用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網叩門成功的分享區
go

48網叩門成功的分享區

本人48網的,統一派位時派到去第29志願,真係好唔開心 叩佐10間學校,收佐嘅學校有 季明,九龍灣基樂,呂明才,聖愛德華,官立(季明道) ,官立(牛頭角)
而家註冊佐聖愛德華,
大家叩成功而又註冊佐邊間呢?

原帖由 泳媽 於 10-6-25 17:30 發表
本人48網的,統一派位時派到去第29志願,真係好唔開心 叩佐10間學校,收佐嘅學校有 季明,九龍灣基樂,呂明才,聖愛德華,官立(季明道) ,官立(牛頭角)
而家註冊佐聖愛德華,
大家叩成功而又註冊佐邊間呢? ...

有咁多選擇點解要選聖愛德華?

醒目開學勳章

泳媽,見你幾個48網既post都冇咩人reply
我需然冇咩意見,但都支持下你先
聖愛德華呢間學校你鐘唔鐘意呢?

回覆 1# HIN2003 的文章

因為呢間近屋企,係唔係呢間唔好啊?

都ok嘅,諗住佢近屋企.

原帖由 小木偶媽咪 於 10-6-25 17:41 發表
泳媽,見你幾個48網既post都冇咩人reply
我需然冇咩意見,但都支持下你先
聖愛德華呢間學校你鐘唔鐘意呢?

你咁問,係唔係呢間唔好啊?

原帖由 HIN2003 於 10-6-25 17:39 發表

有咁多選擇點解要選聖愛德華?

原帖由 泳媽 於 10-6-25 17:54 發表

之前我見好多人覆你, 但都無一個選聖愛得華, 我以為你唔會選, 如果想近不如官秀.

其實我係呢一邊都有答你嫁~

聖愛德華...如果我會撰官小~

其實你都有好幾間小學可以選擇...

我識人係聖愛德華讀...真係mama地好~

不過如果你係喜歡活動教學, 多活動, 好free既...咁佢應岩晒~

HIN2003,

係呢度見到你...吾好意思, 我想問下如果牛基同聖若翰(宜安街)...邊間好?

原帖由 BebeeYY 於 10-6-25 18:07 發表
其實我係呢一邊都有答你嫁~

聖愛德華...如果我會撰官小~

其實你都有好幾間小學可以選擇...

我識人係聖愛德華讀...真係mama地好~

不過如果你係喜歡活動教學, 多活動, 好free既...咁佢應岩晒~

...

原帖由 BebeeYY 於 10-6-25 18:10 發表
HIN2003,

係呢度見到你...吾好意思, 我想問下如果牛基同聖若翰(宜安街)...邊間好?

啱啱都想問你, 決定選邊間?
好似兩間ge comment 都差不多, sorry, 你係唔係住油塘? 兩間都要搭校車? 你自己喜歡哪一間?

我吾係住油塘...不過都好近...我住茶果嶺某屋苑...

琴日in左聖若翰...應該好大機會收...我自己比較喜歡聖若翰, 天主教學校好似比較嚴, 校風好d, 琴日見d學生都好似幾乖, 呢間學校原來仲耐過牛基...

不過就係吾知昇中資料...其實兩間都好似無昇中派位資料...網上都搵吾到~

原帖由 HIN2003 於 10-6-25 18:17 發表

啱啱都想問你, 決定選邊間?
好似兩間ge comment 都差不多, sorry, 你係唔係住油塘? 兩間都要搭校車? 你自己喜歡哪一間?

原帖由 BebeeYY 於 10-6-25 23:27 發表
我吾係住油塘...不過都好近...我住茶果嶺某屋苑...

琴日in左聖若翰...應該好大機會收...我自己比較喜歡聖若翰, 天主教學校好似比較嚴, 校風好d, 琴日見d學生都好似幾乖, 呢間學校原來仲耐過牛基...

不過就係吾知昇 ...

我地尋日都in左. 想問下你, 點解好似咁有信心咁, 唔通校長比左hint你?

校長/主任/學生 比重又唔知點比呢? 你點睇?

呀, 重有, 你選呢間第幾呀? 我地就選第三.

因為要預備尋日面試, 一直冇上來......

1. 你通知左其它學校放棄學位未? 如果通知左, 就一切都唔須要再講, 即管試下喇, 唔得就下年試轉校.
2. 你自問係思想比較開放(鍾意醒), 定係比較傳統的人(鍾意乖同叻)? 思想開放就容易接受呢間學校.
3. 我去過佢地所謂的入學簡介會, 我都幾欣賞佢地的辦學方法(唔係好記得了, 只記得寫字的功課裏有隻手, 係隻手各處寫字). 只不過我個人係思想開放行為保守, 所以接受唔到個仔係呢間讀.
4. 可能因為教學法的原因, D小朋友一定玩, 所以D小朋友唔會好乖, 不過可能好醒.
5. 派位唔知, 佢地當時搵左個家長話小朋友派左去邊(係一間好好的學校, 但我已忘了.), 但問題係, 任何學校都有人派得好好的, 實際 %唔知. 而且以考試成積派位, 唔谷的學校派位一定是一般般的.

校長/主任/學生 比重又唔知點比呢?  
我琴日好認真地睇晒佢地學校個網頁...學校發展放向, 師生...好似幾吾錯~
校長問我地有無野想知, 想了解多d...琴日吾記得問佢昇中派位點...吾知佢會吾會答我呢? 哈~

我放佢係第9

琴日in副校長&主任時, 副校長話"(我個女)基本上適合...)...吾知呢...可能我唸多左~ 哈哈~ 不過問定人意見先, 到真係咁好彩收時都可以唸點撰ma~

琴日都同校長傾左好耐...呢間學校好似mainly in家長, 小朋友只係課室畫畫睇圖書, 名女畫左副教堂同小朋友既畫出來, 佢話老師話佢畫得靚wor~

你個時段幾多人in?  我in3點, 我見阿女落來時有9定10個小朋友, 如果只係兩個時段in, 即係大約20人...收10個?  琴日in既都會見埋校長...即係琴日in得既都好大機會收lor~

原帖由 MorriDad 於 10-6-26 00:04 發表

我地尋日都in左. 想問下你, 點解好似咁有信心咁, 唔通校長比左hint你?

校長/主任/學生 比重又唔知點比呢? 你點睇?

呀, 重有, 你選呢間第幾呀? 我地就選第三. ...

我本身住得好近聖若翰(宜安街),知道好多街坊都讀呢間,COMMENTS都幾好,不過升中派位應該一般.
原帖由 BebeeYY 於 10-6-25 18:10 發表
HIN2003,

如果我係樓主我會choice 官秀..
我識得個小朋友讀緊..佢over all 我感覺5錯..有禮貌..同佢傾計佢會手擺後面正視望我answer..
同埋官校始終有官中support..雖然5係必入..不過機會都比非官小的大..

另我想一讚油基..朋友b個仔好叻..識好多課外知識佢話老師同佢地傾計時教佢地..

原帖由 BebeeYY 於 10-6-26 07:58 發表
校長/主任/學生 比重又唔知點比呢?  
我琴日好認真地睇晒佢地學校個網頁...學校發展放向, 師生...好似幾吾錯~
校長問我地有無野想知, 想了解多d...琴日吾記得問佢昇中派位點...吾知佢會吾會答我呢? 哈~

我放佢係第 ...

邊有兩個時段咁少? 記得Enson.ma也有入表嗎? 他是2:30p, 但有冇去in我就唔知.

我個時段都係差不多, 好似都有好一D人冇到, 應該有其他心儀學校收了.

劃得靚有着數, 佢地會係P1/P2選人出去參加一個國際性的比賽定係考試, 你上網慢慢睇下D校務報告/計劃等就會搵到(我都唔記得exact係邊一份搵到).

Deleted......

Deleted......

原帖由 wkwok01 於 10-6-27 00:44 發表
我本身住得好近聖若翰(宜安街),知道好多街坊都讀呢間,COMMENTS都幾好,不過升中派位應該一般.

Comments 都幾好, 不過升中派位應該一般.......咁請問comment 佢乜野好呢? 又係邊度可以知佢升中派位成積呢?