用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 各位mami,你地既小朋友邊科成績最差呀??
go

各位mami,你地既小朋友邊科成績最差呀?? [複製鏈接]

1    0    0    0

原帖由 winghaung 於 10-6-22 11:58 發表
各位mami,你地既小朋友邊科成績最差呀??

有冇d教學心得可以一齊分享下喇

您呢?

初小 - 中文, 閱讀理解弱及份卷太多字要寫吾夠時間做(因小兒有協調問題, P.2 開始接受治療)。

高小 - 英文, 閱讀理解弱

*** 好普通的方法: 睇多些讀外書及閱讀報紙***

原帖由 winghaung 於 10-6-22 11:58 發表

視覺藝術。好端端的一張成績表,最搶眼的分數是視覺藝術。

心裏雖然「哎吔」了一聲,但仍想,十隻手指有長短,有一科成績稍遜亦在所難免。
但最傷心的一刻是,和其他家長提起此事時,對方帶着半點責怪的眼神問 : 乜 d VA 你冇同佢做既咩?   

吓 ???

最差是中文特別是閱讀理解,只拿8x。
最慘叫他多看課外書籍,他又不願意。

中文寫作最差

有無人有好的教學方法 分享下?

[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

醒目開學勳章 王國長老

好開心今次我女中作有A
其實之前拎成績表, 老師有"哦"佢唔識善用上堂教既野, 所以作文唔高分
今次, 我同佢將"考試範圍"(即課文)由頭"欣賞"一次, 大家一齊研究下用左D咩技巧, 例如排比, 對偶, 擬人擬物, 每樣究竟係咩, 點運用, 然後要佢練習
跟住就係成篇作(講舖排), 我女記敍文都仲OK, 描寫文有進步, 其他就好恐怖.........努力中

中文最差!

妳地有冇見過d人供詞造句,成句唔見咗題目個詞語!咁同冇做有
乜分別。成題12分冇咗!妳地話大唔大鑊?

我果個, 比較奇怪, 每次每年小測大考, 均有不同科目.
一定有一科只得6 字頭或吾合格... 其他有時7 字頭, 有時9 字頭都會....

真系無奈, 估佢吾到.

比喻, 上次英文 9 字頭, 今次...只得6 字頭.
比喻, 上次常識6字頭, 今次又會有8 字頭.
年年, 次次都吾同....

原帖由 beetle 於 10-6-22 16:15 發表
中文最差!

我有見過,那人便是我囡囡.
我囡囡作句作得很長,很有意思,只是作作吓完全忘記最重要的"字"罷了!

哈哈, 我仔都係. 做功課時我叫佢先講我聽再寫, 佢講左一大段, 我問佢講完未, 指定個詞語呢, 嘿嘿~~

中文最差!

中文。

我個女在課文部份(30%)可以拿滿分,但在課外的部份(70%)就很低分。

我仔中文最差

中文最差!

My son exactly as your child.

原帖由 Charlotte_mom 於 10-6-22 15:35 發表
好開心今次我女中作有A
其實之前拎成績表, 老師有"哦"佢唔識善用上堂教既野, 所以作文唔高分
今次, 我同佢將"考試範圍"(即課文)由頭"欣賞"一次, 大家一齊研究下用左D咩技巧, 例如排比, 對偶, 擬人擬物, 每 ...

你將這件事美化了不少 有創意!!我都要學你同呀囝將課文由頭"欣賞"一次先得~~~~

醒目開學勳章 王國長老

係呀, 欣賞下丫嘛
其實d修辭投巧真係學晒架, 好應該覆習下
原帖由 乖乖 於 10-6-22 09:26 PM 發表

你將這件事美化了不少 有創意!!我都要學你同呀囝將課文由頭"欣賞"一次先得~~~~  

醒目開學勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 10-6-22 15:35 發表
好開心今次我女中作有A
今次, 我同佢將"考試範圍"(即課文)由頭"欣賞"一次, 大家一齊研究下用左D咩技巧, 例如排比, 對偶, 擬人擬物, 每 ...

me too
第一次呈分試中作拿c
之後知道'死因', 再叫佢看多d 中文書(之前only 看英文), 之後幾次呈分試中作都有a........

醒目開學勳章

中文最差 唔理解!

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題