用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 頭痛中...唔知揀邊間好?
樓主: viva4ever
go

頭痛中...唔知揀邊間好? [複製鏈接]

如果陳守仁收了, 我就唔會玩叩門 "遊戲"

yes, 陳守仁收了, still go to some 2nd-line school knock door...
有 D 玩野...:tongue:

原帖由 絡絡 於 10-6-23 20:05 發表
如果陳守仁收了, 我就唔會玩叩門 "遊戲"

問心呀, 入得BK 嘅家長,個個都是想搵間啱嘅好嘅比自己小朋友嘅學校, in 多幾間做back up , 有什麼問題,如果1間唔收, 可能第2間會收, 只不過樓主個女叻啫,可能考親都中,
佢都上來問意見啦,為何話人哂啫, 你又唔識佢,佢又識你,
有什麼好晒呀?
我都係新加入的, 唔通新加入個個都作嘢架

回覆 40# viva4ever 的文章

+oil 我都揀左kts la

you may not know the rule yet.

if DSS accepted, then can't play lucky draw,so should be no 「小一註冊證」, even knock door successful, still can't 註冊,

Some schools will check  lucky draw form or request copy to avoid from these parents.

原帖由 Ophelia2007 於 10-6-24 12:42 發表
問心呀, 入得BK 嘅家長,個個都是想搵間啱嘅好嘅比自己小朋友嘅學校, in 多幾間做back up , 有什麼問題,如果1間唔收, 可能第2間會收, 只不過樓主個女叻啫,可能考親都中,
佢都上來問意見啦,為何話人哂啫, 你又唔識佢, ...

點解「陳守仁」是直資學校,又可以去大抽獎。

del

樓主同時持有陳守仁和三間官津小offer只有一個可能性。 就是樓主肯為陳守仁放棄小一派位, 待派位後去叩門三間官津校而又全部成功。事實是否如此, 要樓主本人才知道。

但樓主已有宣道和KTS offer在手, 三間學校水平相差不遠, 從樓主一直未能決定選那一間學校, 最後才選了KTS推測陳守仁不是她第一選擇。 她會為陳守仁放棄小一派位的可能性又很低。

另一個可能性是樓主曾經有陳守仁offer但派位前已放棄。若是這樣, 樓主便不應該把放棄了和現有的offer一起討論, 容易令人產生誤會。

為何樓主肯為陳守仁放棄小一派位, 郤又四處叩門又是另一個疑問。

原帖由 yellowyan 於 10-6-24 23:02 發表
點解「陳守仁」是直資學校,又可以去大抽獎。

Ha, what  a good detector! it is a mysteria......
原帖由 k.kung 於 10-6-25 16:09 發表
樓主同時持有陳守仁和三間官津小offer只有一個可能性。 就是樓主肯為陳守仁放棄小一派位, 待派位後去叩門三間官津校而又全部成功。事實是否如此, 要樓主本人才知道。

但樓主已有宣道和KTS offer在手, 三間學校水平 ...
哈哈笑容!!!!!!!!!!!!

原帖由 k.kung 於 10-6-25 16:09 發表

但樓主已有宣道和KTS offer在手, 三間學校水平 ...

只有一個原因就是: "哂命"

佢講出嚟都是好的, 起碼仲知道邊間學校仲有機會會有位, 只是心急的家長受苦了!

How about if it is only a story?

JUST KIDDING, NO SERIOUS!

原帖由 mimifans 於 10-6-25 20:26 發表
佢講出嚟都是好的, 起碼仲知道邊間學校仲有機會會有位, 只是心急的家長受苦了!

Agree!!!

Too many unreal things in bk.

晒命與否, 要由大家判判斷。

樓主應該心中有數, 6個offer中, 只有4個值得考慮, 其它無須提出討論, 另外樓主的發問的確有點兒戲。 從無說出她女兒的性格, 優點和自己的期望, 只問那間學校好, 別人是很難提供意見, 還有可能引發各校擁護者激辯。

樓主強調不想"累左個女", 如果是認真, 早已應該自己查清楚各校的教育方針和優點, 4間學校在bk亦常被討論, 應該不難找到吧!

由參加私小面試到現在都過了9個月, 難道在本月23號半夜3點才驚覺會"累左個女"?

原帖由 surewin 於 10-6-25 20:23 發表

只有一個原因就是: "哂命"

I am afraid that Ophelia2007 disagreed with you.

"問心呀, 入得BK 嘅家長,個個都是想搵間啱嘅好嘅比自己小朋友嘅學校, in 多幾間做back up , 有什麼問題,如果1間唔收, 可能第2間會收, 只不過樓主個女叻啫,可能考親都中,
佢都上來問意見啦,為何話人哂啫, 你又唔識佢,佢又識你,
有什麼好晒呀?
我都係新加入的, 唔通新加入個個都作嘢架"

原帖由 naoch 於 10-6-25 20:38 發表
How about if it is only a story?

JUST KIDDING, NO SERIOUS!

frankly, i'm disagree with her 2!
We are discussing a topic with "LOGIC" and common sense, but not only what a person had said.

If I had offence anyone, I appologize in advance!

原帖由 k.kung 於 10-6-25 21:10 發表
I am afraid that Ophelia2007 disagreed with you.

"問心呀, 入得BK 嘅家長,個個都是想搵間啱嘅好嘅比自己小朋友嘅學校, in 多幾間做back up , 有什麼問題,如果1間唔收, 可能第2間會收, 只不過樓主個女叻啫,可能考 ...

selection criteria

原帖由 viva4ever 於 10-6-23 03:35 發表
個女有以下學校收左佢,依家好頭痛,唔知邊間好,大家可唔可以比d comment我呀!

因為我真係唔想揀錯學校,累左個女呀!

九龍塘學校(小學部),九龍塘基華,黄大仙官立, 九龍塘宣道,陳守仁, 嘉諾撒聖家學校? ...

Try this...

very clever girl 九龍塘學校(小學部), 九龍塘宣道,陳守仁
musically inclined 九龍塘宣道

tough school work and standard 九龍塘學校(小學部), 九龍塘宣道

easier school life 嘉諾撒聖家學校

give up 九龍塘基華,黄大仙官立 (don't know much about these schools)

You should really keep 2 (max 3) and give up the rest.   Finding the most suitable for girl can only be done by you as you know your kid.  You can also speak to her teachers.

There is no wrong school.

樓主話已選KTS。但無表示何時放其它位。

原帖由 smartmatt 於 10-6-25 21:22 發表

Try this...

very clever girl 九龍塘學校(小學部), 九龍塘宣道,陳守仁
musically inclined 九龍塘宣道

tough school work and standard 九龍塘學校(小學部), 九龍塘宣道

easier school life 嘉諾撒聖家學校

g ...
‹ 上一主題|下一主題