用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘嘉諾撒聖家學校叩門結果
樓主: 文謙媽咪
go

九龍塘嘉諾撒聖家學校叩門結果 [複製鏈接]

天主教幼稚園應該都係一個關係.

原帖由 kylie_mom 於 10-6-23 19:35 發表

如妳所言, 咁真係唔知佢地以什麼為收生準則了......

have same feeling as you before , but don't worry, I believe there should be many places released after 2Jul.

原帖由 文謙媽咪 於 10-6-23 19:19 發表
我都覺得好大壓力, 簡直成個人好似唔係自己噤, 日日都係樹等電話響, 希望打黎果個電話就係心儀學校叫你盡快去註冊, 當有朋友打黎報喜話自己個小朋友比茂學校收左, 我都燉佢地開心, 但好開心之餘, 自己又收唔到電話,  ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 文謙媽咪 於 23-6-2010 19:19 發表
我都覺得好大壓力, 簡直成個人好似唔係自己噤, 日日都係樹等電話響, 希望打黎果個電話就係心儀學校叫你盡快去註冊, 當有朋友打黎報喜話自己個小朋友比茂學校收左, 我都燉佢地開心, 但好開心之餘, 自己又收唔到電話,  ...

sorry, 妳囡囡派左邊間呀, 如有需要可pm我傾傾

Thank you 版主!

原帖由 kylie_mom 於 10-6-23 19:50 發表

sorry, 妳囡囡派左邊間呀, 如有需要可pm我傾傾

謝謝你提供的資料亦真正了解你對女兒懷才不遇的心情, 你的女兒已很出色, 有實力的人是一定會有出路, 希望你的女兒很快找到好學校。

你的女兒還有無其他私校offfer呢?

原帖由 smsss 於 10-6-23 18:13 發表
每班1個honor student, maximum兩個, 如唔達標亦可0個.  上下學期各一次!

if possible, I also want to 敲Maryknoll, St. Mary's or 協恩, 但我冇宗教, 唔識人, 機會等於0.  其實都有敲, 不過個portfolio 應該已經 ...

你地係唔係教友呢?

原帖由 文謙媽咪 於 10-6-22 23:03 發表
哎......今日成日都好唔開心, 實在太失望啦~~~

原帖由 k.kung 於 10-6-23 20:06 發表
謝謝你提供的資料亦真正了解你對女兒懷才不遇的心情, 你的女兒已很出色, 有實力的人是一定會有出路, 希望你的女兒很快找到好學校。

你的女兒還有無其他私校offfer呢?

...

真光 & 禮賢 only

禮賢都好好啦, 可憐我個女禮賢都係waiting, 禮賢18號前已call左waiting, 但我無收過電話, 我只好比個女讀啟思咋

原帖由 smsss 於 10-6-23 20:39 發表

原帖由 luiluimama 於 10-6-23 20:47 發表
禮賢都好好啦, 可憐我個女禮賢都係waiting, 禮賢18號前已call左waiting, 但我無收過電話, 我只好比個女讀啟思咋

這裡有很多 KV 友,當年小女都是有 HONOR 去考 HF,很幸運,小女也考到。

由於有APS在手,回校問老師意見,KV老師都推薦我們讀HF,說怕APS太谷。 但最後讀APS。

KV友讀APS不是太深吧,有很多發揮機會。有心讀HF的朋友加油呀,會有位再放出來。

我個女咩cert都冇,又唔係讀名牌幼稚園,又冇宗教分,咁即係點敲門都冇用啦!我們只是一路都係揀聖家九龍塘,冇諗過其他小學,依家我好驚,好想死。

原帖由 38243927 於 10-6-23 23:25 發表
我個女咩cert都冇,又唔係讀名牌幼稚園,又冇宗教分,咁即係點敲門都冇用啦!我們只是一路都係揀聖家九龍塘,冇諗過其他小學,依家我好驚,好想死。 ...

明白大家心中的緊張同焦慮. 但用不著要死那麼嚴重哦.

你有沒有其他的考慮, 如私校..

本人亦同大家一樣等待中, 當中感覺何嘗唔痛苦呢, 希望在明天, 大家努力吧.

我覺得仲有私校會有位放出(我估仲有人hold住私校+津校位). 可以再寫信去你有waiting既學校, 佢地有位會再考慮你, 因為佢地唔知你仲想唔想要個位, 唔會所有waiting都call, 如果你表明仲想要位, 佢地會考慮你先.

所以, 今年要考小學的朋友, 一定要考d二線的私校, 有offer會放心d(考到一線就更好啦!), 填抽獎都可以進取d, 就算係waiting, 填表不能太進取, 大抽獎不如意, 要去waiting既私校or頭3志願既官津校求位, 比較易開口d.

原帖由 luiluimama 於 10-6-23 20:47 發表

~easybring~

你的情況還好, 兩間小學也不錯, 只是6年後又要再煩惱一次。

原帖由 smsss 於 10-6-23 20:39 發表

請大家不要太緊張, 讓我說個故事為大家舒援一下吧!

有一位朋友想兒子入心儀名津小, 可惜自行, 抽籤, 叩門皆不成功, 但他沒有氣餒, 努力教導孩子之餘, 每天早上到學校門口, 有幸碰見校長, 便上前閒談幾句。 還把孩子取得的成績和獎項, 每半年寫信報告給校長。 終於在小三時成功插班。 還一直讀得不錯。

培育兒女本來就是一輩子的事情, 不要太緊張一時的得失。努力堅持下去, 明年還是有機會的, 又何須輕言生死。

隨緣啦, 真係叻讀邊間都無問題.

當你稔番有幾多家長已經在k1開始已為小朋友做左好多嘢:考幼稚園, 報讀課外活動, train到小朋友曉飛咁, 都未必入到心儀既學校, 你果心都應該好過d啦.

原帖由 38243927 於 10-6-23 23:25 發表
我個女咩cert都冇,又唔係讀名牌幼稚園,又冇宗教分,咁即係點敲門都冇用啦!我們只是一路都係揀聖家九龍塘,冇諗過其他小學,依家我好驚,好想死。 ...
‹ 上一主題|下一主題