用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 家長們可否分享讀緊tko基德小學???
go

家長們可否分享讀緊tko基德小學???

家長可否比d意見我們呢.....

1. 想問吓這校老師好不好?
2. 你們小朋友讀得開心嗎?
3. 這校真是比起梁潔華和王余家潔功課小好多?
4. 這校沒有一條龍, 直屬和聯繫, 知唔知升中派位如何呢?
5. 為何會選這校呢?

唔好意思問這麼多問題, 希望家長可幫忙解答.

millions thanks......

sorry, 我係路過, 不過尋日放學同仔仔去慧安園買小食, 見有個女仔成腳都係蚊印, 多口問下, 佢話學校好多野咬.......就係呢間.

oh... thanks.

有無其他家長可分享......

我都想知....我上星期六去參觀過間學校...but 唔知裡面學生就讀情況.....我都係住 Tko...都煩緊幫阿女選校問題....你有邊幾間心水選擇, 大家分享一下...

原帖由 SiuBay 於 10-6-22 16:22 發表
我都想知....我上星期六去參觀過間學校...but 唔知裡面學生就讀情況.....我都係住 Tko...都煩緊幫阿女選校問題....你有邊幾間心水選擇, 大家分享一下...

星期六我都有去到基德參觀, 學生有禮貌介紹邊到有什麼遊戲玩和教參觀小朋友玩. 感覺這校幾好, 但好似真是好小人選這校. 所以想問吓子女讀緊基德家長分享...

心儀有梁潔華, 王余家潔, 宣基. 但好似功課多和深, 所以到現在不知那間適合小朋友讀...

你有無邊間心儀呢?

我兩個小朋友係基德讀,一個P.4、一個P.2。
答:我覺得大部份都好好 (因教過我個仔的都   
       幾好)。
答:開心 。
答:我唔知梁潔華和王余家潔有幾多功課,
      但我兩個小朋友在2小時內定做完。我就覺
     得適中la。
4. 這校沒有一條龍, 直屬和聯繫, 知唔知升中派位如何呢?
答:升中派位將軍澳區當然無咁好啦,亦要睇小朋友實力!
5. 為何會選這校呢?
答:哥哥是因為派位唔好,所以選這校而細佬
        是因為哥哥讀得好,所以都跟住讀囉!
至於D蚊!我每日都做足防禦,所以都無大問
題,
C.C MUN

原帖由 sukimak 於 10-6-27 13:32 發表
我兩個小朋友係基德讀,一個P.4、一個P.2。
答:我覺得大部份都好好 (因教過我個仔的都   
       幾好)。
答:開心 。
...

Hi Sukimak,

真是好多謝你分享這校...

Million Thanks...

原帖由 lamlam1609 於 10-6-26 23:21 發表

星期六我都有去到基德參觀, 學生有禮貌介紹邊到有什麼遊戲玩和教參觀小朋友玩. 感覺這校幾好, 但好似真是好小人選這校. 所以想問吓子女讀緊基德家長分享...

心儀有梁潔華, 王余家潔, 宣基. 但好似功課多和深, 所 ...

梁潔華-好多人話深
王余家潔-先前冇諗, 但又好似幾多人話唔錯
宣基-如果唔夠分, 好似好難入

仲有幾間我有興趣, 但又唔係太多人講...
保良局馮晴-但聽聞幾深
將軍澳天主教-完全冇 Reference 可參考
天主教聖安德肋-我對面屋個女仔而家讀緊 P.3...佢覺得幾好, 我要問佢拿 D 課本同功課參考一下先...

基德..我隔離屋個女仔早兩年係度畢業, 佢comment唔錯

有冇意見?

原帖由 SiuBay 於 10-6-28 14:08 發表

梁潔華-好多人話深

保良局馮晴-但聽聞幾深
天主教聖安德肋 ...

因小朋友不在HK出世, 剛回港讀書, 怕他不適應HK填鴨式學習, 所以本人想找間不太深和功課適中學校. 當然學校口碑和校風好重要, 學生能夠是一個開心和愉快環境下學習......

梁潔華-好多人話深
我都有聽聞功課多和程度深,所以現在先再看下其他學校囉!唯一就是好近和有一條龍學校. 

是呀,我先前都沒有諗這校,但這校聽聞程度深和功課多.

我先前都沒有諗這校架,宣基是好都人選,但不知道程度和功課如何?
保良局馮晴-但聽聞幾深
有家長講在TKO區(TOP3)有馮晴,黃永樹和將天是好多人選學校, 不過一定是程度深和會谷. 

天主教聖安德肋-我對面屋個女仔而家讀緊 P.3...佢覺得幾好, 我要問佢拿 D 課本同功課參考一下先...
之前有家長講過這校都不錯,但好似是用普通話和英文教學,你可唔可以問問是否真是小一學生都是呢? 和你看完D課本話我知情況呢? 
基德..我隔離屋個女仔早兩年係度畢業, comment唔錯
咁你知唔知她中一派得好唔好呀? 功課和程度深嗎?

THANKS...

原帖由 IRON 於 10-6-22 11:40 發表
sorry, 我係路過, 不過尋日放學同仔仔去慧安園買小食, 見有個女仔成腳都係蚊印, 多口問下, 佢話學校好多野咬.......就係呢間.

寶林係咁, 我亞仔間小學都係咁多"文". 唔用"文"貼就一腳都係.