用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 兩歲已懂分辨左右?
go

兩歲已懂分辨左右?

DWE=迪士尼教材(world family)? 我個仔6個月大開始睇VCD, 包括world family & YBCR. 而加佢20個月都識left & right. 不過我覺得阿仔唔係純因為睇VCD, 係加上工人姐姐同佢換衫時會叫佢伸right / left hand, right / left foot.  

我覺得而加阿仔識D野,有D係睇得多VCD,吸收咗,再加上大人教而識! 我阿仔細過(1歲前)鍾意Play along (因為好多bb), 大咗開始睇 Sing along, 以及其他VCD (包括Barney, tingo等).

我阿仔都在兩歲時識分左右, 其實多d玩"小明小明"或者日常生活提及就得.

兩歲識架喇,我平時同個仔著衫果陣係咁講,又攞住啲野食/玩具問佢要左邊定右邊,佢慢慢就識左...

原帖由 littleoscar 於 10-6-25 17:44 發表
我阿仔都在兩歲時識分左右, 其實多d玩"小明小明"或者日常生活提及就得.

AGREE!!! 亞b歲幾已經從日常生活中學曉左右、right left、前後左右、中英文, 視乎照顧者有冇同佢講啫...

my girl can't distinguish left or right until 2.5 yrs as i remember!

左右, 真係有教都識的