用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 家教會的角色和權力
go

家教會的角色和權力

到底家教會有幾大權力, 作用何在, 參加既人又咩心態呢?

高年班既家長好不滿家教會既主席(男家長), 但此人又偏偏做左好多年主席, 原因係投票當日正好係小1~2家長會, 高年班家長冇特別事根本唔會無lala返去只為投果一票, 新生家長就自然年年投番果班人, 果班人又自然投番果個人做主席..

個主席日日好似校長咁企響校門外, 同校長並肩迎賓, 睇番校網家教會又冇咩野攪過, 竟然連年報之類都冇更新兩年, 主席夫人仲要從來唔參與學校既家教會旅行同各樣義工活動, 話呢d野唔應該係佢地做....

意思係佢老公係主席, 義工呢d只需要由主席去叫其他家長做啦..

其實家教會裏的委員,應該都係義務性質...只係主席可能會接觸較多行政上的義務責任...
每個人做義工的心態都唔同...
或者佢以為佢好大壓力,
想讓其他家長分擔校內的義務工作...
至於主席的配偶咁講,坦白講,當其他義工係低人一等...呢d心態完全唔要得呀...唔出席活動,我們可以唔埋,但都唔以這樣看人lo~

我真唔知點安慰你好...
我囡囡學校的家教會沒有發生咁的事,
所以難以解答您的疑問...
因為我佢地每兩年選委員一次,
我們按會章做事,每個委員不得連任超過一次...
即只可以做四年...有任何大事要議決,都要開會來決定,
我們義工之間都會相處融洽的,尤其是恆常做的義工...

啊, 多謝你回覆, 我又冇咩唔開心, 因為我只係唔了解學校同家教會, 但聽高年班家長講, 非常小圈子令好多義工做到意興闌珊, 所以想知係咪好普遍既情況者...

當然亦有好好既家教會成員, 不過可遇不可求囉..

原帖由 Mandy0203 於 10-6-24 13:51 發表
其實家教會裏的委員,應該都係義務性質...只係主席可能會接觸較多行政上的義務責任...
每個人做義工的心態都唔同...
或者佢以為佢好大壓力,
想讓其他家長分擔校內的義務工作...
至於主席的配偶咁講,坦白講,當其他義工 ...

醒目開學勳章 王國長老

做家教會D人, 同做義工家長一樣, 各有唔同心態, 有人真係真心想幫想關心, 有D想出名, 有D只為自己利益, 世界就係咁
D政客成日話"民主係有代價", 岩既, 一人一票, 又多人平時唔關心"政績", 選個做開既好正常, 做開既好咪最好, 做開既只為lor彩, 唯有嘆句"該糩啦又係佢"

其實家教會都有憲章, 入面有講家教會有咩OBLIGATION, 例如盤數要公開, 平時開會家長可唔可以SIT IN, 俾幾耐NOTICE等, 你對家教會有不滿, 可以o係週年大會上公開詢問, 問下佢地究竟做過咩, d錢點用, 攪過咩活動, (可能佢地自己都答唔出) 等其他家長都心中有數, 希望下次投票做個正確選擇, 大家有運行lor

原帖由 Octopusma 於 10-6-23 11:01 AM 發表
到底家教會有幾大權力, 作用何在, 參加既人又咩心態呢?

高年班既家長好不滿家教會既主席(男家長), 但此人又偏偏做左好多年主席, 原因係投票當日正好係小1~2家長會, 高年班家長冇特別事根本唔會無lala返去只為投果一 ...

呢d都係義務工作, 無論佢做左乜或乜都冇做過都好, 最大問題是冇人肯做(就算掛名都冇人肯). 問問自己: 如果佢不做, 自己會做嗎? 如果會, 是否有信心會做得好呢?

多d參與就會知多d, 便不用問"到底家教會有幾大權力, 作用何在?"

係...最大問題係冇人肯做委員...連掛名都唔肯...
呢樣就係普遍學校家教會有的問題...
只要參與多d家校會的活動/義工...就會了解多d...
其實我都有少許了解那些肯訓身做義工
但又唔肯做的家長的心態...
有人怕要講野,怕要開會....等等...

有冇人接力做...好睇老師委員和家長委員能否動員加入做委員...今次我們至少有一半人要讓位...沒人做就大件事啦...

原帖由 謙仔媽咪 於 10-6-24 18:41 發表
呢d都係義務工作, 無論佢做左乜或乜都冇做過都好, 最大問題是冇人肯做(就算掛名都冇人肯). 問問自己: 如果佢不做, 自己會做嗎? 如果會, 是否有信心會做得好呢?

多d參與就會知多d, 便不用問"到底家教會有幾大權力,  ...

我地一年選一次, 最多做三屆。唔知你地學校家教會會章點寫, 但佢d小朋友有一日都會畢業, 咪放長雙眼睇囉。而見到有機會, 亦都可以集齊其他家長聯署詢問有關問題。

因為一家唔知一家事, 我地bk媽咪都比唔到太多意見你啦!

我都係家委,講真、搵 Jetso 佔大多數。要出力為小朋友及家長求福利,就要同校長角力,點到即止,吃力不討好。

至於義工,全心全意居多,因可接觸學校與小朋友的校園生活。

校長多會利用家校會,為自己學校增添某些好處。

對於小朋友,好處是身教,學習與人接觸的技巧。

原帖由 happyvalley 於 10-6-27 00:59 發表
我都係家委,講真、搵 Jetso 佔大多數。要出力為小朋友及家長求福利,就要同校長角力,點到即止,吃力不討好。

至於義工,全心全意居多,因可接觸學校與小朋友的校園生活。

校長多會利用家校會,為自己學校增添某些好處。

對於 ...

點解你會覺得有jetso, 我做左一年家委, jetso就唔覺有, 只係覺得比之前做一般義工有更多責任, 要付出更多精神, 時間及$(車費). 想唔做又抽唔到身, 仲難過自己份工辭職. 冇人願意做.  
我都想"全心全意"做番普通義工, 活動前唔駛做咁多準備工夫, 唔駛周圍call人做義工, 活動當日唔駛提早到達, 安排得唔好仲會比d乜都冇做過既人插, 我都想活動完左拍下pat pat走得, 唔駛留下來執手尾......
唉! 點解仲有人覺得有jetso架? 就算有, 最多都係"名", 絕冇"利". 就算有人為"名"而做, 做咁多野為個"虛名"?? 都抵佢啦! 我反而想退出呀! 點解冇人肯接手呀???

原帖由 water2002 於 10-6-27 13:42 發表

點解你會覺得有jetso, 我做左一年家委, jetso就唔覺有, 只係覺得比之前做一般義工有更多責任, 要付出更多精神, 時間及$(車費). 想唔做又抽唔到身, 仲難過自己份工辭職. 冇人願意做.  
我都想"全心全意" ...

妳就係位好的家委 law,同我一樣,都係全心全意,不過吃力不討好 law,做得辛苦,有鬼知!沖比人話考試多 d 料。不過算 la,都前後做左四年家委,鬼叫自己大把正義感,希望 d 細路讀得開心。

四年經驗,搵 jetso 佔八成,開會就冇野講,同校長擺料就居多,我提見議就幫晒學校、話我錯,我都化 la,算算算…

我都好認同根本冇咩人願做, 舊年我仔小一開學, 參選做家委既人數只係比要求總人數多一個, 就可知根本冇人願接手, 只係聽到有家長呻, 咪問下大家所知既家教會係點樣囉...

我要返工, 旺季仲要勁ot, 唔好話去做義工做家委, 連幫個仔睇功課都要半夜睇, 自己唔去做家委所以我真係冇野投訴架...

jetso照計真係唔多, 除左到小6叫校長寫信或推薦maybe會順利小小之外, 但如果小朋友真係讀書麻麻, 寫左封信我諗又幫唔到幾大忙了...

醒目開學勳章 王國長老

其實真係好睇夾咩人, 我好彩, 遇著班有心有力既好partner(你都知選舉前大家都5湖4海, 39唔識7架), 我呢d真係碎料, 學港姐競選話齋, 去學野!
(以前試過好唔愉快, 我都係呢個時勢之下俾個pta委員捉入去"撐場", 結果係估唔到地今次大家都係有心人)
偶然家長有野講, 預左啦, 以前做義工都有架, 幾難聽既說話都聽過, 有D人又唔明個世界點轉, 一味識批評建議(但又唔make sense), 吃力不討好, 有時有架, 問心無愧, 咪當佢路人甲乙丙o係度唱歌
不過overall返黎feedback係正面, 自己辛苦完都覺得抵, 特別收獲就係身教, 我地d小朋友好enjoy一齊work, 小朋友又互相識多左, 有時攪活動忙起黎, 自己有個女都唔記得(真係試過漏左佢o係麥當當入面 ), 佢地好醒, 自己識執生埋堆, 獨立左
原帖由 water2002 於 10-6-27 01:42 PM 發表

我都想"全心全意" ...

原帖由 Octopusma 於 10-6-29 13:37 發表
我都好認同根本冇咩人願做, 舊年我仔小一開學, 參選做家委既人數只係比要求總人數多一個, 就可知根本冇人願接手, 只係聽到有家長呻, 咪問下大家所知既家教會係點樣囉...

我要返工, 旺季仲要勁ot, 唔好話去做義工做 ...

要番工真係教仔都唔得閒啦! 我都係個仔番左學先做咋, 不過都用左好多私人時間呀!
你真係一個明白事理既家長, 但有好多人乜都唔做, 淨係識話人做得唔好, 要知道, 我地得閒做既都係普通c9, 唔係專業hr, pr or 領隊, 唔好成日gi gi gut gut. sorry, 可能我激動左少少, 但真係好大感觸.
就算有d人想入黎搵jetso, 事實係根本冇jetso可得, 有d人做一年都怕怕(好似我咁), 肯做幾年既真係好難得ka.
至於推薦信, 就算你做主席, 校長都唔會因為咁而寫比你, 只會睇小朋友表現咋!

我都係家委, 但做得好唔開心, 本來我都好盡心盡力, 不計較時間金錢, 收通告, 收支票, 出回條, 活動用的禮物幫忙去買, 做佈置, 聯絡.....點知有一日俾個主席響電話度好大聲咁問, "點解樣樣事我都要理? 點解乜都關你事架?" 當時我都唔知發生左乜事 做做下野無端端俾人鬧 跟住呢次之後, 就再無任何會內資訊, 無晒電話, 會內活動同會員無分別, 係同日收通告至知 原來佢地玩埋堆, 會委16人, 佢地認為圍內5,6個人玩晒就得 到時吃力不討好又會話我地只係收風唔做野, 不過算啦, 我地2年一任, 仲有一年貨仔, 下年我都係留番多d時間在小朋友身上好過, 佢地班高年班家長又因為小朋友要升中無得再連任, 而且佢地攪來攪去都係攪埋自己友的家長活動, 家長講座, 連包稯都淨係家長玩無小朋友份 跟本只係一個講事講非既婦女會, 小朋友都無受益, 所以我唔理都唔會有損失, 但好好彩, 我個女就己經受到我正面的影響, 佢話好祈待將來升中後有學生會, 希望自己可以會會委喎

有16個委員咁多呀, 我地參加既都只得7個, 唔使選自動入晒囉....

真係乜人都有, 係一個經驗黎既~~

原帖由 givemehug 於 10-6-29 14:45 發表
我都係家委, 但做得好唔開心, 本來我都好盡心盡力, 不計較時間金錢, 收通告, 收支票, 出回條, 活動用的禮物幫忙去買, 做佈置, 聯絡.....點知有一日俾個主席響電話度好大聲咁問, "點解樣樣事我都要理? 點解乜都關你事 ...