用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 黃大仙區 -- 嘉諾撒(新蒲崗) vs 保良局何壽南小學 ...
go

黃大仙區 -- 嘉諾撒(新蒲崗) vs 保良局何壽南小學

請問各位家長認為那間成績各品行較好?

小女派位到嘉諾撒(新蒲崗)
昨天到何壽南面試,又覺得何壽南的老師很好,而且學校處事很有系統.由於我平日在何壽南附近上班,見到那裡的學生都幾乖,而且補習社老師也對此校評價很高(英文程度高),另外,從綱頁又睇到有課外活動多源化,又有保一作聯繫中學,升中似乎較嘉諾撒好.

至於嘉諾撒(新蒲崗),我其實認識不多,只是從鄰居口中知道品行和成績都很好,又看到升英中率也高,所以當初選作本區首志願.

請問和位家長對這2問學校有什麼評價?

保良局何壽南有多d機會升保一, 唔錯的選擇.
隔離個小朋友讀緊何壽南. 佢媽咪都話好.

i give up to interview 保良局何壽南, because I heard there is too "谷"... 2 tests 4 exam a year but just heard others....

醒目開學勳章

何壽南一年係兩大測四考試架...好似好密甘..
但係每一次既範圍唔係好多架....
我見阿女都唔係好多功課(小六)...

我唔覺得讀得辛苦wo....
我嫌學校唔夠"谷"添呀...

多謝意見!!
請問你個女和同學係咪多數都有在外面補習? 邊間補習社較好?

我和老公返工都好忙,無時間日日教佢做功課和温習,所以打算放學後比佢補習,我地放公後再check功課和作簡短温習.

另外,有無d同學年尾出世,年紀較少,但讀書成績都keep到中上?
我囡囡12月尾出生,有d擔心佢係佢跟唔上....我知呢間學校程度算高,所以唔會要求佢做最top嗰幾個,希望佢keep到中上成績,將來入到英中.

原帖由 carollam310 於 10-6-23 14:01 發表

我嫌學校唔夠"谷"添呀... ...

Oh!!! 我真係"十吓十吓",唔知佢會搬校....幾時搬呀?九龍城綱和黃大仙綱的中學,那個較好較多受歡迎學校?

我個女叩門何壽南小學得咗,我已決定讀呢間學校.仲有,我個細B將會在年尾出世,我打算將來都比佢讀番呢間.

我都預咗會有好多勁人和功課壓力會很大,我希望好的學習風氣可以push到我個女自覺和勤力,我都係諗住等學校和同學比壓力佢好要過我"哦"住佢讀書.

原帖由 formula0106 於 10-6-28 23:26 發表
我個仔讀保良局何壽南小學, 剛開學時比較辛苦, 可能傳統學校, 但唔讀我都唔知自己個仔可以迫到讀書, 依家我好滿意佢表現, 但你預左入去好多勁人, 自己覺得, 因為好多叻人~ 而佢教統局批左佢地搬校. 會去啟德舊機場位 ...

在2013年搬到啟德,而彩虹村靜山和日修合併也會搬到上址。

一年番九個月學, 扣埋長假期如聖誕, 復活節, 即差不多每月會有test or exam, 每月都要在作戰狀態? 我肯定嘔血而死

原帖由 carollam310 於 10-6-23 14:01 發表

我嫌學校唔夠"谷"添呀... ...