用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖心(下午)小學上聖心書院
go

聖心(下午)小學上聖心書院

姪女在聖心final rank 89/159, 上聖心書院的機會大嗎?

100名內都無問題!

Thank you.

原帖由 llmom 於 10-6-24 18:57 發表
姪女在聖心final rank 89/159, 上聖心書院的機會大嗎?

簡單講吓,你姪女的家長知否舊年有幾多下午校生上聖心書院?假設有100人的話,並不表示呈分試總成績考第100名的學生都一定得,對嗎?咁考第89名得唔得?老師點講,話佢89屬於Band One 定 Band Two呢?如果係Band Two就要抽獎啦,Band One就十成把握。還有,你姪女點知佢個exact ranking,一般學校,老師唔係只肯講個range例如85-90嘅咩?
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

原帖由 greendotdot 於 10-6-25 01:01 發表

簡單講吓,你姪女的家長知否舊年有幾多下午校生上聖心書院?假設有100人的話,並不表示呈分試總成績考第100名的學生都一定得,對嗎?咁考第89名得唔得?老師點講,話佢89屬於Band One 定 Band Two呢?如果係Band Two就要抽獎啦,Band ...

老師告訴她是Band Two 頭及final rank 89.

頭20~30名都不會選擇聖心書院。
100名內無問題!

嘉諾撤聖心書院 2010 S1 自行=64學位   保留位=118學位

聖心小學私立(上午校)  2010小六全級約107人 (2009小六全級121人;89人升去聖心書院)
聖心小學津貼(下午校)  2010小六全級約159人 (2009小六全級149人;約100人升去聖心書院)

今屆2010 (你說下午校全級89是Band Two頭)所以可以推算
上午班全級名次1-70 (全級107人) 是 Band One;
下午班全級名次1-80 (全級159人) 是 Band One;

好簡單,如果上下午校加埋的Band One學生會參加在乙部保留學位抽獎時,總數不超過118(保留位),因為Band One生行先,即時話Band One生一定收晒,唔駛再抽,對嗎?
因為SHCC 自行的64個位只收自己小學及少量友好小學,推算仍會收番大約50自己小學生,其中起碼有40位係Band One生。

從以上推算,上下午校共有約(70+80)=150 Band One學生,減去自行約40 Band One學生,(150-40)=110人 這個數字巳經少於118,都未計有大批Top Band One學生流失去其他名校(起碼20-25人),即是話只要你係Band One就一定升到返去自己中學。

假如上午校有25位Band One生走咗去其他名校,下午校有20位Band One生走埋,即是參加乙部保留學位抽獎時的Band One生約有(110-25-20)=65人,保留位減去這些Band One生,餘下的位便是給Band Two學生,即是(118-65)=53個位。

而家再估吓上下午校加埋有幾多Band Two生參與乙部保留學位抽獎,肉眼睇我估都會超過53這個數字啦,咁你話Band Two係咪要抽,不過抽中的機會巳經比很多非直屬學校的Band One生為高,比人地Band One生更着數,如果抽中應該好好珍惜升上聖心書院的機會。

對唔住,我唔想潑冷水,假如81-130都屬於Band Two,抽獎時考81名同考130名的機會都是均等。

請問會去邊?  聖心不是已經很好嗎?  如果去不到其他名校, 有沒有回頭草吃?

事實上, 上到中學, 有沒有知道上午校升上去的真的會比下午校叻啲?

原帖由 kenny325i 於 10-6-25 09:20 發表
頭20~30名都不會選擇聖心書院。
100名內無問題!

醒目開學勳章

Some girls will go to St. Paul's Co-ed, DGS or BPS.  And some may not like to go to island south and a few will head to other band 1 girls' schools on HK island or St. Mary's.  The numbers vary year by year.

The above is based on placement result of SHCSPS(am) not SHCS(pm).   I would assume it would be similar though.

原帖由 panbaby 於 10-6-25 18:36 發表
請問會去邊?  聖心不是已經很好嗎?  如果去不到其他名校, 有沒有回頭草吃?

事實上, 上到中學, 有沒有知道上午校升上去的真的會比下午校叻啲?

...

我的女讀聖心上午P6,成績只有全級90左右,請問入返聖心中學機會有幾多呢?我全部第一志願都是聖心。

唉!好擔心,派唔到,後補機會大唔大呢?

醒目開學勳章

要睇全級有幾多人,另外,在派第三次呈分試成績見班主任時佢會明示或暗示有無機會返聖心(除非你已心有所屬)

原帖由 bessie88 於 10-6-28 17:04 發表
我的女讀聖心上午P6,成績只有全級90左右,請問入返聖心中學機會有幾多呢?我全部第一志願都是聖心。

唉!好擔心,派唔到,後補機會大唔大呢?

全級107個人,考90左右,我當然所有都是聖心NO1,班主任話有機,但好危險。。。我真的好擔心

醒目開學勳章

I believe the class master is telling you the fact: Have chance means at least your daughter is considered as band 2.  The band 1 can all get in but the band 2 girls will need to have lucky draw to allocate to the remaining seats reserved for SH girls.  It really depends on how many band 1 are not returning to leave some more spaces.  But lucky draw is certain to happen.

Good luck!

原帖由 bessie88 於 10-6-28 18:22 發表
全級107個人,考90左右,我當然所有都是聖心NO1,班主任話有機,但好危險。。。我真的好擔心

醒目開學勳章

咁班主任都講得好中肯,噫,點解全級咁少人嘅。呀女當年都14x (忘記了)。不過囡囡係學校嘅操行如何?不要灰心,即使派不回,記得第一時間去搵老師、副校、枚長......表示你嘅誠意,以我個女嗰屆都有好幾個最終都叩門成功。努力以赴!

原帖由 bessie88 於 10-6-28 18:22 發表

我覺得嘉諾撒聖心書院,其實巳經十分照顧兩間聖心小學的學生。嘉諾撒聖心書院的自行收生只供她的小學申請,並沒有全面開放給全港小六學生(只有少量位留給部份友校),自行收多幾十個自己小學嘅Band One,统一派位保留位才能夠賸出幾十個位俾佢小學嘅Band Two去抽獎,對自己小學的學生都真係算係咁啦!而且因為不能夠做到全Band One,對會考高考的成績當然打折扣。

反觀同一屬會會考高考成績最佳的嘉諾撒聖瑪利書院,雖然明年開始一條龍,但今年及之前自行收生都是Open收大部份其他小學唔想讀直資的好成績學生,令统一派位保留位只能夠分配給兩間自己小學的Band One生,結果佢地S1差不多是全Band One,佢地兩間feeder小學的Band Two生就幾惨,連抽獎都無得抽!明年一條龍後,如果要S1保持全Band One,必須兩間feeders天神和聖瑪利小學逐級汰弱留強,再加入成績好的插班生,家長和小朋友的壓力似乎比前更大。

純屬個人觀點,如果認為與實情不乎,願聞其詳,唔該唔好鬧我!

聖心書院叩門位一問.
有冇叩門成功個案? 定叩門位全留給聖心私小和津小?

回覆 14# 水晶樹媽媽 的文章

是呀,今年得3班,每班36-37人。
我女操行B+同A-,  請問當年後補成功的學生,是睇成績定操行多D呢?
謝謝!

嘉諾撒聖瑪利書院是一倏龍津校唔輕易叫學生退學, 就算成績好差, 最多係留班, 以30學生一班x4, 最多留班位得幾個, 而留下來既學生110位, 無可能全係band 1生, 一半都難啦, 咁樣, 到時中學部便會降grade, 會否被迫轉中中呢?

原帖由 greendotdot 於 10-6-29 02:31 發表
我覺得嘉諾撒聖心書院,其實巳經十分照顧兩間聖心小學的學生。嘉諾撒聖心書院的自行收生只供她的小學申請,並沒有全面開放給全港小六學生(只有少量位留給部份友校),自行收多幾十個自己小學嘅Band One,统一派位保留位才能夠 ...

原帖由 overview 於 10-6-29 16:46 發表
嘉諾撒聖瑪利書院是一倏龍津校唔輕易叫學生退學, 就算成績好差, 最多係留班, 以30學生一班x4, 最多留班位得幾個, 而留下來既學生110位, 無可能全係band 1生, 一半都難啦, 咁樣, 到時中學部便會降grade, 會否被迫轉中中呢?

你咁講可能會嚇親啲家長!不過我都同意你的睇法,今時今日辦學能夠做到普及化,同時又要整體成績超卓,幾乎是無可能!

醒目開學勳章

Actually, principal of SMCS already warned parents on their parents' day to give pressure to P.5 students.  If their overall result is not desirable, then may need to open CMI class (or classes)!

That's the price for being one-dragon.

No free lunch to join a one-dragon school.  

原帖由 greendotdot 於 10-6-29 18:28 發表

你咁講可能會嚇親啲家長!不過我都同意你的睇法,今時今日辦學能夠做到普及化,同時又要整體成績超卓,幾乎是無可能!