用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網叩門成功的分享區
樓主: 泳媽
go

48網叩門成功的分享區 [複製鏈接]

不過阿女話個老師(倍佢地係課室)只係掛住傾計, 無理佢地...佢地自己睇書, 畫公仔...所以吾知呢兩樣係咪in既一部份呢~

佢有4班小一, 每班兩個叩門位...即係8個位?

原帖由 MorriDad 於 10-6-27 21:28 發表

邊有兩個時段咁少? 記得Enson.ma也有入表嗎? 他是2:30p, 但有冇去in我就唔知.

我個時段都係差不多, 好似都有好一D人冇到, 應該有其他心儀學校收了.

劃得靚有着數, 佢地會係P1/P2選人出去參加一個國際性的比賽定 ...

我都想知~

原帖由 MorriDad 於 10-6-27 21:44 發表

Comments 都幾好, 不過升中派位應該一般.......咁請問comment 佢乜野好呢? 又係邊度可以知佢升中派位成積呢?

我問過d街坊,佢地好多都擺宜安街聖若翰第一志願,第一貪佢夠近,第二佢地話呢間係官塘區band 1.D學生都幾乖,功課量算多,老師好嚴,小班教學.
佢升中派位成績我係參考買反黎果本小一選校天書,佢話升Band 1中學率係30幾%.
佢同牛基程度應該差不多,不過d街坊話兩間比較佢地都會選擇宜安街聖若翰.
原帖由 MorriDad 於 10-6-27 21:44 發表

Comments 都幾好, 不過升中派位應該一般.......咁請問comment 佢乜野好呢? 又係邊度可以知佢升中派位成積呢?

不過以地點同計, 好似牛基比較好D, 校舍光孟D, 其實兩間校舍都一樣係好舊, 不過ST.JOHN位置係小巴站旁, 人來人往...雜D~

原帖由 wkwok01 於 10-6-28 13:10 發表
我問過d街坊,佢地好多都擺宜安街聖若翰第一志願,第一貪佢夠近,第二佢地話呢間係官塘區band 1.D學生都幾乖,功課量算多,老師好嚴,小班教學.
佢升中派位成績我係參考買反黎果本小一選校天書,佢話升Band 1中學率係30幾%. ...

原帖由 BebeeYY 於 10-6-28 13:58 發表
不過以地點同計, 好似牛基比較好D, 校舍光孟D, 其實兩間校舍都一樣係好舊, 不過ST.JOHN位置係小巴站旁, 人來人往...雜D~

BebeeYY,
其實除了這兩間你有無其他等緊?
叩門位係唔係7月頭才註冊?

阿女IN左9間...暫時得1間牛基收咋...

另外IN左聖安當, 都未有通知..

其實聖安當有咩野COMMENT?  好似吾係太多人撰佢..

原帖由 HIN2003 於 10-6-28 14:05 發表

BebeeYY,

係呀, 7月5日要註冊

原帖由 HIN2003 於 10-6-28 14:05 發表

BebeeYY,

唔係7月2日叩門位註冊咩?

牛基話7月5日去註冊, 7月2日會收到信...聖若翰都係~

聖安當就7月2日前電話通知, 都係7月5日要註冊~

原帖由 馬騮仔 於 10-6-28 15:15 發表
唔係7月2日叩門位註冊咩?

原帖由 BebeeYY 於 10-6-28 15:19 發表
牛基話7月5日去註冊, 7月2日會收到信...聖若翰都係~

聖安當就7月2日前電話通知, 都係7月5日要註冊~

聖安當會唔會好D?

原帖由 BebeeYY 於 10-6-28 14:08 發表
阿女IN左9間...暫時得1間牛基收咋...

另外IN左聖安當, 都未有通知..

其實聖安當有咩野COMMENT?  好似吾係太多人撰佢..

星期六畢業聚餐, 你有無去?
有無問吓幼稚園老師?

我有去~

你地有無去?

哈~ 阿女係畢業禮拎左品學優異生獎...

之前未撰學校前都有問過老師, 不過始終吾係幼稚園個區, 藍田...老師吾熟啊~  只係話阿女適合讀傳統學校..

原帖由 HIN2003 於 10-6-28 17:14 發表

星期六畢業聚餐, 你有無去?
有無問吓幼稚園老師?

我都想知...

學校環境就聖安當一定好過牛基同聖若翰..

原帖由 HIN2003 於 10-6-28 17:11 發表

聖安當會唔會好D?

原帖由 BebeeYY 於 10-6-28 18:10 發表
我有去~

你地有無去?

之前未撰學校前都有問過老師, 不過始終吾係幼稚園個區, 藍田...老師吾熟啊~  只係話阿女適合讀傳統學校..

...

晚上聚餐有去! 重抽到蜜糖!
你全選官塘? 無選九龍城?

你囡囡好醒呀!你PORTFOLIO度有否提到你囡囡拎左品學優異生獎,如果沒有,你再試下寫多幾封信比心儀ge學校,順便提埋你個囡囡剛攞到個奬,我諗一定會有人放棄學位.
努力呀!
原帖由ebeeYY 於 10-6-28 18:10 發表
我有去~

你地有無去?

...

其實阿女年年都有獎, k1 & k2都拎過成績優異獎, 操行獎...我都有copy獎狀放入profo度比學校...不過可惜真係吾夠人爭, 阿女面試表現又吾理想喇..哈~

琴晚收到聖若翰電話通知...收左阿女, 聽日註冊~

再寫叩門信?  no la...我第一位選德田李兆強...呢間吾收真係賽翁失馬...始終收都未必讀得上...阿女又吾係好醒個隻, 我又要返工...不過撰佢都係因為佢派位好, 而又想比個機會阿女~

始終認為, 讀到書既係邊間學校都會讀得好...我比較著重校風, 聖若翰...如果要求吾高既, 普普通通都ok~

原帖由 wkwok01 於 10-6-29 07:14 發表
你囡囡好醒呀!你PORTFOLIO度有否提到你囡囡拎左品學優異生獎,如果沒有,你再試下寫多幾封信比心儀ge學校,順便提埋你個囡囡剛攞到個奬,我諗一定會有人放棄學位.
努力呀!
...

哈哈~ 我都係抽到honey..

你坐幾多號檯?  我坐12號檯...可能你係我附近~~

我無選九龍城區...因為想阿女係反屋企附近讀~

原帖由 HIN2003 於 10-6-28 18:17 發表

晚上聚餐有去! 重抽到蜜糖!
你全選官塘? 無選九龍城?

原帖由 BebeeYY 於 10-6-29 09:51 發表
哈哈~ 我都係抽到honey..

你坐幾多號檯?  我坐12號檯...可能你係我附近~~

我無選九龍城區...因為想阿女係反屋企附近讀~

我坐19, 應該好近.
因為官塘區ge小學對kllc 認識不多, 所以比較蝕底. 反而九龍好多小學都喜歡收kllc ge 學生.
你最心儀哪幾間? 再send profoilo update 張 獎狀 加上誠意, 唔好灰心!

之前都好想入李兆強,不過唸唸下都係無謂免強...阿女喇~哈~

油基..連in都無得in

官小in左又吾收(可能因為阿女吾識寫地址)..

以上呢兩間都係比較喜歡而我係放佢地係頭3志願~

原帖由 HIN2003 於 10-6-29 10:04 發表

我坐19, 應該好近.
因為官塘區ge小學對kllc 認識不多, 所以比較蝕底. 反而九龍好多小學都喜歡收kllc ge 學生.
你最心儀哪幾間? 再send profoilo update 張 獎狀 加上誠意, 唔好灰心! ...

原帖由 BebeeYY 於 10-6-29 10:14 發表
之前都好想入李兆強,不過唸唸下都係無謂免強...阿女喇~哈~

油基..連in都無得in

官小in左又吾收(可能因為阿女吾識寫地址)..

以上呢兩間都係比較喜歡而我係放佢地係頭3志願~

...

快d再入信官秀啦!
官秀應該一路會有位放出黎, 因有d小朋友有幾間收的話, 有機會放棄官秀.
打多幾次電話! 要表現出好有誠意/好想入間學校.
‹ 上一主題|下一主題