用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港大同學會小學 vs嘉諾撤聖心 (津貼)
樓主: Catpig
go

港大同學會小學 vs嘉諾撤聖心 (津貼) [複製鏈接]

原帖由 Catpig 於 10-6-24 15:37 發表
VeryHappyMum,

想請問小朋友在P.1初期是否很多功課,抄寫和默書,大約多久才可適應,老師方面惡唔惡呢?

唔覺多功課,p.1 個年大約半個鐘左右做哂,因爲個陣 8 点食飯,通常飯前都做哂,其實快慢有時真係好睇個人。

教新課文才會寫詞語,平時唔覺有抄書,但考試前有時會抄吓課文 ; 中英默書不會安排在同一個星期出現,有時仲可能同一個星期冇任何默書,大概一個學期一次中文背默,但好早已比範圍,不用担心。

老師方面惡唔惡呢?   好少正面交鋒,唔知道,但亞囡話我係全世界最惡,佢 d 老師好我好多。  

其實 老師惡唔惡有咩問題?當年教得我自己班最好的老師,全是惡人谷長老。依家 d 小朋友個個都係金叵蘿,有時係街見到 d 百厭到離哂譜,心諗,唔知佢 d 老師會係點既呢?

聖心的普教中是先報名,後抽簽的,約六成機會。

原帖由 Catpig 於 10-6-24 15:37 發表
VeryHappyMum,

大約多久才可適應?  ....

你講邊個?
亞女好適應,仲問點解唔讀埋上奏??!!?  反而我要一輪至慣,開學個陣成日十點幾最怕佢打嚟 ....「媽咪,你又冇簽手册 / 簽通告 ah/你有冇攪過我本 xxx,明明噚晚擺咗入書包,你...」

其實港同都唔錯,校舍又好新淨,你慢慢諗之餘都唔好 hold 個位太耐吖。

‹ 上一主題|下一主題