mm)

what about SPI Vision, 可放cartoon printout, 亞仔中意!但都幾重!

醒目開學勳章

請問係海運邊間shop 呀?

原帖由 sababy 於 10-7-14 03:34 發表
[quote]原帖由 karen55407 於 10-7-7 12:39 發表
我喺海運買,無晒細碼,不過大碼都只係多個冚,Size差唔多,呀女生得高有一米二,揹得起。
seven 於07年已經沒有細碼(有 ...

玩具反斗城旁邊Barocco童裝店
原帖由 yeemelody 於 10-7-30 10:38 發表
請問係海運邊間shop 呀?

醒目開學勳章

many thanks.

原帖由 karen55407 於 10-7-30 11:38 發表
玩具反斗城旁邊Barocco童裝店

原帖由 mingb 於 10-7-13 23:20 發表
今日去海運睇SEVEN,細碼冇哂貨,要出年先有,兩間鋪既Sales都極力推大碼,好Hard Sell,又話小學要放A4 file,大碼書包唔高,只係闊,講到小一應該用大碼咁,係我地唔識野,咁我想問d細碼出黎做咩?賣哂又點解?係咪d家長買錯書包?

大家去買既 ...

我度過兩種碼喇....細碼修左圓角,扁身d,大碼就多個'come', 可以有條拉鍊放厚佢, 直角.....高度差唔多,闊度都差唔多.......細粒既就麻麻啱,普通至大碼人仔都ok

我見SPI Vision喺Book Fair減到賣$3XX,好抵!!不過亞女唔太鍾意,覺得重咗dd。

原帖由 bbmm-mom 於 10-7-30 09:41 發表
what about SPI Vision, 可放cartoon printout, 亞仔中意!但都幾重!

謝謝你的意見!我都買了SPI Vision...亞仔鍾意可換相喔!

原帖由 chingchingb.ma 於 10-7-31 10:09 發表
我見SPI Vision喺Book Fair減到賣$3XX,好抵!!不過亞女唔太鍾意,覺得重咗dd。
‹ 上一主題|下一主題