用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 論k1,根德園,Victoria, 學基,劍鳴,St. Cat,邊間最難入?? ...
樓主: 小K
go

論k1,根德園,Victoria, 學基,劍鳴,St. Cat,邊間最難入??

原帖由 HimHimMommy 於 10-7-17 00:47 發表
KV出名谷填鴨, 冇親子活動, 好似話連畢業禮都唔駛家長參加, working mom啱哂!
SC而家都唔係十拿九穩入到心儀小學, 都係要自己出外食補品, 攞多幾張證書穩陣啲!
CCKG唔係平民百姓嘅學校, 唔係英文人同冇背景都唔駛諗 ...

無小學肯收的意思是否直資或私立小學無人收?我仲唸緊樂基係心水之一, 而家攪到好驚?因我想我仔考私立小學添

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 peggyhklam 於 10-7-17 21:35 發表

無小學肯收的意思是否直資或私立小學無人收?我仲唸緊樂基係心水之一, 而家攪到好驚?因我想我仔考私立小學添

佢講cckg, 唔係樂基喎~
恐龍家

CCKG係好多名人孩子入0既學校,佢地80%會入女拔卒同男拔,我就未聽過今年點解禁樣,收唔到風,維記出名,由出世就要報PLAYGROUP.但有人話唔一定入硬K1,都要INTERVIEW

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 小K 於 10-7-27 23:58 發表
CCKG係好多名人孩子入0既學校,佢地80%會入女拔卒同男拔,我就未聽過今年點解禁樣,收唔到風,維記出名,由出世就要報PLAYGROUP.但有人話唔一定入硬K1,都要INTERVIEW ...

我覺得~ 任何名校都總有d學生無咁好
如果真係有學生無乜offer嘅, 我會覺得好正常 (&好開心) 因為証明咗~
小學收生唔係睇你响邊度畢業, 而係睇面試表現!
一個小朋友嘅發展/成長, 唔係單單靠幼稚園, 學校無能力 "倒模"學生出嚟, 家庭教育先係呢d分別嘅主因!
大家唔好忘記咗: 名KG已經揀過一次人(&家庭背景), 佢地嘅畢業生比其他無咁熱門嘅學校比, 理應"表現"好d! 但偶有失手, 亦係人之常情~
恐龍家

維記真的不是所有playgroup學生都收,如果家長係playgroup同老師或者校長好熟,就一定收。因爲有30-40%的學生是由校内老師推薦,其他纔是跟面試表現同是否playgroup學生再作決定。所以如果不是playgroup學生,連N1都不可能考到。

唔知根德園面試是怎麼樣呢???

原帖由 primrose_bb 於 10-8-2 17:11 發表
維記真的不是所有playgroup學生都收,如果家長係playgroup同老師或者校長好熟,就一定收。因爲有30-40%的學生是由校内老師推薦,其他纔是跟面試表現同是否playgroup學生再作決定。所以如果不是playgroup學生,連N1都不可能考 ...

請問維記playgroup 收幾個月大bb? Playgroup 要幾時報名?

原帖由 poet 於 10-8-10 16:21 發表

請問維記playgroup 收幾個月大bb? Playgroup 要幾時報名?

最少1歲先可以返playgroup, 不過要等成年, 我果時阿囡3個月大開始排隊, 排到1歲5個月先有位!

本人對sc, kv & cckg 無咩認識, 所以不敢評價.

女兒自14個月開始係維記上pg, 之後順利入0左pn. 當時都要interview, 同埋據理解佢0個班pg裡面好似得20-30%0既小朋友上番pn, 但不知係唔收定係唔讀. 所以讀pn都未必係必收0既... 而且佢pn都有同學係無讀pg就入到0黎...

我相信佢0地除0左睇小朋友臨場之後, 佢0地都著重父母0既質素. 家底唔係重要0既一環, 反而係父母0既教育背景, 工作.

今年佢0地應該有25-30% 0既同學轉0左校, 無直升k1(包括小囡). 所去0既學校我所知係SC, KV, SPK, SPN 等....

舊年大致上都係2個老師對一個家長同小朋友比0的木板拚圖比佢0地依圖案穿番落去, 另外就係有0的小肌肉0既測試, 同埋比0的玩具佢地選大小, 顏色等...

但係佢0地對小朋友0既PRESENTATION 好有要求. 小朋友一定要肯講野, 否則就一定REJECT... 當日阿囡雖然做晒佢0地0的測試, 但係唔肯講野, 所以WAITLIST 都無份.

原帖由 小K 於 10-8-2 23:27 發表
唔知根德園面試是怎麼樣呢???