用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 讀深一年英文的學校,小朋友容易適應嗎? ...
go

讀深一年英文的學校,小朋友容易適應嗎?

有冇過來人的家長俾D意見?你點樣預備子女在小一時應付二年級的英文呢?因我囡囡於九月入讀聖心私立部,很多朋友都說課程較深,需要讀小一預備班嗎?而家佢淨係讀緊Starter。

最實際是早點買學校的用書, 在暑假時跟小朋友預習一下;
亦可以練習一下DICTATION.(如小朋友的幼稚園沒有這方面的訓練)
另, 要看學校英文科的特色及重點去預備, 如重視GRAMMER的便買一些GRAMMER EX. 在暑假做, "打定底".

原帖由 tungmom 於 10-6-23 21:26 發表
有冇過來人的家長俾D意見?你點樣預備子女在小一時應付二年級的英文呢?因我囡囡於九月入讀聖心私立部,很多朋友都說課程較深,需要讀小一預備班嗎?而家佢淨係讀緊Starter。 ...

原帖由 tungmom 於 10-6-23 21:26 發表
有冇過來人的家長俾D意見?你點樣預備子女在小一時應付二年級的英文呢?因我囡囡於九月入讀聖心私立部,很多朋友都說課程較深,需要讀小一預備班嗎?而家佢淨係讀緊Starter。 ...

Hi tungmom,

唔駛咁緊張,學校在一年級上學期教一年級嘅課程 (不用買書,學校自備教材),然後一年級下學期教二年級嘅書。

基本上小朋友係跟得到的,學好phonics對默書有D幫助。

我囡囡升四年級了。

LingChiBaBa

經常聽見邊間學校教深一年,那間教深兩年,事實確如此,但不需擔心的,因他們日日也接觸,適應了就唔多覺.
反而教得最深最狠最變態的是父母,乜野歲幾認幾干字 .................揾人拉佢告佢虗兒.
無知是福

starter唔夠照喎,你都係谷谷佢好d喇。我唔識聖心,but一般私校程度都好深,我相信starter太入門啦,我亞仔小二學期中間既時段,已有多人考到flyer,一般都14-15shields架啦。

人人都話聖心好傳統,咁多唔多活動架,係咪完全冇活動教學?氣氛會唔會好沉悶?老師修女惡唔惡?重要請問聖心書院係bank one頭嗎?是否比真光好?因我其實都有真光offer。
原帖由 LingChiBaBa 於 10-6-23 22:00 發表

Hi tungmom,

唔駛咁緊張,學校在一年級上學期教一年級嘅課程 (不用買書,學校自備教材),然後一年級下學期教二年級嘅書。

基本上小朋友係跟得到的,學好phonics對默書有D幫助。

我囡囡升四年級了。

LingChiBaBa ...

原帖由 tungmom 於 10-6-27 10:18 發表
人人都話聖心好傳統,咁多唔多活動架,係咪完全冇活動教學?氣氛會唔會好沉悶?老師修女惡唔惡?重要請問聖心書院係bank one頭嗎?是否比真光好?因我其實都有真光offer。 ...

Hi tungmom,

聖心係傳統教學,但係都有D研習要做。

學校氣氛唔沉悶,學生都好黐D老師。老師修女比預期中唔惡。

聖心書院係咪band one頭?每人有唔同答案,每人定義都不一。客觀D睇,聖心書院絕大部份收番自己小學嘅學生,應該唔算囉。

好唔好過真光係睇囡囡適合邊間學校,三年前我囡囡是放棄真光而選聖心的。

LingChiBaBa

我認為最重要是培養子女閱讀之習慣,我女兒每天看不少英文故事書基本上很多英文生字及過去式等已有一定認識。她在K3已考到15 shields(starter)在小一上學期獲15 shields(movers) ,完全沒有報讀外間的補習班她的學校都是英文讀深一年,可能生字較一年班的深,但對於常看書的小孩來說,仍然是淺。我想我們做家長不要本末倒置,培養子女對英文的興趣比參加補習班和讀熟教科書來得更重要