用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 88網 - 保良局王賜豪小學評價如何?
go

88網 - 保良局王賜豪小學評價如何? [複製鏈接]

謝謝分享.
   0    0    0    0

佢前身係朱正賢下午校, 有冇人知呢間學校校風如何? 我呀仔9月即將入讀小一呢.

我之前有叩門哩間小學,
見過校長, 個人好Nice,
知道佢係新校長,
做事能幹有理想,
屬一所中游學校,
有進步空間.

回覆 4# fa_fa 的文章

幹有理想...有時理想一個是很難實行
是有很大有進步空間.

老師較忙, 如果仔仔囡囡正正常常就OK,如果需要多D關心的小朋友呢, 可能較難了. 而且大部分的老師有進步的空間, 而有少部分老師就好好. 但只可惜太少了.

呢間唔係新校, 佢前身是朱正賢下午校, 轉全日制時和一間要殺校的學校合併, 當時王賜豪捐錢改建, 所以連名都改埋.
我唔知你對升中百分率要求是多少, 在沙田區的小學, 大部份都有50%以上的英中位, TOP的沙呂, 一呂和培基有80-85%英中位.
其實它的校網公佈的派位不算太好, 只有約30%的英中(而且這批學生是舊校的學生質素較高), 成績還在倒退中, 主要的原因是因為大部份的學生都來自一些老化的公共屋村, 家長和學生的質素真的很參差. 所以不要抱太大祈望, 而且不需放在第一位, 相信第3,4位都可以入到.

原帖由 ffbear 於 10-6-23 18:23 發表
佢前身係朱正賢下午校, 有冇人知呢間學校校風如何? 我呀仔9月即將入讀小一呢.

‹ 上一主題|下一主題