用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請教:N1BB坐校車,係唔係太細冇咁好?
go

請教:N1BB坐校車,係唔係太細冇咁好? [複製鏈接]

我媽想我唔好比BB坐校車,話太細唔安全,你地係唔係自己揍BB返放學呢?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

小女是N1生,由9月開學已經坐校車,沒太大問題wor....
女兒從中..仲識搭車時要帶安全帶及手握扶手(因校車姨姨教)...

我個囡N1開學時乘校車才兩歲八個月,冇事。她在車上有時是同同學談話,有時睡覺。有時帶她乘地鐵放學反而沒機會睡覺。

I think there is risk associated with a very small kid riding on school bus by himself/herself.  If you have the resources, the safest way is to bring the kid to school by yourself and you can also treat this as an opportunity to communicate with your kid more.  However, many families may not have this luxury, so, must rely on school bus.  

原帖由 laikw931 於 10-6-22 14:41 發表
我個囡N1開學時乘校車才兩歲八個月,冇事。她在車上有時是同同學談話,有時睡覺。有時帶她乘地鐵放學反而沒機會睡覺。

醒目開學勳章

冇問題吖,我囝坐得好開心喎

係咪開始坐媽媽都唔可以跟車?你地BB會唔會好驚係咁哭?哭幾耐先唔哭?

原帖由 金仔 於 10-6-22 10:26 發表
小女是N1生,由9月開學已經坐校車,沒太大問題wor....
女兒從中..仲識搭車時要帶安全帶及手握扶手(因校車姨姨教)...

我女都是足2歲開始上N1時便搭校車, 也是跟車姨姨教識坐車時捉實扶手及用seat belt. 現在連平時搭巴士都習慣埋坐定捉扶手.

起初搭車都有少少喊, 不過習慣了便掛著跟同學仔一起, 也很開心. 學校也會安排最小的bb坐較前排, 方便照顧及上落車.
‹ 上一主題|下一主題