用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 收到第三階段封信
樓主: elisliu
go

收到第三階段封信 [複製鏈接]

原帖由 Miuccia224 於 10-7-13 17:50 發表
Hi totobi,

i feel so sorry to hear that you have just released the seat at YORK; i believed that you may have another ssuitable kinder for your baby.

Anyway, keep in touch for sharing our loves' sc ...

Hi, Miuccia224

我從未想過會放棄York (國際班 係Waiting list 補上), 所有書本校服已準備好晒, 開開心心等開學......, 但剛剛收到隔離街最大名氣waiting call , 最終貪圖佢嘅名氣.......
其實, 我真係好多謝York 收我阿仔, 佢係第一間In 完好快話我知收咗, 等我成個心定晒, 之後果d interview, 都係抱住輕鬆心情去應付(結果除咗一間收, 其他就waiting & reject......)前後去過York 學校3次 (除咗唔欣賞校長 as a sale and poor presentation 之外), 我真係好鍾意York, 老師超nice, 新校舍又靚 (係我見過嘅最靚); 再加上喺 interview and 簡介會見到d 非常有質素嘅家長 & smart kids, 我完全唔擔心外人對York 嘅負面批評, 根本上大部份都係道聽塗說, 人云亦云, 同一班真正 用家(York 媽咪)所講嘅唔同......, 事實係讀得開心英文又好!
雖然, 最終我都唔能夠拒絕嗰間超級名校....., 但我想講,    能夠waiting list 入讀只係好運加好彩, 喺我心目中, 一街之隔, 兩間學校裏面嘅家長&小朋友唔會有好大分別, 入讀到只有運氣分別......
我祝福所有今年 York K1小朋友能夠愉快學習, 將York 提高應有聲望, 得到其他小學認同 York 訓練出來都係smart girls & boys!

Hi totobi,

明白作為父母一定想將「認為」最好的給予自己的兒女;在此再一次恭喜你選到一間你認為好的kindergarten給你小朋友。

雖然,未能讀同一間kinder,若不介意的話,大家仍可一齊分享小朋友的學校點滴---以打破校與校之間的誤解。

請問你小朋友是否讀「英普班」呀?因為你是放棄咗YORK的國際班呢!

Miuccia224

原帖由 totobi 於 10-7-14 00:35 發表

我從未想過會放棄York (國際班 係Waiting list 補上), 所有書本校服已準備好晒, 開開心心等開學......, 但剛剛收到隔離街最大名氣waiting call (St.XXX), 最終貪圖佢嘅名氣.......
其實, 我真係好 ...

當然唔係英普班.....
所以都唔忍心放棄YORK的國際班, 因為對我呢d 英文唔叻國語唔掂嘅家長, York 好適合阿仔, 更能夠以 waiting list 入到國際班, 實在係 extra bonus, 仲即時交晒所有學費雜費, 一心等開學......而家咪要揾d 國語班lor...

最後, 只係想講: 名校都會有d 好似我咁水皮嘅家長, 唔名校更會有好叻嘅家長&學生; 我真心希望York 唔好再比之前留言鬧交d 家長睇低, 始終事實要有證據..., 多一間出名而又英文好嘅幼稚園對所有小朋友係好事! York 無論係軟件 & 硬件都有能力去到最Top, 希望校長個仔會帶領到。

Hi totobi,

同你講呀-天下間沒有唔叻的父母!

我都係英又一般、普也頗「爛」的;坦白講,在我認知的。YORK國際班-其實跟囡囡現在的PN的kindergarten一樣,普通話方面唔會教拼音,主要令小朋友能講及聽作基本溝通便可-而這也是我的要求。

加上朋友兒子也在YORK讀梗,將會轉讀,K2國際班;所以我對學校教法有少許了解及信心。所以我才努力說服老公及家人去決定放棄一些當初的"Dream schools"

加油!我哋這班2007父母一齊加油,2年半後小一選校時再會了!

原帖由 totobi 於 10-7-14 11:45 發表

當然唔係英普班.....
所以都唔忍心放棄YORK的國際班, 因為對我呢d 英文唔叻國語唔掂嘅家長, York 好適合阿仔, 更能夠以 waiting list 入到國際班, 實在係 extra bonus, 仲即時交晒所有學費雜費, 一 ...

2年半後小一選校時, 就係驚實力唔夠, 先希望名氣搭夠
我都做過唔少 York research, 包括問現時小朋友讀緊嘅家長, 一致認為York 讀書開心&英文又好---->呢點係佢地 selling point! 我諗是但一樣做唔到, York 校舍早已成為" 新羅曼蒂克"  
更加認識一個朋友嘅親人教緊York, 佢講咗d 真實情况我知, 話York 英文水平可以講ok, d 家長本身都會train得小朋友好叻; 但學費過高 , 作為老師都唔認同, 唔敢recomend 比朋友。 另外, 校長對老師要求非常非常之高, 好多 extra duties 要做, 好辛苦----> 但呢點我明白老板對員工有要求, 先會 maintain overall quality, 反而我見到佢地喺咁大壓力底下都能夠處理好, 對佢地能力更加有信心

仔仔原本讀國際班NKA(am)現在改名為N1RED(am)

這麼得意?請問在哪裡可睇到呀?因為我沒有留意到。

另外,請問校車公司聯絡了你們嗎?因直至現在我仍沒有收到電話;而下週六起整星期都不在港;真有啲担心到時沒有校車搭、、、、:-<

原帖由 manman6966 於 10-7-18 14:14 發表

原帖由 Miuccia224 於 10-7-18 14:56 發表
這麼得意?請問在哪裡可睇到呀?因為我沒有留意到。

另外,請問校車公司聯絡了你們嗎?因直至現在我仍沒有收到電話;而下週六起整星期都不在港;真有啲担心到時沒有校車搭、、、、:-<

...

睇張學全證的!張黃色通告話7月31日前校車公司會聯絡我們的!!

原帖由 manman6966 於 10-7-18 14:14 發表

NKB(am)>>>>>N1Yellow(am)

我囝囝都係讀NKA(AM),多多指教!

原帖由 manman6966 於 10-7-18 17:03 發表

睇張學全證的!張黃色通告話7月31日前校車公司會聯絡我們的!!

我原本9月先搭school bus,但經過呢2星期適應班湊放學的超級酷熱天氣,我實在頂5順要的士來回湊放學,仲貴過搭school bus,所以同office講8月搭,但佢又好busy,寫低我名同電話又話到時會通知....我31號同呀仔去旅行,又5知接5接到call...如果大家接到call,請話俾我知呀,thanks...

8月7日有個校車演習TIM WOR, 你係唔係HK 呀?我接到電話就話你知啦。

原帖由 mokstick 於 10-7-18 23:33 發表

我原本9月先搭school bus,但經過呢2星期適應班湊放學的超級酷熱天氣,我實在頂5順要的士來回湊放學,仲貴過搭school bus,所以同office講8月搭,但佢又好busy,寫低我名同電話又話到時會通知....我31號同呀仔去旅行,又5 ...

原帖由 babycreamy 於 10-7-19 00:08 發表
8月7日有個校車演習TIM WOR, 你係唔係HK 呀?我接到電話就話你知啦。

7/8我係hk la,唔該晒你!!

我今日接放學時,真係好哂。跟住學校到門一開,D家長就一窩蜂擁哂入去,都幾攪笑下。原來咁多人返學架?

原帖由 mokstick 於 10-7-18 23:33 發表

我原本9月先搭school bus,但經過呢2星期適應班湊放學的超級酷熱天氣,我實在頂5順要的士來回湊放學,仲貴過搭school bus,所以同office講8月搭,但佢又好busy,寫低我名同電話又話到時會通知....我31號同呀仔去旅行,又5 ...

原帖由 babycreamy 於 10-7-20 01:18 發表
我今日接放學時,真係好哂。跟住學校到門一開,D家長就一窩蜂擁哂入去,都幾攪笑下。原來咁多人返學架?

我之前試過搭mtr行過去,個人真係熔ga,就算我搭的士,都一樣一身汗,因為我個仔一出classroom就一定要玩一陣滑梯...

原帖由 babycreamy 於 10-7-20 01:18 發表

我地第日同班架wor,如果你見到一個著橙色波鞋的小朋友係滑梯上玩,就係我地la...

放學個時玩, 我驚佢個pat會燶喎, 咁鬼哂? so 我冇比阿女玩呀.

咁等我留意下你先, 不過呢2 日係baba 接放學, 過2日先到我...

原帖由 mokstick 於 10-7-20 09:51 發表

我地第日同班架wor,如果你見到一個著橙色波鞋的小朋友係滑梯上玩,就係我地la...

醒目開學勳章

我接到call話你知啦。

尋日去果程, 由mtr行過去, 真係想死....走時又冇的士...差d中暑, 行行下一見的士已跳左上去....

今朝頂唔住, 都係搭的士.....

已同老公講好, 呢兩個星期, 無論如何, 來回都係的士...

原帖由 babycreamy 於 10-7-20 10:17 發表
放學個時玩, 我驚佢個pat會燶喎, 咁鬼哂? so 我冇比阿女玩呀.

咁等我留意下你先, 不過呢2 日係baba 接放學, 過2日先到我...

何只個pat,成個身都燶呀,我只限佢玩一次,之前就係玩得太耐,成身濕晒,又冷氣,大傷風,上星期無番2日學...
‹ 上一主題|下一主題