用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 心光將會取消視障幼兒教育支援服務
go

[視障] 心光將會取消視障幼兒教育支援服務

消息人士透露心光的視障幼兒教育支援服務(包括外展服務)將會取消,有無人會有多啲呢方面的消息及資訊?!

如果取消咗我地就連唯一有的服務都無埋!
就算想比錢買服務都唔知邊度有...
NEED HELP~~

媽媽,如果你擔心,可以去以下facebook網頁到傾下^^
http://www.facebook.com/#!/group.php?gid=116423598390399

don't worry totally not!!!
spw

原帖由 tissue0522 於 10-6-23 13:40 發表
消息人士透露心光的視障幼兒教育支援服務(包括外展服務)將會取消,有無人會有多啲呢方面的消息及資訊?!

如果取消咗我地就連唯一有的服務都無埋!
就算想比錢買服務都唔知邊度有...
NEED HELP~~ ...

對唔住,我想講,那個“消息人士”係“溜”的,這個計劃得到好多家長的認同及支持,又點會咁容易無咗呢?有問題,就直接打去問李姑娘,又或者打去問新院長,無人有講過咁的嘢!

消息錯誤.亞女剛出了4月的訓練時間,仲有排做.放心啦!

應該唔會取消住, 因為上星期仲見到佢地在明報jump出招聘廣告, 佢地唔夠人手就真的.
因為佢地請幼兒工作員同外展工作員, 即要上小朋友學校那種.

對唔住都要講句,“溜料”嚟的,大家要小心出咁的消息人士真,賽馬會已經俾多三年的錢,只係近來有很大的人事變動,大家不用恐慌,有乜嘢問題,打去心光到問問:28176076!

早前收到心光電話啦~~

幾個治療師同治療師都走咗~~
所以問登報請人囉~~

唉~~
新的治療師都唔知會點...
阿仔又要重新適應!

收費方面仲好似唔同咗...

原帖由 tissue0522 於 11-4-27 18:41 發表
早前收到心光電話啦~~

幾個治療師同治療師都走咗~~
所以問登報請人囉~~

唉~~
新的治療師都唔知會點...
阿仔又要重新適應!

收費方面仲好似唔同咗... ...

無咗兩棵樹,仲有成個森林有好多又大又好的樹,唔使灰心!

小朋友好容易適應,只要父母忍心由得佢喊,同學校配合,咁就好快無問題!
我個女係主流學校到返N班,喊足三個幾四個月,依家一提起返學都不知幾開心,但係回想個段同佢拉力的時間真係心都痛埋,記得要忍心呀!

我見個網頁有post咗近日的事件, 大家不防去睇睇!

原帖由 suklaic 於 11-5-11 09:46 發表
我見個網頁有post咗近日的事件, 大家不防去睇睇!

我真係唔係好接受到佢地連ot都未請到就叫我地番去上堂囉~~
如果只係得幼兒導師做的話...
其實我自己係屋企做多可以囉!

原帖由 tissue0522 於 11-5-16 22:04 發表

我真係唔係好接受到佢地連ot都未請到就叫我地番去上堂囉~~
如果只係得幼兒導師做的話...
其實我自己係屋企做多可以囉!

我都係身為一個媽媽,好明白你的徬徨。記得我以前帶我的小朋友去返PLAYGROUP學嘢時,個導師講過一樣好深刻的嘢,就係去PLAYGROUP依D的班,唔好旨意導師會一次過教到個小朋友嘢,其實係教家長點樣同小朋友玩,同埋係邊方面著手訓練佢的潛能。最主要係家長學咗之後,返到屋企同小朋友玩,慢慢大家健立彼此信任及互動的空間。

唔使太擔心,我相信你的小朋友一定會得到最好,因為有你依個咁為佢著想的媽媽,媽媽,你真偉大!

如果真係暫時性的人手問題, 咁希望中心真係可以快d 請番足夠人手, 唔好令 d 帶住病童的家長 長途跋涉 走過來 只係得到一d唔適合的服務. lee 種勞苦以及金錢時間, 真係一d 都唔值得花.

仲有都想其他公營/受資助的服務團體講, 請正確地運用資源去穩定人手係好重要. 你哋要d家長病童嚟十次有六七次都唔同醫療人員去做, 每次花十幾分鐘去從頭了解病童病歷, 再花十幾分鐘去測試病童現況, 最後仍對病童一知半解的情況吓做十幾分鐘的訓練.  這實在徒勞無功之如又勞苦了這班病童及家長.

試問lee 班人已經唔夠慘咩?  唔通仲要俾 d 無用又彊化的公營管理方式去懲罰?  有新的資金, 懇請善用, 我哋lee班人真係唔需要d新式的裝修, 自動沖廁, 或者美其名的洗費.

除最愛仔女的父母之外, 一個了解小朋友真正需要的醫護人員係極之需要甚至必要的. 相信 lee d 先係真正服務目的.

各位很明白你們的心急又擔心又著緊子女的情況,不過放心交比中心啦....他們一定憑愛心及其專業教授你們的小朋友
spw