用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 收到第三階段封信
樓主: elisliu
go

收到第三階段封信 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 babycreamy 於 10-7-19 00:08 發表
8月7日有個校車演習TIM WOR, 你係唔係HK 呀?我接到電話就話你知啦。
死嘞 ~ 我懞查查...冇留意有校車演習....多謝提醒。

醒目開學勳章

原帖由 babycreamy 於 10-7-20 01:18 發表
我今日接放學時,真係好哂。跟住學校到門一開,D家長就一窩蜂擁哂入去,都幾攪笑下。原來咁多人返學架?
哈哈...我同老公就係其中兩個一窩蜂擁哂入去嘅人....因為出面實在太熱, 由11.15分 (太心急), 企到11.45....再加埋校車熱力....差d熔左...

醒目開學勳章

原帖由 mokstick 於 10-7-20 09:51 發表

我地第日同班架wor,如果你見到一個著橙色波鞋的小朋友係滑梯上玩,就係我地la...
咁我地尋日應該見過面了, 我個囡又係一出黎要玩滑梯 (孖bin妹, 黃色褲), 但滑梯實在太熱, 一sir落黎我囡已彈起身...

原帖由 rosebud 於 10-7-20 10:39 發表
咁我地尋日應該見過面了, 我個囡又係一出黎要玩滑梯 (孖bin妹, 黃色褲), 但滑梯實在太熱, 一sir落黎我囡已彈起身...

??sorry呀,我5記得tim,今日滑梯再見la...

醒目開學勳章

原帖由 mokstick 於 10-7-20 10:47 發表

??sorry呀,我5記得tim,今日滑梯再見la...
唔記得都唔奇, 因為太多人, 而且又熱...^__^....第日我囡囡同你囝囝同班, 大把時間見面 ^__^

醒目開學勳章

by the way, 今日由爸爸去接放學, 我囡囡今日紅白間條衫白色褲, 又係孖bin的, 可能會撞到你囝囝都唔定 ^__^

wah, 你咁早去到?仲要企成半個鐘, 你小心中暑呀...

原帖由 rosebud 於 10-7-20 10:35 發表
哈哈...我同老公就係其中兩個一窩蜂擁哂入去嘅人....因為出面實在太熱, 由11.15分 (太心急), 企到11.45....再加埋校車熱力....差d熔左...

唔洗客氣, 記得7/31 有家長會呀...

原帖由 rosebud 於 10-7-20 10:35 發表
死嘞 ~ 我懞查查...冇留意有校車演習....多謝提醒。

醒目開學勳章

原帖由 babycreamy 於 10-7-20 11:28 發表
wah, 你咁早去到?仲要企成半個鐘, 你小心中暑呀...
太心急....

真係熱熔左, 之後仲截唔到的士...要行到差不多港鐵站先有的士....

醒目開學勳章

原帖由 babycreamy 於 10-7-20 11:35 發表
唔洗客氣, 記得7/31 有家長會呀...
到時四圍望, 估下你地在那裡先

原帖由 rosebud 於 10-7-20 14:14 發表
到時四圍望, 估下你地在那裡先

我接放學都係最後1,2分鐘先到...熱死人...

醒目開學勳章

原帖由 mokstick 於 10-7-20 14:18 發表

我接放學都係最後1,2分鐘先到...熱死人...
我老公今次都聰明左 , 最後先到, 再企30分鐘, 分分鍾死在校園前面。

我囡囡讀緊N1,放學時都有講學校發生既事,e.g. 邊個瀨尿、邊個唔食茶點etc... ha...ha!!!! 真係好好笑!:D

原帖由 Miuccia224 於 10-7-13 18:26 發表
Hi jeco,

係呀!我囡囡的表達能力真是幾好口架!有時簡直好似作梗故仔。

到時若時間及能力許可的話;我必上報BK分享--皆因我工作超忙;以往有時回家囡囡已睡覺,而早上工人又趕住帶她上學只能互叫「早晨」及抱抱就分開啦。

...

thanks totobi!!!

好開心你既正面回應。無錯,之前真係有好多york既負面評價,聽後都心大心細,依家大家落實讀york後,希望我們這一批家長,多o的留言,俾番o的正面信息同事實真相俾其他媽媽參考!!!!! let's work better for our children!!!

原帖由 totobi 於 10-7-14 00:35 發表

Hi, Miuccia224

我從未想過會放棄York (國際班 係Waiting list 補上), 所有書本校服已準備好晒, 開開心心等開學......, 但剛剛收到隔離街最大名氣waiting call , 最終貪圖佢嘅名氣.......
其實, 我真係好多謝York ...

多謝你既資料呀! 令到我對york 再增加信心!

原帖由 totobi 於 10-7-14 13:12 發表
Hi, Miuccia224

2年半後小一選校時, 就係驚實力唔夠, 先希望名氣搭夠
我都做過唔少 York research, 包括問現時小朋友讀緊嘅家長, 一致認為York 讀書開心&英文又好---->呢點係佢地 selling point! 我諗是 ...

我都係原本9月先搭,最後決定改8月搭,上星期已在詢問處填左更改表格,現在只等電話!

原帖由 mokstick 於 10-7-18 23:33 發表

我原本9月先搭school bus,但經過呢2星期適應班湊放學的超級酷熱天氣,我實在頂5順要的士來回湊放學,仲貴過搭school bus,所以同office講8月搭,但佢又好busy,寫低我名同電話又話到時會通知....我31號同呀仔去旅行,又5 ...

贊成!

其實有時我覺得好唔公平...一些事情發生在york,人們(大部份都不是真正用家)會講到好大件事,亦令事情很負面...

相反,我見過啲post講其他學校,也是一些行政上的問題,但唔知點解其他路過的人反而會替學校講說話,例如話學校一日要處理多少多少事情...忙中有錯亦不見怪........很體諒學校,但如果同樣事情在york,可能又會俾人插死...所以覺得很不公平,尤其是那些不是york的家長對york的態度,令人很傷心...(個人感受..不喜勿插)

所以,大家一起發出正能量吧!
如果家長都不愛學校,小朋友又怎會愛學校呢?

原帖由 蚊蚊PIG 於 10-7-22 12:27 發表
thanks totobi!!!

好開心你既正面回應。無錯,之前真係有好多york既負面評價,聽後都心大心細,依家大家落實讀york後,希望我們這一批家長,多o的留言,俾番o的正面信息同事實真相俾其他媽媽參考!!!!! let's work better for ou ...

醒目開學勳章

原帖由 Straysheep 於 10-7-22 14:05 發表
贊成!

其實有時我覺得好唔公平...一些事情發生在york,人們(大部份都不是真正用家)會講到好大件事,亦令事情很負面...

相反,我見過啲post講其他學校,也是一些行政上的問題,但唔知點解其他路過的人反而會替學校講說話,例如話 ...
大家一起發出正能量吧>  AGREE!

醒目開學勳章

原帖由 蚊蚊PIG 於 10-7-22 13:41 發表
我都係原本9月先搭,最後決定改8月搭,上星期已在詢問處填左更改表格,現在只等電話!
蚊蚊PIG, 請問詢問處有沒有提過大約會幾時收到校車電話呢 ?

原帖由 rosebud 於 10-7-22 14:15 發表
蚊蚊PIG, 請問詢問處有沒有提過大約會幾時收到校車電話呢 ?

我今日收到學校call,confirm我話改8月,但都係要再等校車個邊call
‹ 上一主題|下一主題