用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖心私立部升中問題
go

聖心私立部升中問題

因家距離聖心書院都幾遠,如囡囡不上直屬中學,是否可選擇於中西區派位或住址東區派位?若派不到好的,可否讀回聖心?係咪於自行可選兩間?如其中一間選聖心,另一間選東區學校,得唔得?

原帖由 tungmom 於 10-6-23 21:51 發表
因家距離聖心書院都幾遠,如囡囡不上直屬中學,是否可選擇於中西區派位或住址東區派位?若派不到好的,可否讀回聖心?係咪於自行可選兩間?如其中一間選聖心,另一間選東區學校,得唔得? ...

派位係跟學校校網,即係中西區校網。
派位時若頭志願無揀聖心,待派位派得唔好先讀回聖心,唔敢話絕對無機會,但令千金必須學業成績或課外活動極優異才有些把握。

自行兩間不受區域限制,可以一間揀聖心,一間揀東區。

但係聖心書院屬南區,是否入番聖心就唔駛派位?要參加派位就等如放棄聖心?另外有直屬中學仍要考TSA嗎?私立部要唔要?
原帖由 Ms.ChanChan 於 10-6-24 18:44 發表

派位係跟學校校網,即係中西區校網。
派位時若頭志願無揀聖心,待派位派得唔好先讀回聖心,唔敢話絕對無機會,但令千金必須學業成績或課外活動極優異才有些把握。

自行兩間不受區域限制,可以一間揀聖心,一間揀東區。 ...

醒目開學勳章

但係聖心書院屬南區,是否入番聖心就唔駛派位? Still need allocation, it's just the feeder school relationship will reserve more places for own primary schools only, and require to put SHCC as no.1 choice in order for the feeder relationship to be effective (this applies to any feeder school, not specific to SHCC).  Feeder school doesn't need to be in same area.

要參加派位就等如放棄聖心? No.  What you can do is to not choose SHCC on the two choices for discretionary places.

另外有直屬中學仍要考TSA嗎?私立部要唔要?  Still need TSA, those may not take TSA are some one-dragon DSS which choose to do so.

原帖由 tungmom 於 10-6-24 22:15 發表
但係聖心書院屬南區,是否入番聖心就唔駛派位?要參加派位就等如放棄聖心?另外有直屬中學仍要考TSA嗎?私立部要唔要?