用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教小一買什麼書包好?
go

請教小一買什麼書包好?

我女比較細粒, 我看過HELLOMIMI款最細的對於呀女都好大呀, 而DR KONG和SPI又好唔好? 會太重嗎? 我未預計到有幾多書要帶, 請比小小意見我!!!!

hello! hoikiuqq, 我阿女用緊dr.kong , 幾好呀, 佢好似有分大細size, 我阿女而家用大size , 不過通常低年級小朋友喜歡卡通書包, 我個女用佐melody , hello kitty書包幾年, 而家4年級先唔鍾意用卡通書包

我會買 SEVEN

where coud find those brands ?

銅羅灣利園二期,唔係好多貨

Absolutely, se7en. My daughter has used into third years, still quality works. I have bought one more for little boy's P1 study.
Dr.XXXX is cheaper, but really heavy, so hard for kids.

係啦...dr. kong 真係買唔落手呀, 琴日叫亞囡咩上背, 連個sales姐姐都 O 咀呀...因為對於佢黎講...個書包實在太大啦。
我諗住到下個星期返學校攪野時, 問吓D老師通常一日交大約幾多書返學先再約定

zeven係邊度有得買?

ZEVEN 係邊有得買呀? 幾錢1個呀? DR KONG最細個隻對我來說都係好大, 請問小一的書包係咪要咁大呀? 我見有D細SIZE係好薄質地的, 呢D又O岩唔O岩用?

原帖由 hoikiuqq 於 10-6-28 02:47 發表
ZEVEN 係邊有得買呀? 幾錢1個呀? DR KONG最細個隻對我來說都係好大, 請問小一的書包係咪要咁大呀? 我見有D細SIZE係好薄質地的, 呢D又O岩唔O岩用?

地址係以下:
Barocco
They have 1 shop in Ocean Terminal and one in Lee Gardens Two.
www.barocco.hk
Tel. 2577-7938 (Lee Gardens)

不過,小一用seven好似大了一些了,就算是細碼都比較長,你要帶小朋友去試試,我兒子九月也升小一,我亦帶過他
試過細碼都覺得比較大,最終我都冇買。

我覺得dr.kong 是非常差的, 未放書都重到死, 我老婆買了個, 淨重已經1.XKG / 2.XXKG, 忘記了, 我見過一個小一的書包+書超過5KG, 大家要注意書包本身的重量, 你說天下無敵沒有用, 因為小朋友都舉不起, 保護背脊, 變成加重傷害.

原帖由 2隻臭豬 於 10-6-26 17:11 發表
hello! hoikiuqq, 我阿女用緊dr.kong , 幾好呀, 佢好似有分大細size, 我阿女而家用大size , 不過通常低年級小朋友喜歡卡通書包, 我個女用佐melody , hello kitty書包幾年, 而家4年級先唔鍾意用卡通書包 ...

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

前兩天買了個SPI SMART-LITE (S碼),攞上手都算輕身,回家磅過有890克。

原帖由 pccblack 於 10-6-28 09:39 發表
我覺得dr.kong 是非常差的, 未放書都重到死, 我老婆買了個, 淨重已經1.XKG / 2.XXKG, 忘記了, 我見過一個小一的書包+書超過5KG, 大家要注意書包本身的重量, 你說天下無敵沒有用, 因為小朋友都舉不起, 保護背脊, 變成 ...

我幾時有講過DR.Kong是天下無敵呢??? 咁當然我覺得ok, 唔代表人地都覺得ok, 我都知seven 好, 幾錢個呀? 成千銀一個, 咁有咩書包未放書係好輕架? 輕得黎又要承托到重ga 野? 誠意一問

不好意思, 令你誤會, 我只覺得DR.KONG不是好書包. 只是想給其他家長作參考, 很抱歉, 令你誤會

原帖由 2隻臭豬 於 10-6-28 10:56 發表

我幾時有講過DR.Kong是天下無敵呢??? 咁當然我覺得ok, 唔代表人地都覺得ok, 我都知seven 好, 幾錢個呀? 成千銀一個, 咁有咩書包未放書係好輕架? 輕得黎又要承托到重ga 野? 誠意一問 ...

回覆 1# pccblack 的文章

其實我都不知買什麼好, 因為老婆買了DR.KONG, 覺得好重, 不太適合6歲小朋友

我在學校的展銷日買的,原價要$410.00 當日特價$258.00。你可以試試打去SPI問問。TEL: 2708 2078

原帖由 wootaitai 於 10-6-28 11:07 發表
where can you you this?