用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 導師的心聲,有野要爆料
go

導師的心聲,有野要爆料

我係教興趣班既導師
之前元朗雞地一間補習社想請我去教
之後發生左d唔係好開心既事
不過我諗都冇咩人想知咩事

主要我係想講個間補習社既教員有d問題
個間補習社有2間分行 都貼晒d學生龍虎榜出黎,都算係幾多好學校既學生,同埋成績都唔算係差
同埋標榜香港大學畢業生任教既
佢地請我之後因為錢銀既事講唔掂數
就唔請我 之後我都希望小朋友可以學到野
就讓步答應佢地 點知佢地既職員回左我一句
"唔好用小朋友黎達我"
"唔好再煩我同我老闆"
我都唔係第一次做導師,係呢個時候我諗,做教育,唔係應該以學生為本質?教到學生先係首要既野.點解呢位教員咁樣講?同埋呢間野,我唔怕同大家講,曾經有人質疑過佢地教員係冇人有大學資歷,當時我都唔係真係咁熟,考証唔到.

但如果真係有家長係個到補開,真係小心d.雖然去補習都係想仔女成績好d,但係唔好忽略品格,佢地既教員根本冇心去做,又點會可以做到一百分呢?

小心為上,經此一事,真係比我睇到好多做教育既人根本冇心教,利益行頭,小朋友唔會真正學到野

呢個員工比我既信息仲係度

呢間補習社真系無良心

原帖由 unfirend9 於 10-6-22 13:51 發表
我係教興趣班既導師
之前元朗雞地一間補習社想請我去教
之後發生左d唔係好開心既事
不過我諗都冇咩人想知咩事

主要我係想講個間補習社既教員有d問題
個間補習社有2間分行 都貼晒d學生龍虎榜出黎,都算係幾多好學校既 ...

香的教育真的很失敗,也有點心死~ 無奈因沒錢供小朋友去外國讀書,這樣只有無奈地接受. 對比日本的教學,d老師真的很有愛心和耐性去教小朋友呢.

不止一些中心, 就算私人的我都遇過, 我經人介紹了一位退休老師, 300佰1.5個鐘. 人工是每次收, 有一次我沒有300便比500之後影都冇打電話留言都唔回覆. 所以現在所謂教育.

it's what we hv to face when education is much commercialized. i do feel sorry for ur exp.:(