用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 名校
樓主: HEIHEI1125
go

名校 [複製鏈接]

哈, 我唔係講名校, 係講由家到學校的距離. 我想D小朋友返學近D而已.

BTW, 我有仔有女. :)

原帖由 DaddyX 於 10-6-23 07:57 發表
Your kid is boy or girl ?
1 is Girl school 3 is Boy School ^^

其實系我心中聖方濟各,宣小或九龍塘小學仲難入過下面的政府小學,我見有几多家長問人借地址抽小學,好似灣仔校綱或九龍城.
原帖由 HEIHEI1125 於 10-6-22 22:41 發表
分享下大家心目中的10大名小學校有那幾間?

我有 : (排名不分先後)
1. La Salle
2. DGJS
3. DBS
4. St Paul Co-ed
5. St Paul Convent
6. 華仁
7. 聖若瑟(灣仔)
8. Maryknoll
9. Marymount
10. St Mary ...

係呀,係呀,co-ed真係可遠觀而不可褻玩焉.

諗都唔敢諗.

原帖由 miffy 於 10-6-24 22:05 發表
成績好可以讀番黎, 顯赫家底只能靠投胎。

我講果兩間我都識人讀, 所以我都好清楚。

st. pxxl co-edu學生8-9成家住二千萬以上豪宅, 開個生日會都要去百幾萬會籍私人會所, 放學唔係排隊上校車, 係排隊上名車, 個個有 ...
無知是福

醒目開學勳章

請問係唔係中環直資果間?or...?

原帖由 brian61950 於 10-6-24 22:12 發表

諗都唔敢諗.

係近海洋公園嗰間

原帖由 小木偶媽咪 於 10-6-24 22:35 發表
請問係唔係中環直資果間?or...?

醒目開學勳章

哦~又識多樣野!!thanks~
原帖由 chingchingb.ma 於 10-6-24 22:49 發表
係近海洋公園嗰間

"可遠觀而不可褻玩焉"... 我仲記得係出自"愛蓮說"!

原帖由 brian61950 於 10-6-24 22:12 發表

諗都唔敢諗.

題外話一問最緊要正字,係咪得一個女教授主持?佢係 ...... ?

原帖由 miffy 於 10-6-24 22:05 發表
成績好可以讀番黎, 顯赫家底只能靠投胎。

我講果兩間我都識人讀, 所以我都好清楚。

st. pxxl co-edu學生8-9成家住二千萬以上豪宅, 開個生日會都要去百幾萬會籍私人會所, 放學唔係排隊上校車, 係排隊上名車, 個個有 ...

有 d 津校名校, 有運入到都要有命出得到 (畢到業). 我有睇過華仁校監神父講佢地都有壓力要轉直資, 但本著教育不分階層, 始終未行呢一步. 代價係未必收到大部份都係叻或家庭支援充裕的學生, 但基於首輪有唔少係舊生爸爸分, 一般相信佢地環境同教養都好 ok, 咁 overall 計起都比其他名氣無咁大/歷史無咁耐的津校收得多 d 條件較佳的學生囉. 仲未計住得該區樓價咁貴家庭的環境亦係多數唔太差嘛 (假地址就唔好講佢啦)

以上純係個人猜測.

津校都沒有收生權,難聽d講句,abcd唔識,未讀過幼稚園,只要夠運,都可以入到。(入0左之後點,係另一件事。)

原帖由 FloliMom 於 10-6-25 00:13 發表
題外話一問「最緊要正字」,係咪得一個女教授主持?佢係 ...... ?

佢係 董太。

借問DGS係幾時開始貴為女校一姐的呢?我地果個年代(好耐世紀喇), 九龍呢邊DGS, Maryknoll, St Mary均為名女校, 沒人給他們排名的. 港島方面大約是St Stephen Girls, Maryknoll (現在叫Marymount) 和英華女校, 還有官校一姐BPS(庇利羅士). (這裏說的都是中學, 有些有小學, 有些沒有.)

如得其情,則哀矜而勿喜。

醒目開學勳章

原帖由 小謙伯伯 於 10-6-25 06:51 發表
借問DGS係幾時開始貴為女校一姐的呢?我地果個年代(好耐世紀喇), 九龍呢邊DGS, Maryknoll, St Mary均為名女校, 沒人給他們排名的. 港島方面大約是St Stephen Girls, Maryknoll (現在叫Marymount) 和英華女校, 還有官 ...

當那些津校連可以經校長面試去選取學生的廿分(about 2000 年前) 都比政府收起時
(因當年阿董生除了提八萬五,還說要香港所有學校都是一樣,同用母語及要用大抽獎入學&不分banding(小學),中學就由 5 band 去 3 band ~~~大同)
所有津校的水平都開始.......

而dgs等私校/直資學校有自選收生權,所以學生的各方面水平都比較平均,因而學校及老師在學術等各方面都可不斷提升or保持對學生的要求。
而官津校因學生水平分歧大,如有一部份(不知是大部份or少部份)的水平不達標,學校及老師惟有把要求不斷下降去"就"一"就",所以,以前的名校,現在只可說是比較出名or歷史較久的學校.....:;pppp:

所以政府這十多年的教育改革是成功的,因政府已把一切較好的...全部革走

而最無奈是.....這些改革仍在進行中

WHO IS 肯德基

Oh, I see.  Thanks.

原帖由 VeryHappyMum 於 10-6-25 02:35 發表

佢係 董太。

醒目開學勳章

佢係黃念恩,作家董啟章太太

原帖由 FloliMom 於 10-6-25 00:13 發表
題外話一問「最緊要正字」,係咪得一個女教授主持?佢係 ...... ?

I think he meant the headmaster of DBS!

原帖由 salina0817 於 10-6-25 08:58 發表
WHO IS 肯德基

呢句真絕 不過, 唔只津校, 名直資私校都一樣

家長幫得小朋友考, 報, 抽 "出名" 小學, 都有心理準備要付出

有band 1 中學直屬嘅, 因為都唔會收 band 3 (band 2 尾), 或要有 good pass 先可以直上, 真係唔可以 hea 下 hea 下等直升

正規課程的確係要跟教局, 但 d worksheets, 測考卷, 小5/6 係疑似 f.1/2

所以, 直屬中學若然唔收 (學校會明暗示你知), 朋友d仔女都可以入到新直資, 而且自信返晒嚟  

原帖由 w_y 於 10-6-25 02:11 發表
有 d 津校名校, 有運入到都要有命出得到 (畢到業). 我有睇過華仁校監神父講佢地都有壓力要轉直資, 但本著教育不分階層, 始終未行呢一步. 代價係未必收到大部份都係叻或家庭支援充裕的學生, 但基於首輪有唔少係舊生爸 ...

我騎單車去反而比人趕..... 話我阻街...

原帖由 brian61950 於 23/6/2010 11:19 發表
講開co-edu有一奇景,去面試前人地都叫左唔好泊車係門口但班友仔睬你都傻照泊,唯一一點好的是他們也很自律........
超貴既車泊正門口,冇咁貴個d跟住,平野泊龍尾.

...
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

係咪你冇自律地泊龍尾呀???

原帖由 flostangraphy 於 10-6-25 11:30 發表
我騎單車去反而比人趕..... 話我阻街...
‹ 上一主題|下一主題