用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 國際學校 vs 本地學校
go

國際學校 vs 本地學校

阿仔好快要開始nursary, 跟住 kindergarten, 小學, 中學要考慮埋. 想比佢讀國際學校, 原因如下:

1) 唔想佢成為白老鼠, 一時母語, 一時334
2) 想佢英文比人優勝, 有好的口音, not hk english
3) 想佢開心學習, 唔想只靠背誦等.....

總之都係想佢好, 但我又好怕選擇錯, 害左佢. 有無媽媽可比d意見呢? 你地對國際同本地教育制度有咩睇法呀?  感激!

回覆 1# mikeivybb 的文章

讀國際學校, 口音的確能擺脫港式發音,
但不代表佢英文會叻

好多讀國際學校o既學生都要補習英文寫作

另外, 香港讀書o既小朋友去到外國,成績往往比當地人優勝, 係因為佢地習慣香港o既教育,
7-15歲接受香港o既教育, 其實係一件好事.

學習講心態, 佢心態正確與否, 好睇家長o既, 所謂The father the son, 無論佢讀國際學校定普通學校, 都唔係最重要o既

國際學校與否真係要視乎你的要求, 我分享下我所看到的國際學校。我個仔讀英基, 佢係你心目中成功的個案,佢一口流利英語、普通話,有獨立的自理能力, 無參加任何補習亦無需我擔心學業,絕對愉快學習。
但我亦見過佢小學有個同年入學的朋友仔,因為屋企係爺爺帶,英文程度學極都未到,最後被迫退學,返回本地學校,對小朋友係個打擊。
所以要選國際學校都要想想屋企可否配合,家長日要用英文同老師溝通,小朋友的中文水準較低,文化較西化呢D都要考慮,因為一經選擇要回本地學校較困難。
反而現在有D直資私校行國際教育模式,考國際試我都覺得可以諗諗。
QQ

好多謝你比的意見,這亦是我最擔心的, 而家仔係工人湊的, 平時只有工人在家, 我有套disney, 出世用到而家, 自己要返工, 見佢時就50/50同佢講全英文/中文句子, 唔會中英雜.

亦同已選國際幼稚園校長傾過, 佢地學生大部份係外國人, 佢返兩個月到, 用全英語溝通應該唔係問題, 佢亦提議閒時多同同學互相到對方屋企玩, 課外活動亦選用英語進行那些, 咁佢地中國人的同學在k2畢業時可有流利英語, 但亦如一般香港人會有小許文法上的錯誤. 但係入國際學校就唔成問題咯.

請問有咩我再可多做一點去幫仔仔呢, 感謝!

原帖由 MGO 於 10-6-28 20:27 發表
國際學校與否真係要視乎你的要求, 我分享下我所看到的國際學校。我個仔讀英基, 佢係你心目中成功的個案,佢一口流利英語、普通話,有獨立的自理能力, 無參加任何補習亦無需我擔心學業,絕對愉快學習。
但我亦見過佢小學有 ...

我和老公的英文底子都不太好, 真有點擔心! 換過英文傭人有幫助嗎?