用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

午飯一問

仔仔平日淨食白飯, 或公仔麵, 或薯條,
唔肯食肉&菜

如果黎緊跟學校訂飯餐, 選擇如何 &
老師會唔會 "要求" 小朋友 finish 個飯合 ?

吓?!?! 好似我細仔!!! 有時我同我老婆都冇佢辦法....
不過聽講又好似淨係對住我地係咁, 佢係kindergarten 又ok wor.....
好在大仔就冇呢個問題.
不過我地就決定帶飯盒!
唔知其他師兄師姐帶乜飯盒呢? 係唔係要保溫嗰種?
夏天又怕唔怕會壞?

原帖由 bowling68 於 22/6/2010 18:18 發表
唔肯食肉&菜

"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

醒目開學勳章

I will order lunch box from school . . . I don't like the taste of vegie and fish after 4-5 hours in 保溫lunch box.  Trust there is no 味精 in food for primary school.

原帖由 bowling68 於 10-6-22 18:18 發表
唔肯食肉&菜

以你仔仔嘅口味, 學校除咗白飯之外, 就冇乜好選喇. 舉例說明, 下面是明天 (星期三) 的餐單:

A: Mushrooms, potatoes & fresh tomato sauce, boiled rice. 田園番茄薯粒白菌飯
B: Braised vermicelli with shredded pork & vegetables. 家鄉豬肉絲炆米線
C: Sesame beef burger, roasted chicken drumsticks, sweet corn. 芝麻牛肉漢堡配烤雞膇, 粟米
N: Pork & pumpkin patty in soy sauce with red rice. 南瓜蒸豬肉餅紅米飯

註1: 通常 N 項為素食餐, 但偏偏以上例子的素食餐在 A 項, 唔好意思, 但唔好要小弟再打過啦...........
註2: 每星期會有一日隨餐附送水果
註3: 所有餐單內所含豬肉由 flostan 提供

根據探子回報 (即係我呀女), 佢話有時老師要求佢地食哂嗰餐, 但食唔哂都唔使死嘅!

原帖由 flostangraphy 於 10-6-22 19:04 發表
吓?!?! 好似我細仔!!! 有時我同我老婆都冇佢辦法....
不過聽講又好似淨係對住我地係咁, 佢係kindergarten 又ok wor.....
好在大仔就冇呢個問題.
不過我地就決定帶飯盒!
唔知其他師兄師姐帶乜飯盒呢? 係唔 ...

至於你細仔嘅問題, 好大可能係因為佢對住你就乜都食唔落, 下次你試吓佢食飯時自己行開一邊, 好可能你細仔要 "tim" 飯
言歸正傳...........

如果在冬天的話, 最好在早上入食物前先用熱滾水浸下個飯壺, 咁食物嘅溫度就可以 keep 耐些少, 以我呀女回報話仲好夠熱. 至於夏天, 慨然食物夠熱就一定唔會咁快變壞啦.
最好買 stainless steel 嗰 d 保溫飯壺, 例如水牛牌等等.

原帖由 Laputa 於 10-6-22 22:35 發表
I will order lunch box from school . . . I don't like the taste of vegie and fish after 4-5 hours in 保溫lunch box.  Trust there is no 味精 in food for primary school.

我兩樣都試過, 其實都係 lunch order 比較好及方便, 再者選擇又豐富, 小朋友又可以自己選擇, 佢地會覺得幾有趣o架!

咁自己煮野都唔會落味精嘅.

根據我個女所講, 自己帶飯嘅話, 老師會要求個學生食哂個飯盒.  但係order lunch嘅話, 都可以淨番啲 (因為個飯盒份量都唔少), 不過都要老師ok先得.

原帖由 flostangraphy 於 10-6-22 19:04 發表
好在大仔就冇呢個問題.
不過我地就決定帶飯盒!
唔知其他師兄師姐帶乜飯盒呢? 係唔 ...

thank you thank you!!!
a lot useful info! except the "註3"...... :evil:
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

嘩! 乜你都咁夜呀!

原帖由 flostangraphy 於 10-6-23 00:36 發表
a lot useful info! except the "註3"...... :evil:

原帖由 flostangraphy 於 10-6-23 00:36 發表

依, 豬肉佬乜你仲未瞓呀, 我就話等睇阿根廷o者, 你又係呀?

原帖由 angelprincess 於 10-6-23 00:39 發表
嘩! 乜你都咁夜呀!

咁你因乜樹咁夜呀?

訂飯盒嘅餐單聽落唔錯,有無人知味道如何?

原帖由 Mimichuchu 於 10-6-24 10:37 發表
訂飯盒嘅餐單聽落唔錯,有無人知味道如何?

我仔話好味喎, 佢應該次次都食得哂盒野既。

我仔話都幾多小朋友選C餐, 因C餐多數係包,之類雜食, 佢地會比較鍾意, 我就只會比佢選about 1/3 C餐, 希望可以balance

原帖由 DaddyCool 於 10-6-22 23:09 發表

以你仔仔嘅口味, 學校除咗白飯之外, 就冇乜好選喇. 舉例說明, 下面是明天 (星期三) 的餐單:

A: Mushrooms, potatoes & fresh tomato sauce, boiled rice. 田園番茄薯粒白菌飯
B: Braised vermicelli with shredded ...

p1, 有家長義工+1位老師看住佢地食lunch
飯盒的標準, 係最少要食一半
同埋唔可以完全唔食菜

食飽要拿飯盒飯壺俾家長義工或老師看
佢地make sure 達標
先準唔再食+洗手洗utensils
(班房內有個sink有水喉)

多謝你地嘅資料,聽完放心哂。

如果訂飯,係唔係一定要訂一整個星期?可以只訂某幾日嗎?每個飯盒幾錢呢?唔該哂!

原帖由 Mimichuchu 於 10-6-24 17:01 發表
多謝你地嘅資料,聽完放心哂。

如果訂飯,係唔係一定要訂一整個星期?可以只訂某幾日嗎?每個飯盒幾錢呢?唔該哂!

餐單以每個月計, 即一次過就訂一個月的午餐, 但是可以只訂某幾日. 現時每餐是 $16.50.

原帖由 DaddyCool 於 10-6-24 19:49 發表

餐單以每個月計, 即一次過就訂一個月的午餐, 但是可以只訂某幾日. 現時每餐是 $16.50.

Thanks for your info!

原帖由 Bluestar 於 10-6-24 13:38 發表
p1, 有家長義工+1位老師看住佢地食lunch
飯盒的標準, 係最少要食一半
同埋唔可以完全唔食菜

食飽要拿飯盒飯壺俾家長義工或老師看
佢地make sure 達標
先準唔再食+洗手洗utensils
(班房內有個sink有水喉) ...

家長義工應該沒有呢...我未見過有得報名參加呀!

原帖由 silvia_ng 於 10-6-25 00:02 發表

家長義工應該沒有呢...我未見過有得報名參加呀!

平時的家長義工來架
(報名時未有特別分工,
可能係最初一批)