用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門成績仲衰過考私小 / 直資
go

叩門成績仲衰過考私小 / 直資 [複製鏈接]

呵呵

我個囡派得唔好

上年去了考成十間私小同直資, 都有好幾間收/wait / 2in.

今天去叩門, 只有一間有消息.

因為不是太多小朋友去考私/直資學校定是我個小朋友真是太差勁呢
   0    0    0    0

不要這樣想, 須知叩門位少, 而且你面對的可能是全港想入讀該校的小朋友。 有些家長手上有好offer都照叩, 不知道這間學校適不適合小朋友都叩, 盲目叩門的理由是為孩子爭取多點選擇, 雖然說最後會把位放出來但實際上是影響其它小明友可以取得interview之機會。

原帖由 MaggieHei 於 10-6-25 12:33 發表
呵呵

我個囡派得唔好

上年去了考成十間私小同直資, 都有好幾間收/wait / 2in.

因為不是太多小朋友去考私/直資學校定是我個小朋友真是太差勁呢 ...

醒目開學勳章

如果講數字, 其實叩門係難過考直資/私校. 最多人報o個d直資/私校, 講緊3千幾人爭150個位, 即20:1. 而叩門, 淨係講區內熱門o個d, 閒閒地都2百幾人爭唔夠10個位, 如果係全港名官津, 諗都唔敢諗... 而且好多學校唔係人人都有得見, 所以叩門成績不及考直資/私校一d都唔奇.

唔好怪自己, 更加唔好小朋友, 盡o左力已經足夠o勒! 希望在明天!

魅力公主 醒目開學勳章

Maggie,

真係唔關小朋友事, 叩門位真係少過私/直資, 你起碼都仲有一間中上既有消息, 我女個同學到依家都仲未有一間係有著落呀!
加油呀!

原帖由 MaggieHei 於 10-6-25 12:33 發表
呵呵

我個囡派得唔好

因為不是太多小朋友去考私/直資學校定是我個小朋友真是太差勁呢 ...

當然唔關小朋友事啦!!!
好似Geni話齋, 如果講數字, 叩門真係非常難. 最多人報o個間直資, 講緊3千幾人爭175個位, 即17:1.
但最近第二輪入學試係700幾人爭10個位咋..... 即70:1呀!!!!!
你估第二輪入學試之後重有冇叩門呢回事?!?!?!!

原帖由 Geni 於 25/6/2010 13:02 發表
如果講數字, 其實叩門係難過考直資/私校. 最多人報o個d直資/私校, 講緊3千幾人爭150個位, 即20:1. 而叩門, 淨係講區內熱門o個d, 閒閒地都2百幾人爭唔夠10個位, 如果係全港名官津, 諗都唔敢諗... 而且好多學校唔係人 ...
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

其實這種人太自私
原帖由 k.kung 於 10-6-25 12:52 發表
不要這樣想, 須知叩門位少, 而且你面對的可能是全港想入讀該校的小朋友。 有些家長手上有好offer都照叩, 不知道這間學校適不適合小朋友都叩, 盲目叩門的理由是為孩子爭取多點選擇, 雖然說最後會把位放出來但實際上是 ...

都冇唔開心.

因為當時去考私小 / 直資是人人有得 in. 有得 in 才知小朋友實力.

依家叩門是靠學校收生準則. 有好多因素. 比如你有冇選佢地啦. 你個小朋友考左咩獎項啦. 再有d學校會睇你個小朋友讀什麼幼稚園去取決會唔會 in 你. 又或者, 睇小朋友個profoilo 堅唔堅啦.

所以, d 名牌幼稚園好受歡迎. d 小一面試班超貴都有人讀.

有感而發地, 依家d小朋友要自細開始訓練成超人先得.

都是一句啦, 有得 in 而唔收. 甘心. 連 in 都冇得 in, 有點唔甘心囉.

This is wasting time. One child can only study in one school at most!!!

原帖由 hinhin2828 於 10-6-25 14:00 發表
其實這種人太自私
‹ 上一主題|下一主題