用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 黃埔宣道小學 請問 : 黃埔宣道
go

請問 : 黃埔宣道

此校是否一間 '谷' 的學校 ?

原帖由 MaggieHei 於 10-6-23 11:40 發表
此校是否一間 '谷' 的學校 ?

P.4開始都幾谷ga(可能我少爺太hea), 每年3次考試,

體育科都要考筆試 , 音樂科要考自選樂器, 校內競爭好大

今次少爺考試成積
中文 : 57.5/70
英文 : 89/100
數學 : 72/100
常識 : 87/100
聖經 : 92/100

我諗名次約90...

Hi Hugub,

嘩! 好耐無入黎呢度啦.
由阿仔未入呢間學校到而家就黎升P4, 一直見到你好熱心回答每一位家長嘅問題, 你真係太太太好人了.
你阿仔成績都幾好喎, 我阿仔仍然未見起色, 今年決定要低頭比佢去補吓習啦, 唔係P5程分就大大穫.....
係呢! P4好谷架咩, 點谷發呀, 好驚啊!

點解有 d 是 x/70, 有d 是 x/100 ? 名次是 90 (全級計 ?)

音樂科有自選樂器 = 要在出邊學樂器 ?

p1 - p3 谷唔谷. 我個囡好衰架. 冇人谷佢, 佢會好 pea 架.

問多句, 佢地 p2 開始分班, 是否精英班 ? 有幾多班是補底班 ?

你個囝一定係精英班了.

名次是點分 ? 一班計定是全級計 ?

sorry 呀, 咁多野問.

原帖由 hugub 於 10-6-24 13:43 發表

P.4開始都幾谷ga(可能我少爺太hea), 每年3次考試,

體育科都要考筆試 , 音樂科要考自選樂器, 校內競爭好大

今次少爺考試成積
中文 : 57.5/70
英文 : 89/100
數學 : 72/100
常識 : 87/100
聖經 : 92/100

我諗名 ...

原帖由 MaggieHei 於 10-6-24 14:52 發表
點解有 d 是 x/70, 有d 是 x/100 ? 名次是 90 (全級計 ?)
中文閱讀滿分係 70分 , 英文及常試滿分係 100分, 數學滿分都係100分但會乘2,所以少爺 total 144/200

音樂科有自選樂器 = 要在出邊學樂器 ? 學校有收費興趣班,先發掘興趣再從有興趣既項目加以訓練(老師話既)

p1 - p3 谷唔谷. 我個囡好衰架. 冇人谷佢, 佢會好 pea 架.
P.3開始谷 , P.1 & p.2都幾自在
問多句, 佢地 p2 開始分班, 是否精英班 ? 有幾多班是補 ...

精英班係頭 38 - 40 人得1班 , 輔導班係 28 人 , P.2開始分 (學校無講明分精英班 , 但家長睇到 A 班既補充練習明顯深d ,功課又多d)

名次有班名次及全級名次兩種 , 我少爺上次考全級 72/150 , 全班考 13/29 , 精英班我都想呀 , 佢唔洗去雞精班我都偷笑

多謝你的詳細分析呀....

原帖由 hugub 於 10-6-24 15:25 發表

精英班係頭 38 - 40 人得1班 , 輔導班係 28 人 , P.2開始分 (學校無講明分精英班 , 但家長睇到 A 班既補充練習明顯深d ,功課又多d)

名次有班名次及全級名次兩種 , 我少爺上次考全級 72/150 , 全班考 13/29 , 精英 ...

原帖由 hugub 於 10-6-24 15:25 發表

名次有班名次及全級名次兩種 , 我少爺上次考全級 72/150 , 全班考 13/29 , 精英 ...

想請課程是教得比較深or淺?因聽聞英文教得比較淺?really? Do you know 考幾多名以上是band 1?

英文係比較淺.

其它科唔知

原帖由 jannielam 於 10-6-24 22:53 發表

想請課程是教得比較深or淺?因聽聞英文教得比較淺?really? Do you know 考幾多名以上是band 1?

The system changed this year. 校長話今年九月唔會有精英班, but there will be 2 PTW Chinese classes,
其他的是中,英,數效強班...

校長好有心, can push our school go fast.

音樂科有自選樂器 (in school has 'pay' class, but last year P1 have free Drum class, and you also can borrow the electronic Drum, you just need to pay the battery & drum stick)

谷唔谷 - 好因人而異, my doughter feels ok woo....

原帖由 MaggieHei 於 10-6-24 14:52 發表

音樂科有自選樂器 = 要在出邊學樂器 ?

問多句, 佢地 p2 開始分班, 是否精英班 ? 有幾多班是補 ...

請問 : 什麼是中, 英, 數 效強班 ? 佢地點上堂 ?

ptw 是由 p1 開始定是什麼 ?

谷唔谷 的問題. 因為幼稚園老師同我地都睇到我個囡的問題是 : 教佢, 佢有心機可以好快識. 不過, 佢識左便冇心機去重覆做同一/類似的 exercise. 佢只會專注在唔識 / 未學過的東西上. 所以想找一些程度深 d 及 '谷谷地' 的小學俾佢.

原帖由 ranmali 於 10-7-2 10:20 發表
The system changed this year. 校長話今年九月唔會有精英班, but there will be 2 PTW Chinese classes,
其他的是中,英,數效強班...

校長好有心, can push our school go fast.

音樂科有自選樂器 (in school has ' ...

That mean  :中文效強班就是中文成績效好的學生安排同一班,  英文效強班就是 英文成績效好的學生安排同一班, etc...
這樣上堂not so big different but 會按他們的強項來安排Homework.

ptw 是由 p2 開始

My doughter is also your doughter's type, she told me sometime everyday a new topic, but sometimes 3 days a topic. She like the school, but sometimes she will feel 冇心機 ka....都....

原帖由 MaggieHei 於 10-7-2 10:32 發表
請問 : 什麼是中, 英, 數 效強班 ? 佢地點上堂 ?

ptw 是由 p1 開始定是什麼 ?

谷唔谷 的問題. 因為幼稚園老師同我地都睇到我個囡的問題是 : 教佢, 佢有心機可以好快識. 不過, 佢識左便冇心機去重覆做同一/類似的 e ...

Hi Ranmali,

Tks for your reply.

I have some more question would like to ask.

From this year, the school did cancel 精英班. instead of this class, they did make so-called 'Chinese/English/Maths' 強效班. 這些強效班是由 幾年班開始的 ? 邊 d 學生可以入去讀.

如果中英數都強, 是否可以入哂3個強效班 ?

強效班是否課外活動之一. 定是上堂時, 有 d 學生要走去另外一些課室同另外一些所謂 叻 d 的學生上堂 ?

p2 開始有 2 班普通話班. 知唔知邊 d 學生可以入去讀 ?

我見校刊說 2009 年請來一位女教師, 是 net teacher, 由 new zealand 來, 教英文. 是否由一年班開始定是只有高年班 ?

知唔知黃埔宣道今年派中學 result 出左未 ? 在 web 內未有, 唔知會唔會張貼左出來.

Many thanks !

原帖由 ranmali 於 10-7-6 20:22 發表
That mean  :中文效強班就是中文成績效好的學生安排同一班,  英文效強班就是 英文成績效好的學生安排同一班, etc...
這樣上堂not so big different but 會按他們的強項來安排Homework.

ptw 是由 p2 開始

My dought ...

原帖由 MaggieHei 於 8-7-2010 15:12 發表
Hi Ranmali,

Tks for your reply.

I have some more question would like to ask.

From this year, the school did cancel 精英班. instead of this class, they did make so-called 'Chinese/English/Maths' 強 ...

黃埔宣道今年派中學 result 出左了, 學校壁佈板show曬出來。
要排頭要好勤力, 小兒全年科目全部A, 但只考約全級21/22名。

請問今年派得好唔好 ? 多唔多同學仔入 band 1 英中 ?

你囝囝全 A 都是 21/22名. 是否都可以派入 BAND 1 學校 ? 介唔介意講入左邊間 ?

另外, 是否仍有分數呢 ? 因為你囝囝咁叻, 全 A 都是 21/22名. 唔通學校好多好勁的學生 ? 佢地會派去邊D 中學架 !

原帖由 liktin 於 10-7-8 19:37 發表

黃埔宣道今年派中學 result 出左了, 學校壁佈板show曬出來。
要排頭要好勤力, 小兒全年科目全部A, 但只考約全級21/22名。

原帖由 MaggieHei 於 9-7-2010 09:51 發表
請問今年派得好唔好 ? 多唔多同學仔入 band 1 英中 ?

你囝囝全 A 都是 21/22名. 是否都可以派入 BAND 1 學校 ? 介唔介意講入左邊間 ?

另外, 是否仍有分數呢 ? 因為你囝囝咁叻, 全 A 都是 21/22名. 唔通學校好多好 ...

Sorry 我講得吾清楚, 係應該分開兩件事來說的.
a) 小兒只是小1, 我只想表達學校有些同學是好叻的, 小兒除了美術B, 有3科是100分的, 最差亦不小於90分, 但全級名次亦只是一般.
b) 學校成積越來越好, 約53%英中

明白了.

請問 : 在學術方面, 是否比同區學校淺定是深定是差不多 ?

我見有 net teacher (英文及普通話), 是否由 p.1 開始教定是只有高年級 ?

上年轉了校長, 在成績上會否比之前谷令學校可以有出較多 band 1 生 ? 因為我見 school planning 都有說 : 他們其中一個問題是 : 同區太多出名學校. 以致他們看似落後了一點.

原帖由 liktin 於 10-7-9 12:14 發表

a) 小兒只是小1, 我只想表達學校有些同學是好叻的, 小兒除了美術B, 有3科是100分的, 最差亦不小於90分, 但全級名次亦只是一般.
b) 學校成積越來越好, 約53%英中 ...

原帖由 MaggieHei 於 9-7-2010 13:41 發表
明白了.

請問 : 在學術方面, 是否比同區學校淺定是深定是差不多 ?

我見有 net teacher (英文及普通話), 是否由 p.1 開始教定是只有高年級 ?

上年轉了校長, 在成績上會否比之前谷令學校可以有出較多 band 1 生 ?  ...

所有人都喜歡紅馬, 而兩間奉基都好, 不過黃埔宣小新校長是極有心人, 學術方面不比同區學校淺, 4間都相近.
net teacher 方面今晚問清楚個仔先答你.
派位是紅馬稍勝(因有直屬band1中學), 兩間奉基和宣小應差不多

Hi ar.

Hope can answer you questions

From this year, the school did cancel 精英班. Right! instead of this class, they did make so-called 'Chinese/English/Maths' 強效班. 這些強效班是由 幾年班開始的 ? P2-P6 邊 d 學生可以入去讀. Everyone! cause eg P2 has 5 classes  (2ptw classes, Eng strong class, Chi Strong Class. science strong Class) totaly 5 class, 按 each student 情況

如果中英數都強, 是否可以入哂3個強效班 ? No, only 1 class

強效班是否課外活動之一.  定是上堂時, 有 d 學生要走去另外一些課室同另外一些所謂 叻 d 的學生上堂 ? That is not課外活動,  Not this learning type, only if that is "Eng Strong Class" That class English homework is more and harder than the other class.

p2 開始有 2 班普通話班. 知唔知邊 d 學生可以入去讀 ? 校長tell us is depend on what the parent and student want.

我見校刊說 2009 年請來一位女教師, 是 net teacher, 由 new zealand 來, She is Mrs. King 教英文. 是否由一年班開始定是只有高年班 ?是, 由一年班開始 高年has one more net teacher is a Mr.

知唔知黃埔宣道今年派中學 result 出左未 ? 在 web 內未有, 唔知會唔會張貼左出來. Yes, but in 內聯, not show out at web site. (I didn't 研究 about 中學yet. but I thoght that is not bad.)

Really agree, my doughter is just like your son's case!!!

原帖由 liktin 於 10-7-9 12:14 發表

b) 學校成積越來越好, 約53%英中 ...

其實our teacher told me that the main point is Students 分數咬得好緊, 兩名之間只有0.1分....hight fight !

原帖由 MaggieHei 於 10-7-9 09:51 發表

另外, 是否仍有分數呢 ? 因為你囝囝咁叻, 全 A 都是 21/22名. 唔通學校好多好 ...