用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Please help : 囝囝今年報小一, 有邊間私校同直資學校推 ...
go

Please help : 囝囝今年報小一, 有邊間私校同直資學校推介

不論地區, 最好一條龍, 我既心水有男拔、英華、St. Paul co-ed, St. Stephen

諸如此類啦! 但你差不多已揀了最難入個幾間......
搵多兩三間冇咁Top會好d,萬一個幾間都唔收,有其他back up等候補都等得冇咁慌.

原帖由 wealth 於 10-6-22 10:49 發表
不論地區, 最好一條龍, 我既心水有男拔、英華、St. Paul co-ed, St. Stephen
無知是福

醒目開學勳章 王國長老

此我身邊D人, 入到呢D學校, 一係本身有CONNECTION(父母係畢業生呀, 識校董呀, 一早見晒校長呀果D呢)
一係就一早勁谷個細路/細路本身資優, 例如K3寫D英文連父母都睇唔明, 或者已經操英文操數操到小2,3程度
最後2%就係唔知點解, 人見人愛又好彩果D

我同brian61950意見一致, 建議考左幾間(除非你確定小朋友係以上種類)

因為家姐依家讀緊新油天, 細佬是必收生, 所以我先敢去咁盡.

請問St. Paul Boy係直資定私校? 是否英文小學及一條龍? 是否在港島區? 同St. Paul Convent有咩唔同? Thanks.

原帖由 wealth 於 10-6-22 15:04 發表
請問St. Paul Boy係直資定私校? 是否英文小學及一條龍? 是否在港島區? 同St. Paul Convent有咩唔同? Thanks.

St. Paul's 有好多間
SPCS= St. Paul's Convent School =
聖保祿學校 (&小學, only for girls)

跑馬地有一間SPSS= St. Paul's Secondary School=聖保祿中學 (only for girls)

SPPCS= St. Paul's Primary Catholic School
聖保祿天主教小學
(only for girls)

藍田亦有一間藍田聖保祿中學 (only for girls)
以上呢七間學校,都係屬同一個天主教女修會 (沙爾德聖保祿女修會)

以下呢五間學校呢,就係隸屬聖公會既,即係基督教學校
SPCC=St. Paul's Co-educational Colleg=
聖保羅男女中學, 呢間中學係響麥當勞道

SPCCPS= St. Paul's Co-educational College Primary School=
聖保羅男女中學附屬小學
,
響黃竹坑

SPC= St. Paul's College=
聖保羅書院 (即係Paul Boys), 響般咸道

SPCPS= St. Paul's College Primary School=
聖保羅書院小學
,
響西環山道

希望答到你既問題

Thanks for detail information.

我剛上St. Paul's College Primary School (St. Paul Boys) website, 見到呢間係中文小學同埋唔係一條龍, 但唔sure呢間係唔係wootaitai所講的St. Paul Boys.