用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 路得會梁鉅鏐家長請進
樓主: fa_fa
go

路得會梁鉅鏐家長請進 [複製鏈接]

我估,如果我哋住愉翠咁近,應該係近尾站啦掛...0715上車左右吧...7/10家長會可以詳細問問學校...

我都係全職媽咪,打算送佢返學然後返工(多點親子時間同定時親身一起見見學校/老師--雖然只係門口...); 放學至坐校巴.

原帖由 fa_fa 於 10-6-26 12:11 發表

咁你會唔會搭校車呀?
我係全職媽咪,
所以都會搭校車.
有冇人知道如果搭校車會幾點上車呢?

歡迎歡迎!!!
你可以打去問吓吖...不過,我估應該上午九時起吧...那時統一派位後去註冊,都係九時後開始的!
多多交流啦!:loveliness:

原帖由 lucky1002 於 10-6-26 23:29 發表
我都要報到,囝囝也入咗梁小呀!不過唔係愉翠友,但好想同大家文流吓!想問2/7有冇話幾點要去註冊?因要番工。

原帖由 lucky1002 於 10-6-26 23:29 發表
我都要報到,囝囝也入咗梁小呀!不過唔係愉翠友,但好想同大家文流吓!想問2/7有冇話幾點要去註冊?因要番工。

我之前問過,
佢話最好上午,
我都去唔倒,
我先生去,
知道要帶什麼嗎?

回覆 1# fa_fa 的文章

好多謝你哋,真的要打去問一問,希望可以將就到d時間啦!要帶的東西都知道,謝謝:loveliness: 想問吓應該買邊種書包比較合適﹖

如果我冇記漏,要帶出世紙副本,兩張相,當然就係註冊証啦.
至於買邊種書包,我都頭痕緊...自己覺得dr.kong的太重. 會睇睇spi...

原帖由 lucky1002 於 10-6-27 23:45 發表
好多謝你哋,真的要打去問一問,希望可以將就到d時間啦!要帶的東西都知道,謝謝:loveliness: 想問吓應該買邊種書包比較合適﹖

Dr. K 的書包真係幾重吓!  而 Sanrio 的公仔書包又幾大個喎!  唔知學校賣的係邊款呢????

愉翠搭咩車可以去到呀??

原帖由 ckyc403 於 10-6-27 01:27 發表
我估,如果我哋住愉翠咁近,應該係近尾站啦掛...0715上車左右吧...7/10家長會可以詳細問問學校...

我都係全職媽咪,打算送佢返學然後返工(多點親子時間同定時親身一起見見學校/老師--雖然只係門口...); 放學至坐校巴.
...
:weapon:

原帖由 lucky1002 於 10-6-27 23:45 發表

以我所知,當日係小六畢業典禮係上午10:00 開始,其他學生就不用上課。但算學校放假, office全日都有人的,你要打去問吓,應該唔會只得上午,
Dr Kong有些書包好鬼重的,要買些輕手的,我以前以為買個實「正」些的書包,拿起重手些唔緊要,但加左書之後,重到C。

82x呀,到總站,好方便!

原帖由 FionChan 於 10-6-28 14:03 發表
愉翠搭咩車可以去到呀??

真係頭痛,唔知買咩書包好...

原帖由 Ivy07 於 10-6-28 14:05 發表

以我所知,當日係小六畢業典禮係上午10:00 開始,其他學生就不用上課。但算學校放假, office全日都有人的,你要打去問吓,應該唔會只得上午,
Dr Kong有些書包好鬼重的,要買些輕手的,我以前以為買個實「正」些的書包,拿起重手些 ...

謝謝! 仲以為無車到添. 如方便. 咁都諗得過選佢.
我而家諗緊選梁小為第一OR第二好.

原帖由 ckyc403 於 10-6-28 14:10 發表
82x呀,到總站,好方便!

原帖由 FionChan 於 10-6-28 17:23 發表
謝謝! 仲以為無車到添. 如方便. 咁都諗得過選佢.
我而家諗緊選梁小為第一OR第二好.

如果你要求唔係好高,
一定要博一呂, 沙呂, 培基等學校,
其實你將佢放响第一輪自選已經可以入倒,
就唔駛好似我之前咁徬徨,
因為果啲學校俾你入倒都未必好,
里個係我里個月搵學校既感受.

回覆 30# ckyc403 的文章

打咗去問話3點前都ok喎!
問過d媽咪話用spi唔錯。

關於書包,"掃"過啲網上回應,有以下結論 (按次序) :-
zeven : $900 (好貴...但好耐用)
lego : $300以下 (細,輕巧)
spi : $300左右 (比dr.kong細及輕)
dr.kong (-ve comment多一點,重加大)

會親身睇睇比較比較.

原帖由 lucky1002 於 10-6-28 23:49 發表
打咗去問話3點前都ok喎!
問過d媽咪話用spi唔錯。

fa fa : 多謝你的意見,
但始終要想到盡量不須搭校車會比較好. 又想到參加課外活動無得搭校車.要靠家人去接放學會麻煩些. 但我自己亦好怕要接受徬徨心情. 暫時想第一胡素貞. 第二梁小.

原帖由 fa_fa 於 10-6-28 21:50 發表

如果你要求唔係好高,
一定要博一呂, 沙呂, 培基等學校,
其實你將佢放响第一輪自選已經可以入倒,
就唔駛好似我之前咁徬徨,
因為果啲學校俾你入倒都未必好,
里個係我里個月搵學校既感受. ...

原帖由 ckyc403 於 10-6-29 00:46 發表
關於書包,"掃"過啲網上回應,有以下結論 (按次序) :-
zeven : $900 (好貴...但好耐用)
lego : $300以下 (細,輕巧)
spi : $300左右 (比dr.kong細及輕)
dr.kong (-ve comment多一點,重加大)

會親身睇睇比較比較.

...

請問Lego同Spi邊到有得買,
我有朋友同我分享,
話小朋友真正會背書包既時間唔多,
未必需要買Zeven咁貴,
同埋小朋友未必喜歡背同一個書包太耐.

原帖由 FionChan 於 10-6-29 09:30 發表
但始終要想到盡量不須搭校車會比較好. 又想到參加課外活動無得搭校車.要靠家人去接放學會麻煩些. 但我自己亦好怕要接受徬徨心情. 暫時想第一胡素貞. 第二梁小.

...

其實你既選擇已經好好,
放心啦!

apita就lego + spi都有,可以即時對比.
jusco就只有spi.
toysrus都有lego的.

你朋友的意見好啱喎...諗真啲,又真係唔係時時揹住個書包的. zeven真係太貴啦...

再諗再諗!

原帖由 fa_fa 於 10-6-29 20:07 發表

請問Lego同Spi邊到有得買,
我有朋友同我分享,
話小朋友真正會背書包既時間唔多,
未必需要買Zeven咁貴,
同埋小朋友未必喜歡背同一個書包太耐.

對! 唔駛搭車都係一個好重要嘅因素!
仲有幾個月你慢慢諗呀! 祝願派到你心目中的好學校!

原帖由 FionChan 於 10-6-29 09:30 發表

...

原帖由 ckyc403 於 10-6-29 23:44 發表
apita就lego + spi都有,可以即時對比.
jusco就只有spi.
toysrus都有lego的.

你朋友的意見好啱喎...諗真啲,又真係唔係時時揹住個書包的. zeven真係太貴啦...

再諗再諗!

...

唔該晒!
不過唔知亞仔是否喜歡,
因為款式有限.
‹ 上一主題|下一主題